REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Prima centrală nucleară din Polonia - Contractul a fost obținut de o companie americană

Prima centrală nucleară din Polonia - Contractul a fost obținut de o companie americană

Victor ROTARU 29 octombrie 2022 | 17:41 525

Firma americană Westinghouse Electric Co. va construi prima centrală nucleară din Polonia, a declarat premierul Mateusz Morawiecki, confirmând o decizie mult așteptată care vizează reducerea emisiilor de carbon ale țării și eliminarea treptată a cărbunelui, notează Mediafax.

În contextul în care Rusia duce un război în Ucraina vecină, alegerea de către Polonia a unui partener din Statele Unite subliniază accentul pe care Varșovia îl pune pe relațiile cu Washingtonul într-un moment în care securitatea sa este în centrul atenției, notează Reuters.

"Confirmăm că proiectul nostru de energie nucleară va folosi tehnologia fiabilă și sigură a @WECNuclear", a declarat Morawiecki pe Twitter.

Westinghouse era în competiție cu compania de stat sud-coreeană Korea Hydro Nuclear Power, care a depus o ofertă în aprilie. Varșovia discuta, de asemenea, cu companii franceze despre proiect.

"Parteneriatul SUA în acest proiect este avantajos pentru noi toți: putem aborda criza climatică, consolida securitatea energetică europeană și aprofunda relația strategică dintre SUA și Polonia", a declarat vicepreședintele Kamala Harris într-un tweet.

Harris a lucrat pentru a ajuta Westinghouse să obțină contractul împreună cu secretarul pentru energie Jennifer Granholm, angajându-se cu Morawiecki de mai multe ori în cursul anului trecut, a declarat un oficial de la Casa Albă. Proiectul ar urma să creeze mii de locuri de muncă americane, a adăugat oficialul.

Alegerea Westinghouse și a Statelor Unite e un mesaj pentru președintele rus Vladimir Putin "despre puterea și armonizarea unei alianțe americano-poloneze", a declarat un înalt oficial guvernamental american.

Varșovia căuta un partener care să construiască o capacitate nucleară de 6-9 gigawați (GW) și să asigure o finanțare de până la 49% din capitalul social al proiectului. Aceasta intenționa să aleagă tehnologia pentru primele trei reactoare până la sfârșitul anului 2022, urmând ca primul reactor să intre în funcțiune în 2033.

"Înțelegem că decizia va fi pentru primele trei reactoare și ne așteptăm ca Polonia să intenționeze să construiască în cele din urmă șase reactoare AP1000 de la Westinghouse și va lua o decizie oficială cu privire la al doilea set de trei reactoare la o dată ulterioară", a declarat oficialul american.

Sursele au declarat că Polonia ar alege mai întâi tehnologia, ceea ce ar indica cine va fi partenerul, iar ulterior ar urma să discute detaliile contractului, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108