REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
21.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Preţul gigacaloriei la Constanţa se majorează cu 5%

Preţul gigacaloriei la Constanţa se majorează cu 5%

Replica API 27 martie 2013 | 00:00 77

Schimb dur de replici între consilierii liberali constănţeni şi primarul Radu Mazăre, în cadrul şedinţei Consiliului Local Constanţa, de marţi. Mai mulţi consilieri PNL, PNŢCD sau PDL au avut opinii diferite referitoare la hotărârea de majorare a preţului local de facturare a energiei termice.

Pe ordinea de zi a şedinţei s-a aflat şi proiectul de hotărâre privind aprobarea preţului local de facturare a energeiei termice şi a preţului local de facturare a energiei termice furnizată populaţiei în Municipiul Constanţa. Referitor la acest subiect au existat tensiuni destul de mari, în sensul că mai mulţi consilieri au ripostat, nemulţumiţi fiind de faptul că populaţia trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru căldură, în comparaţie cu celelalte judeţe, începând chiar din luna martie. "Nu ştim dacă vom câştiga procesul cu CET-ul, cei care mi-au mâncat ficaţii ani de zile. În situaţia în care vom câştiga, vom deduce banii din facturile ulterioare. Dacă nu, asta e, nu depinde de noi. Creşterea preţului ne împovărează bugetul, că trebuie să creştem subvenţia cu 5%", a spus Mazăre. Consilierul PDL Simona Tuşa nu s-a putut abţine şi i-a reproşat edilul că oraşul Constanţa are cel mai mare preţ la gigacaloriei. "Preţul este la fel ca-n Bucureşti, numai că acolo este altfel, şi pentru bogaţi, şi pentru săraci. Despre ce discutăm: despre cei care au BMW-uri şi Audi care ar vrea să fie subvenţionat? Sunt împotriva subvenţionării celor cu venituri foarte mari. Votaţi împotrivă, eu sunt pentru a distribui acest ajutor. Eu, Radu Mazăre, nu vreau subvenţie", a replicat Mazăre, precizând că singura soluţie de a rezolva această problemă este trecerea CET-ului la autoritatea locală, menţionând şi faptul că procedurile în acest sens sunt în prag de finalizare. Consilierul PNŢCD Tudorel Chesoi a venit cu o altă propunere, şi anume de a se amâna această hotărâre până la decizia instanţei, însă edilul nu a fost de acord, precizând că asta ar însemna să acopere diferenţa majorării gigacaloriei din bugetul local, fiind nevoit să renunţe la diferite proiecte. Tuşa a venit cu o altă idee, benefică populaţiei, şi aceea ca diferenţa din luna februarie a facturii majorate să fie reeşalonată. Propunerea i-a surâs edilul Radu Mazăre, considerând că această majorare de 5% din luna februarie, plus cea din martie, "l-ar cocoşa pe om". Într-un final, proiectul a fost votat. Aceeaşi hotărâre prevede şi reeşalonarea creşterii de 5% pentru luna februarie. "CET-ul facturează de la începutul lunii februarie. Atunci, suma respectivă pentru luna februarie nu va fi calculată şi întrodusă în factura din luna martie, ci eşalonat în cinci luni de zile, pentru că oamenii nu au bani", a declarat Radu Mazăre. "Suntem pe final de tură în alergare de a prelua CET-ul la primărie. Din acel moment, o să vedem cum şi în ce fel intrăm cu un partener care va scădea gigacaloria", a conchis el.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212