REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Prima reacție a lui Joe Biden, după ce în fostul său birou s-au găsit documente clasificate despre Ucraina

Prima reacție a lui Joe Biden, după ce în fostul său birou s-au găsit documente clasificate despre Ucraina

Victor ROTARU 12 ianuarie 2023 | 00:00 730

Preşedintele Joe Biden a declarat, marţi, 10 ianuarie, că a fost surprins când a fost informat că documente guvernamentale au fost găsite de avocaţii săi în fostul său birou din Washington, relatează AP.

Adresându-se reporterilor din Mexico City, Biden a spus că avocaţii săi „au făcut ceea ce ar fi trebuit să facă” atunci când au sunat imediat Arhivele Naţionale după descoperirea la birourile Centrului Penn Biden. Şi-a păstrat un birou acolo după ce a părăsit vicepreşedinţia în 2017 până cu puţin timp înainte de a-şi lansa campania prezidenţială în 2019, informează News.ro.

Casa Albă a confirmat că Departamentul de Justiţie examinează „un număr mic de documente cu marcaje clasificate” găsite la birou.

„Am fost informat despre această descoperire şi am fost surprins să aflu că există documente guvernamentale care au fost duse acolo, la acel birou”, a spus Biden în primele sale comentarii de la informaţiile despre descoperirea documentelor din 2 noiembrie 2022, care au apărut luni.

El a adăugat că „nu ştie ce este în documente” şi că avocaţii lui i-au sugerat să nu întrebe.

Avocaţii săi vor „coopera pe deplin” la examinarea acestor documente, a spus el. Documentele au fost găsite „când avocaţii mei mi-au curăţat biroul de la Universitatea din Pennsylvania”, a detaliat Joe Biden.

Printre documentele din perioada în care Joe Biden era vicepreşedinte descoperite, în toamna anului trecut, într-un birou privat al actualului şef al Casei Albe se numără 10 materiale clasificate, inclusiv note şi rapoarte de informare ale serviciilor secrete americane, care acopereau subiecte precum Ucraina, Iran şi Marea Britanie, a declarat pentru CNN o sursă care cunoaşte acest subiect.

Documentele clasificate găsite în biroul privat al lui Biden sunt datate între 2013 şi 2016, din perioada în care era vicepreşedinte. Ele au fost găsite în trei sau patru cutii ce conţineau şi documente neclasificate, dar care intră sub incidenţa Legii privind documentele prezidenţiale.

Marea majoritate a hârtiilor din biroul privat al lui Biden erau documente personale ale familiei Biden, inclusiv materiale despre aranjamentele legate de funeraliile lui Beau Biden, fiul decedat al lui Joe Biden, şi scrisori de condoleanţe, a declarat sursa pentru CNN. Nu este clar dacă cutiile cu documente clasificate conţineau şi materiale personale, menţionează CNN, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102