REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.6° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.6° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

PRIMĂRIA Constanța, AMENDATĂ de Curtea de Conturi din cauza LUMINIȚELOR de CRĂCIUN!

PRIMĂRIA Constanța, AMENDATĂ de Curtea de Conturi din cauza LUMINIȚELOR de CRĂCIUN!

Replica API 18 iunie 2020 | 23:12 2120

Primăria Constanța a fost amendată cu 5000 de lei de Curtea de Conturi pentru nerespectarea prevederilor legale în etapa de pregătire a achiziției publice Iluminat festiv 2018 – 2019. Auditorii au constatat, în iulie 2019, în cadrul unei acțiuni de audit financiar, nerespectarea prevederilor legale în materia achizițiilor publice privind atribuirea contractului având ca obiect „Iluminat festiv 2018-2019". Rezultatul procesului de consultare a pieței privind valoarea contractului nu a fost publicat în SEAP, anterior inițierii procedurii de atribuire, susțin auditorii. Consultarea pieței în vederea determinării valorii estimate s-a realizat în cadrul Direcției gestionare servicii publice – Birou iluminat public înaintea demarării procedurii.

În vederea pregătirii sărbătorilor de iarnă și a centenarului Marii Uniri, Primăria Constanța a demarat procedura de atribuire a contractului având ca obiect realizarea iluminatului public pe anumite bulevarde ale orașului. Valoarea estimată a achiziției a fost stabilită, în urma unei cercetări de piață demarată în 11 iunie 2018. Rezultatul procesului de consultare a pieței nu a fost publicat în SEAP anterior inițierii procedurii de atribuire, spun auditorii. Totodată, mai susține Curtea de Conturi, ofertele de preț au fost transmise prin adrese și au vizat în principiu prețul chiriei, nu și al serviciilor legate de montatul și demontatul instalațiilor. Primăria a fost amendată cu 5000 de lei, amendă pe care a contestat-o în instanță însă, a pierdut definitiv.

Rezultatul procesului de consultare a pieței nu a fost publicat în SEAP anterior inițierii procedurii de atribuire

Din verificarea efectuată asupra documentelor dosarului achiziției, Curtea de Conturi a constatat că, deși valoarea estimată a achiziției s-a realizat în baza ofertei de preț transmisă de unul din trei operatori economici, rezultatul procesului de consultare a pieței nu a fost publicat în SEAP anterior inițierii procedurii de atribuire.

Au fost încălcate principiile nediscriminării, transparenței și tratamentului egal?!

De asemenea, s-a constatat că, unul din operatorii economici care a prezentat ofertă în procesul de consultare al pieței a încheiat cu autoritatea publică contracte de servicii de mentenanță pentru iluminat public și pentru iluminatul festiv în 2017 - 2018, iar oferta acestuia a stat la baza fundamentării achiziției publice atât din punct de vedere al tipului instalațiilor de iluminat cât și al prețului. Autoritatea contractantă trebuia să ia măsuri necesare prin care să se asigure că nu produce în piață o denaturare a concurenței, mai spun auditorii. Susținând, totodată că, prin nepublicarea rezultatului procesului de consultare a pieței în SEAP, au fost încălcate principiile nediscriminării, transparenței și tratamentului egal.

Primăria a contestat amenda!

Primăria Constanța a contestat amenda, pe motiv că susținerile Curții de Conturi sunt nelegale. În opinia administrației locale, concluzia reținută de către Curtea de Conturi este în totală neconcordanță cu dispozițiile legale în materia achizițiilor publice, în condițiile în care demersul efectuat de acesta a avut scop în mod exclusiv determinarea valorii estimate a contractului, fără a reprezenta un proces de consultare a pieței, astfel cum este acesta reglementat de art. 139 și urm. din Lege a nr. 98/2016.

Acțiunea i-a fost respinsă DEFINITIV!

La finele anului trecut, instanța i-a respins primăriei plângerea contravențională, și a menținut procesul verbal de contravenție. Primăria a formulat recurs, iar marți, 16 iunie, Tribunalul a respins apelul, decizia fiind definitivă.

Cine sunt firmele care au câștigat, în 2018, contractul de iluminat festiv!

Reamintim că, firma care a câștigat contractul de iluminat public, în 2018, ca și anul trecut, de altfel, este Luxten Lighting Company SA. Banii s-au împărțit frățește cu Euro Audit Service SRL: loturile 1 şi 3 au fost adjudecate de Euro Audit Service SRL din Târgovişte, care a încasa în schimb de la Primăria Constanţa 1.198.719,45 lei, respectiv 533.928,93 lei, iar loturile 2 şi 4 au revenit celebrei Luxten, ce a primit 2.103.733,36 lei, respectiv 970.221,54 lei. Vorbim de un total de 5,3 milioane de lei pentru luminiţele de sărbători, echivalentul a un milion de euro.

