REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

PREȚUL unui litru de BENZINĂ se apropie de 7 LEI! Ce spun SPECIALIȘTII

PREȚUL unui litru de BENZINĂ se apropie de 7 LEI! Ce spun SPECIALIȘTII

Replica API 19 septembrie 2021 | 23:12 2239

În unele benzinării în Capitală, un litru de benzină premium se vinde chiar şi la 6,91de lei. În urmă cu o săptămână același produs costa 6.85 de lei, adică mai puțin.

Dacă ne uităm la evoluția prețurilor la nivel național vedem că acum 1 litru de benzină standard costă peste 6 lei, în timp ce 1 litru de motorină costă 5.84 de bani.

Un plin de benzină de 50 de litri ne costă acum cu 7 lei mai mult decât în a costa în urmă cu 30 de zile, în timp ce un plin de motorină s-a scumpit în aceeași perioadă cu 6.50 de bani.

Teoretic, de vină pentru aceste scumpiri, ar fi cotațiile barilului de petrol brand, cotații care sunt acum în creștere.

Această piață este una foarte volatilă, este posibil să vedem şi ieftiniri, totul depinde de evoluția valului 4 al pandemiei și anume dacă vom avea sau nu restricții de mișcare.

Întrebat dacă sunt justificate aceste majorări Adrian Negrescu, analist economic spune că aceste scumpiri nu sunt justificate, dar totul depinde de evoluția petrolului la nivel internațional.

„Ne uitam în piața românească vedem că întradevăr benzina și motorina se scumpesc cu un ritm mai mare decât crește prețul petrolului și asta arată că distribuitorii de la noi din țară încearcă să profite la rândul lor de pe urma acestui iureș al scumpirilor.

Preţul unui litru de benzină se apropie de 7 lei

Nu se justifică din punct de vedere economic absolut deloc aceste scumpiri săptămânale ale prețurilor carburanților care întradevăr pe zona de produse superioară, adică benzină premium, motorină premium ne ducem deja spre 7 lei în luna octombrie", spune Adrian Negrescu, analist economic.

„România are niște autorități care nu își fac treaba”

„România are niște autorități care nu își fac treaba, cum se întâmplă la City Insurance cu ASF care a stat și a adormit în papuci așteptând ca această companie să intre practic în faliment, cum se întâmplă cu ANRE care trebuia să monitorizeze piață de energie gaze și curent electric, la fel se întâmplă şi pe zona asta de carburanți unde nu se uită ce fac acești distribuitori si companii care vând în România benzină şi motorină şi GPL că pare că si acesta s-a scumpit.

Carburanții ne ard la buzunare tot mai mult. Prețul benzinei premium se apropie tot mai mult de 7 lei pe litru, iar scumpirile vor continua, avertizează analiștii care trag un semnal de alarmă şi spun că aceste creşteri săptămânale nu sunt justificate.

Cât mai continuă scumpirile

Ce este de făcut? Controale, calcule estimative legată de prețuri de ce se scumpește atât de mult la noi mai mult decât în alte țări și trebuie văzut de ce producătorii români de carburant, rafinăriile din România vând la prețuri internaționale.

De ce nu încercăm să ne protejăm economia, consumul intern prin niște prețuri pe măsura puterii de cumpărare din România. Se poate face acest lucru măcar un moratoriu ca şi la gaze și la curent pe un termen de 6 luni, în așa fel încât să nu mai alimentăm și mai mult inflația cum se întâmplă în acest moment", a mai explicat Adrian Negrescu , analist economic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce meserie a avut mama ta de iti permiti o masina mai buna?
0
0
Poate asa s-or mai elibera soselele orasului de toti trogloditii cu masini bune de dat la casat. Daca nu se intampla la 7 lei pe litru atunci poate la 8 lei
0
1
Sa le dau mUE la diasporeni
1
0
niste bolnavi mai si vor la putere esiti dracu in strada
1
0
Ne costa in plus pe fiecare pentru consumul propriu dar si in plus pentru deplasarile domnului primar si toti din primarie care se deplaseaza pe banii nostrii cu masinile institutiei.
1
3
Nu ai inteles ironia lui Ulea Spataru... Pacat!
1
0
ce noroc pe mine ca am pus cu 5.77 ieri .Stiri facute in laboratoarele din kiseleff
3
0
Ai bani, cumperi benzina, nu ai bani, muncesti mai mult ca sa ii faci sau mergi pe jos ori cu autobuzul.
3
7
Cine te a mintit ???
5
3
o sa creasca preturile cit le lasam.....
4
0
Da, dar suntem liberi. Avem economie de piata pe baza de cerere si oferta.
5
7
ca ar trebui sa va luati un v8 american ca sa consumati mai putin ca ala cu corvette c6 care a scos 8 l la 100 dintr-un motor de 5.7 cu cutie manuala vedeti pe yt
2
7

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614