REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

PRIMĂRIA Constanța NU va mai POMPA bani în conturile LUXTEN, de CRĂCIUN

PRIMĂRIA Constanța NU va mai POMPA bani în conturile LUXTEN, de CRĂCIUN

Replica API 12 noiembrie 2020 | 00:00 11074

Constanţa s-a aflat, în ultimii ani, pe podiumul celor mai cheltuitoare oraşe din România în privinţa iluminatului festiv de iarnă. Municipalitatea a pus la bătaie, în 2018, nu mai puţin de 5.523.210,07 lei cu TVA, echivalentul a peste un milion de euro, pentru luminiţele de sărbători, iar contractul final a costat peste un milion de euro. La fel și în 2019, dublu față de alte mari orașe din țară. Anul acesta, potrivit unor surse, banii nu se vor mai duce în conturile firmei de casă a administrației locale: Luxten Lighting Company SA. Nu că am fi avut de unde! Deși, în programul anual al achizițiilor publice pentru anul 2020 al Primăriei Constanța figurează achiziția pentru iluminat festiv, licitația nu a mai avut loc.

Decebal Făgădău

Constanța a fost campioană la “aruncat” bani pe iluminat festiv! Constanța s-a clasat, anul trecut, pe locul al doilea, după București, în topul cheltuielilor pentru iluminatul festiv din perioada sărbătorile de iarnă. În ultimii doi ani, administrația condusă de Făgădău a plătit un total de două milioane de euro. Iată că, anul acesta, nu vom mai arunca banii pe luminițe. Nu că am fi avut de unde! Deși în programul anual al achizițiilor publice pentru anul 2020 al Primăriei Constanța figurează achiziția pentru iluminat festiv, licitația nu a mai avut loc. Procedura de achiziție ar fi trebuit demarată în aprilie, iar contractul ar fi urmat să fie semnat în iulie. A fost, poate, singurul lucru bun pe care Făgădău l-a lăsat în urmă: peste un milion de euro în bugetul primăriei, și nu în conturile firmei de casă a administrației locale: Luxten Lighting Company SA..

Peste 100.000.000 de euro de la stat

Luxten Lighting Company SA nu mai are nevoie de nicio prezentare. Firma bucureşteană deţine monopolul serviciilor de iluminare stradală în Constanţa, atât pentru contractele oferite de primărie, cât şi pe cele derulate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa. Luxten a fost fondată în 1993 de către fostul ofiţer al Securităţii Boszormeny Zoltan, care a cumpărat de la stat fabrica de becuri Electrofar Bucureşti.Boszormeny a ieşit din acţionariatul firmei în 2003.

În iunie 2017, cei trei acționari principali ai Luxten au decis să le cedeze gratuit directorului general și celui adjunct al companiei acțiuni reprezentând cumulat 15,7248% din capitalul firmei. Astfel, proprietarii Luxten, Claudiu Rădulescu, Olimpia Moica și Ionel Pepenică, și-au cedat gratuit din acțiunile deținute la companie către Monica Maria Bucur, președintele directoratului Luxten, și Silvian Șerbănescu, vicepreședinte.

Compania la care a fost angajată şi Elena Băsescu, fiica cea mică a fostului preşedinte Traian Băsescu, deține monopolul iluminatului public în mai multe mari orașe din România, precum București, Ploiești, Constanța și multe altele. În ultimii ani, Luxten a primit peste 150 de contracte de la stat, în valoare totală de peste 100.000.000 de euro.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
multumim partidului cane duce inapoi inainte de 1989 cand mos craciun era mos gerila si nu cunosteam prea bine spre deloc semnificatia acestei sarbatori sfinte doar un brad impodobit imi pare rau pentru votul dat
0
0
anul asta fara luminite , vom fi in carantina, nu ai voie de la ora x-y
0
0
Sa moara capra vecinului. Psd pnl cine. Sa fure mai. Mult. Cu covidul sau cu. Oramentele de craciun
1
1
Vrem luminite, sa simtim ca sunt sarbatori, ca vine Craciunul
2
0
Neam de lasi este poporul roman perversi
6
0
Elena Badrsscu traiesti din alocatiia copiilor si indemnizatie vezi feclaratia de avere recent cu ocazia candidaturii pe 6 Dec.
4
0
Bani cu gramada in firmele private, in conditiile in care le-a scazut salariile functionarilor publici si i-a bagat in testari. Rusine.
5
0
Bine ca pompeaza in hingheri bani
6
1
hotii striga hotii
13
0
nu e la juxten ci la infractorii de la polaris !!!
8
0
contractul acela trebuie verificat de organele statului de drept, ca e jale acolo.
7
2
dati drumul la tot gata in plm cu atatea restrictii
8
3
tare prosti mai sunt unii pe aici
9
2
BOSS IO VIN, DAU SI DE UN SUC ACOLO, NU SANTEM BAIETI RAI
4
3
o sa imi pun eu beculete la balcon puteti sa va uitati la ele ca se vad din strada, nu ramane NIMENI AN INTUNERIC
8
1
Luxten number one
8
6
sa-l chis in freza
8
3
Fagadau este o mare dezamagire. Un foarte prost administrator care a crezut ca este destept. A fost si pururi ramane un fanfaron ieftin.
15
5
Dar nici sa lasi orasul fara iluminare de sarbatori nu este bine! Si asa sarbatorile de iarna anul asta vor fi foarte triste! Sa vezi injuraturi atunci cand nu vor mai fi deloc luminite pe strazi!
20
11
Catre Amici Loti si Justitie:ma nataraii Dracului Lasa-ti Omul in treaba lui Decebal Fagadau Vinovatii sunt Hotii de Ciuma Galbena de PNL-isti care ia furat cu Nerusinare votul lui Decebal Fagadau si ia dat lui Amiralul de Ciuma Galbena de PNL-ista Vergil Chitac oricum in Viitorul Apropiat Mandatul lui Amiralul De Ciuma Galbena de PNL-ista Vergil Chitac va Expira Mandatul de Primar Al Constantei tot in 2024 va Expira si Mandatul actualului Presedinte al Romaniei Nemtoiul Klaus Iohanis si Echipa lui Domnul Marcel Ciolacul Psd-ul va Reveni la Guvernare ha ha si ii va zbura din parlament PNL!
13
21
urmarim cu interes, pana aici bravo!
14
5
Fatalau un cocalar arogant care a distrus orasul nostru. Fatalau si Babu sa ne pisham pe voi de jegosi. Fatalau cel mai prost primar.
24
7
Elena Basescu si nu veti mai vedea nimic!
16
3
Fagadau a pacalit pe constanteni. Luminatul de sarbatori era scump si urat. Nu era o armonie, nu avea o ordine. Anul trecut sau acum doi ani cica era copacul Avatar in parcul tabacariei, era un cacat de instalatie atarnat peste un pom si asta e era tot.
25
6
Cum arata prostul asta cu fatza-n sus si buze subtiri. Ia mai zi ma, cacatule beidaudian, mai esti Ceausescul Constantei?
23
7
Fagadau si Vanturache la Puscarie ... averile confiscate ! Mafiotii ordinari ai orasului ! Rusine ! Scarbelor penale !
35
10
mda. O sa pompeze in alte conturi
25
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272