Luxten Lighting Company SA nu mai are nevoie de nicio prezentare. Firma bucureşteană deţine monopolul serviciilor de iluminare stradală în Constanţa, atât pentru contractele oferite de primărie, cât şi pe cele derulate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa. Luxten a fost fondată în 1993 de către fostul ofiţer al Securităţii Boszormeny Zoltan, care a cumpărat de la stat fabrica de becuri Electrofar Bucureşti. Boszormeny a ieşit din acţionariatul firmei în 2003. În iunie 2017, cei trei acționari principali ai Luxten au decis să le cedeze gratuit directorului general și celui adjunct al companiei acțiuni reprezentând cumulat 15,7248% din capitalul firmei. Astfel, proprietarii Luxten, Claudiu Rădulescu, Olimpia Moica și Ionel Pepenică, și-au cedat gratuit din acțiunile deținute la companie către Monica Maria Bucur, președintele directoratului Luxten, și Silvian Șerbănescu, vicepreședinte.

Euro Audit Service SRL este deţinută de fostul deputat liberal de Dâmboviţa Vasile Horga şi de fiica acestuia, Gabriela Horga. Firmele lor au promit contracte de milioane de la stat, iar fiica deputatului a ocupat mai multe funcţii de conducere în mari companii de stat sau private. Fostă consilieră a europarlamentarului Daniel Dăianu şi a ministrului Daniel Chiţoiu, Gabriela Horga este căsătorită din 2010 cu Alexandru Cârlig, fiul fostului şef al Poliţiei Costanţa, Ion Cârlig. În 2016, despre Gabriela Horga se ştia că a fost impusă de Bucureşti pe primul loc în lista de candidaţi ai PNL Constanţa pentru Camera Deputaţilor. Iureşul stârnit de afacerile sale cu statul au văduvit-o însă pe tânără de deputăţie, PNL alegând să o retragă de pe listă.

Constanţa, de şapte ori mai cu moţ decât restul ţării

Revenind la iluminarea stradală de sărbători, Primăria Constanţa a fost, în 2017, oraşul cu cele mai mari cheltuieli alocate beculeţelor festive. Astfel, dacă Primăria Capitalei a cheltuit puţin peste 3 milioane pentru iluminatul festiv de iarnă într-un oraş de şapte ori mai mare decât Constanţa, municipalitatea tomitană a scos din buzunar 4,6 milioane de lei.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Felicitari Curtii de Conturi. Asteptam si alte investigatii. Cu atata lucru doar ne scoateti ochii.
2
0
Luminile de craciun mai bine baga bani in strazi
0
0
La Eden in intersectie nu a fost nicio luminita in pomi,au taiat toti copacii. Primaria fura cu luminite,cu pachetele pentru batrani,ajutoare de caldura,borduri,wc-uri.Am proces pentru ajutor de caldura pe rol si mi-au pus la impozit o suma de plata pentr ajutorul de caldura, chiar daca am proces pe rol.Nu pot plati imopzitul pe 2020 pana nu achit suma trecuta de primarie pentru ajutorul de caldura.Nu pot rezolva decat sa deschid alt proces pentru acest abuz si rea vointa.In ce priveste amenda la ce ce sume colosale fura primaria pentru ajutoarele de caldura etc.o recupereaza de le un amarat.
5
0
Au fost cele mai frumoase luminite stradale pe care le-am vazut. M-am simtit ca intr-un oras de lux de poveste.
1
4
Cum adica cine plateste amenda?cel vinovat,ca doar nu a facut grseala asta primaria ca si institutie ci un angajat din primarie"poate chiar primarul" ,oricum daca au gasit doar atat asta este doar de ochi lumi sa se arate oamenilor ca primaria a fost controlata pentru ca eu nu ii cred prosti pe aia de la Curtea de conturi ci ca vrea sa ii prosteasca constanteni.
7
1
Hotul fagadau a facut un smen cu luminite si si-a tras o caruta de bani ! Amenda o platesc papagalii care inca nu l-au impuscat !!!
13
0
daca doar atat a gasit curtea de conturi...
10
3
Sa plateasca din buzunar amenda si sa le fie imputata toata suma platita ,fiind nelegal modul de atribuire a contractului.Prietenar,se anunta nori negri,ati inceput sa va impiedicati....
13
1
si cine plateste amenda? expertii de la achizitii???
10
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212