REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Primăria Constanța a efectuat PLĂȚI NELEGALE pentru Registrul Spațiilor Verzi

Primăria Constanța a efectuat PLĂȚI NELEGALE pentru Registrul Spațiilor Verzi

Replica API 9 martie 2021 | 22:06 3700

Cotidianul Replica a sesizat și a făcut publice, și nu o dată, neregulile din spatele Registrului Spațiilor Verzi din Constanța. Pornind de la faptul că acesta nu a fost finalizat, conform contractului, adică în termen de doi ani de zile, și continuând cu platforma de informare a cetățenilor, trântită pe site-ul primăriei spre consultarea publică, undeva prin luna octombrie 2020, când încă era la conducerea urbei Decebal Făgădău. Iată că și Curtea de Conturi, instituția abilitată să verifice cum sunt cheltuiții banii publici, a constatat nereguli cu privire la Registrul lui Făgădău și al lui Radu Vânturache, fostul arhitect. Potrivit auditorului, au fost efectuate plăți nelegale (n red. cel mai probabil către firma care a câștigat contractul, Synergetics Corporation) în sumă de 107.576 lei pentru un portal web extern de informare a cetățenilor ce nu a putut fi identificat la data auditului.

Înainte să plece definitiv de la primărie, Făgădău și Vântuarche ne-au băgat pe gât o platformă Registrul Spațiilor Verzi. Mai exact, o hartă veche de câţiva ani ce cuprinde, chipurile, toate spațiile verzi ce au fost inventariate de pe domeniul public și privat al municipiului Constanța. Numai că, au inclus în platformă zone industriale în condițiile în care aceste tipuri de amplasamente nu sunt prezente în lista categoriilor de spații verzi sau spațiul aferent Insulei Ovidiu de pe lacul Siutghiol, suprafață de pământ care aparține orașului Ovidiu încă din 2010, și nu Constanței.

Decebal Făgădău

Ca să nu mai vorbim că așa zisa inventariere a celor 533,290 de hectare cu care se lăudau Făgădău și Vânturache s-a realizat fără să fie urmată o procedură imperios necesară în vedea elaborării Registrului Spațiilor Verzi: și anume colaborarea cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, cu privire la regimul juridic al terenurilor.

De altfel, și primarul Vergil Chițac declara, recent, pentru Replica, că are indicii că Registrul Spațiilor Verzi nu este făcut corect, fiind recepționat cu mai multe obiecțiuni.

Ce a constatat Curtea de Conturi

Iată că anumite nereguli au fost constate și de Curtea de Conturi, în urma auditului realizat anul trecut la Primăria Constanța, pe vremea când încă la conducerea primăriei se afla Decebal Făgădău. Potrivit contractului încheiat de Primăria Constanța cu Synergetics Corporation, pentru elaborarea Registrului Spațiilor Verzi, firma era obligată, printre altele, la întocmirea sistemului SISV, compus din: server de baze de date, portal web intern GIS pentru informarea conducerii instituției sau a altor departamente, aplicație web mobilă de culegere și gestionare a datelor din teren, aplicație desktop GIS pentru introducerea/actualizarea datelor în sistemul informatic de către utilizatorii primăriei de pe stațiile de lucru din cadrul instituției și portal web extern GIS pentru informarea cetățenilor.

Radu Vânturache

În ceea ce privește acest ultim aspect, s-a constatat că s-au efectuat plăți nelegale în sumă de 107.576 lei pentru portalul web extern de informare a cetățenilor, portal ce nu a putut fi identificat la data auditului. Ca o paranteză, precizăm că perioada efectuării acțiunii de audit este 02.03.2020 – 13.05.2020. Cu alte cuvinte, societatea a primit banii pentru un serviciu pe care, la momentul respectiv, nu-l prestase.

Mai mult, s-a mai constatat că sistemul informatic al spațiilor verzi (SISV), în valoare de 989.161,32 lei, a fost eronat menținut în soldul contului ”Imobilizări necorporale în curs de execuție” deși a fost recepționat în luna decembrie 2018 (contul corect fiind cel de Alte imobilizări necorporale). Ca urmare, entitatea nu a procedat la calcularea și înregistrarea în evidența contabilă a amortizării acestuia, în valoare de 197.832 lei la data auditului.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu nu am inteles nimic din acest articol... despre ce este vorba?
0
0
Care spatii verzi ? Registrul spatiilor uscate si neintretinute, asa da !
2
0
Fatalau are cascaval cat pentru 5 neamuri. El cu Babu au jecmanit tot ce au prins. Verisorii lu Babu au incasat spagile si au luat pe ei toate apartamentele si terenurile. Gasca lu Fatalau trebuie urmariti.
9
2
hotii astia au furat de-au rupt orasul si voi gasati o suta de mii lipsa ??? Pai hotii fagadau si vanturache nici la cafea nu ies fara o suta de mii in buzinar !!! Muie cu cacat hotilor dar si anchetatorilor !!!
7
0
Cui se adreseaza litoral Tv daca fac emisiuni tot cu babuta rasuflata si cu mitocanul caraghios? Oare chiar ii plateste cineva? de ce ?!
5
1
Acum daca a facut-o fagadau il invatati si pe chitac cum sa faca ca la el nu vine curtea de conturi si xhiar daca vine trece cu vederea numai voi cu articolele ii invatati
4
2
Ba, daca iti baga tie pe gat un bat era f. bine, poate nu mai puteai sa graiesti numai minciuni impotriva lui Fagadau. O tii ca proasta aia fara cap , fara picioare cu Fagadau. Dar nimic de astia de la ciuma galbena.
4
11
Vanzarea spatiilor verzi a fost una dintre afacerile PSD-ului in Constanta de unde membrii de partid,consilierii si clientela politica au castigat bani,averi si putere..Fagadau a fost doar o marioneta,un taranoi,un parvent care, mandru de functia ce o primise cadou de la Mazare si PSD era in stare sa-l spanzure si pe tat-u.PSD,Mazare si Fagadau un amestec toxic ce a ortavit orasul asta timp de 20 de ani....PSD este o injuratura.Mazare si Fagadau sunt un blestem, un cosmar,un vis urat.
15
3
In Cernavoda ca sa le iasa au trecut si curtile oamenilor
7
0
Articolul zilnic impotriva lui Fagadau scris de scroafa obsedata.
9
25
Ce face pictura nu face natura.Nu incercati sa puneti verdele de harta pe realitate ca nu iasa..Mai ieri aflam cit de importont este firul de boschete la impadurirea orasului si dupa harta de azi constati ca si radacinile de iarba uscata sunt verzi pe harta..Daca n avem spatiul verde si cel existent costa mult , atunci de ce nu scutim de impozit proprietarii care au curti cu ceva copaci.?Daca vor investi si ei in betoane?
6
1
O sa vedeti ce probleme de neimaginat o sa aiba primaria datorita datelor false din asa zisul Registru al Spatiilor Verzi sunt mii de propietari privati care sunt trecuti in registru spatii verzi fara baza legala. O sa urmeze un val de procese cu despagubiri uriase. Firma Sinergetics a fost declarata castigatoarea PUGului dupa ca Fagadau pierduse alegerile dar luase spaga
17
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108