REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Prima femeie din istoria SUA, Kamala Harris, a depus jurământul de învestire în funcţia de vicepreşedinte

Prima femeie din istoria SUA, Kamala Harris, a depus jurământul de învestire în funcţia de vicepreşedinte

Replica API 20 ianuarie 2021 | 19:00 1162

Kamala Harris a depus miercuri jurământul de învestire în funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite, devenind astfel prima femeie care deţine acestă funcţie în istoria SUA, anunță news.ro, citat de stiripesurse.ro.

Kamala Harris

Kamala Harris a depus jurământul în faţa primului judecător hispanic din istoria Curţii Supreme, Sonia Sotomayor, pe două biblii - una care i-a apaţinut lui Thurgood Marshall, primul judecător de culoare de la Curtea Supremă a Statelor Unite, şi alta care a aparţinut unei prietene de familie, Regina Shelton, pe care a descris-o ca a doua mamă a ei.

Ea poartă la ceremonia de miercuri culoarea mov, ca omagiu adus lui Shirley Chisholm, prima femeie afro-americană care a candidat la preşedinţie.

Harris, în vârstă de 56 de ani, fost senator de California, intră în istorie drept prima femeie, prima femeie de culoare şi prima femeie cu origini asiatice care ocupă funcţia de vicepreşedinte al SUA.

La finalul anului 2019, ea a intrat în cursa pentru nominalizare din partea democraţilor pentru fotoliul de la Casa Albă, însă a renunţat la scurt timp după ce campania ei a întâmpinat mai multe obstacole, deşi era considerată „o stea în ascensiune” a partiului.

În august 2020, Biden a ales-o pentru funcţia de vicepreşedinte în cazul câştigării alegerilor din noiembrie.

Doar două femei au mai fost nominalizate pentru funcţia de vicepreşedinte, Sarah Palin - de republicani în 2008 şi Geraldine Ferraro - de democraţi în 1984. Niciuna dintre ele nu a ajuns la Casa Albă.

Kamala Harris, ai cărei părinţi sunt originari din India şi Jamaica, a devenit în 2016 a doua femeie afro-americană aleasă în Senatul American.

Harris a fost prima femeie care a ocupat funcţia de procuror districtual în San Francisco, aleasă în biroul respectiv în 2003, şi prima femeie care a fost procuror general în California, aleasă în 2010.

La ceremonia de la Washington D.C., organizată cu măsuri speciale de protecţie şi securitate, participă din partea fostei administraţii vicepreşedintele Mike Pence. Invitaţi sunt, între alţii, foştii preşedinţi Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton.

În Capitală au fost trimişi aproximativ 25.000 de militari din Garda Naţională. Mii de steaguri au fost amplasate în spaţiul din faţa Capitoliului, unde de obicei se afla publicul ceremoniei.

Donald şi Melania Trump au părăsit, miercuri dimineaţă, Casa Albă, pentru ultima dată din postura de cuplu prezidenţial. Cei doi au participat la o ceremonie de rămas-bun la Joint Base Andrews, înainte de a pleca spre Florida. Trump este al patrulea preşedinte din istoria SUA care nu participă la inaugurarea mandatului succesorului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ca altfel nu ajungea in astfel de pozitie, e de o rautate de nu iti vine a credea, astia cred in dumne Zeu si tortureaza fara mila si o caprioara pt ca li se pare lor ciudat ca ar avea o bomba la picior
3
1
Nu poate fi ea prima femeie din istoria SUA.
2
1
S-a dus pe poola SUA a castigat PSD-ul de la ei care promoveaza nemunca pentru ciorile hoate.
3
1
Muie SUA , muie SUA
4
2

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920