REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Primăria Constanța vrea să demoleze benzinăria Mol de pe Dezrobirii. Vezi de ce! Video

Primăria Constanța vrea să demoleze benzinăria Mol de pe Dezrobirii. Vezi de ce! Video

Ana Maria LIPAN 30 mai 2023 | 00:00 9184

Primăria Constanța a făcut primii pași în vederea demarării proiectului de amenajare a unor parcări supraetajate, în mai multe zone din oraș. Două dintre investiții urmează să fie amplasate pe strada Dezrobirii nr. 82 B și pe Bulevardul I. C. Brătianu 50C, unde în prezent funcționează benzinării Mol.  Contractul de concesiune asupra terenului, încheiat între companie și municipalitate, a ajuns la final, însă marele distribuitor nu vrea să elibereze spațiul, motiv pentru care administrația a deschis acțiune în instanță pentru evacuare. Doru Iordache, consilierul lui Vergil Chițac, a oferit, în cadrul unei interviu acordat ziarului Replica, mai multe informații cu privire la istoricul imobilelor și a făcut precizări în legătură cu viitoarele investiții, care oferă o soluție problemei insuficienței locurilor de parcare. 

Primaria Constanta vrea sa demoleze benzinaria Mol de pe Dezrobirii. Vezi de ce! Video
Primăria Constanța a lansat numeroase proiecte de modernizare și reamenajare a municipiului, finanțate prin fonduri europene. Accesarea acestor sume considerabile de bani a fost însă condiționată de implementarea conceptului de mobilitate urbană, așa cum este el văzut de Uniunea Europeană. Astfel, se urmărește descurajarea circulației utilizând mașinile personale și promovarea transportului în comun, fapt ce a avut ca urmare desființarea a numeroase locuri de parcare, de pe principalele artere ale orașului. Acest aspect a dat naștere unor nemulțumiri în rândul constănțenilor, care au sesizat în nenumărate rânduri problemele cauzate de insuficiența locurilor de parcare și haosul în trafic, creat de modificările și șantierele din oraș. 

Primaria Constanta vrea sa demoleze benzinaria Mol de pe Dezrobirii. Vezi de ce! Video lucrările de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu

Principul reproș adus municipalității este lipsa unei alternative pentru locurile de parcare desființate, șoferii considerând că proiectele au creat doar deficiențe, fără a oferi soluții. Primăria Constanța are însă în plan să construiască mai multe parcări supraetajate, care să suplimenteze locurile existente și să le înlocuiască pe cele care se aflau pe lungimea marilor bulevarde. Primarul Vergil Chițac oferă asigurări încă din anul 2021, însă evoluția situației este influențată de factori precum finanțarea și identificarea spațiilor, unde se pot desfășura investițiile.

Odată cu avansarea proiectelor de reabilitare, au început să apară și noi vești despre amenajarea parcărilor supraetajate. În luna martie a.c. au fost emise două documente de urbanism, care vizează înființarea unei parcări multietajate în zona Salvare, și o alta pe strada Dezrobirii nr. 82 B, unde în prezent este amplasată o benzinărie Mol. 

Primaria Constanta vrea sa demoleze benzinaria Mol de pe Dezrobirii. Vezi de ce! Video Doru Iordache

Doru Iordache, consilierul primarului Chițac, a oferit, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, mai multe detalii cu privire la evoluția proiectelor ce vizează construirea acestor parcări, cât și despre dificultățile pe care Primăria le-a întâmpinat, în ceea ce privește finanțarea lor. 

“Noul concept al Uniunii Europene, de mobilitate urbană, include acest tip de proiect. În locul parcărilor în pieptăn, cum au fost pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, în dreptul parcului de la Lacul Tăbăcăriei, proiectul prevede o bandă de circulație pentru transportul în comun. Conceptul acesta al Uniunii Europene, are scopul de a descuraja populația să mai circule cu mașini poluante. Dacă noi am fi mers pe lucrările pe vechiul amplasament, cu acele parcări, nu am fi primit bani. Acest proiect a fost început de fosta administrație, deci nici noi n-am fi putut schimba nimic în acest sens. Primăria Constanța nu ar fi putut accesa fonduri europene, prin PNRR, pentru acest tip de proiect. Bineînțeles că în fața resurselor limitate și a problemelor nelimitate de pe bulevardul Lăpușneanu s-a preferat să se acceseze banii și să preluăm acest tip de proiect, care generează probleme în acea zonă, cu locurile de parcare.”, a declarat acesta.  

Iordache a vorbit și despre demersurile pe care administrația locală le-a întreprins, pentru a implementa aceste proiecte, și a oferit un termen de referință pentru momentul în care parcările vor putea fi date către folosință. 

Video:

“Colegul meu, Alin Vintilă, încă din 2020 a început o serie de negocieri, bineînțeles însărcinat de primarul Vergil Chițac, pentru a căuta finanțare pentru parcările din cartierele unde sunt necesare. Principala problem a fost finanțarea, pentru că Uniunea Europeană nu finanțează acest tip de parcări, în interiorul orașelor. Finanțează doar parcările park-and-ride, care teoretic sunt amplasate pe arterele de intrare și ieșire din oraș. Lumea ar trebui să vină din afară, să își lase mașina și să își continue drumul în oraș cu transportul în comun. Au fost discuții nenumărate cu Guvernul și s-a obținut finanțarea. Sunt 4 parcări, una în Tomis Nord, una în Km 4-5. Încercăm să suplimentăm locurile de parcare în zonele unde sunt astfel de problem. Ideal ar fi fost ca aceste parcări să fie date în folosință odată cu finalizarea proiectelor europene, însă finanțarea a fost problema. O să avem această întârziere. Aceste parcări vor fi funcționale probabil că într-un an, doi.”, a precizat consilierul.

Primăria vrea să evacueze benzinăria de pe strada Dezrobirii

În ceea ce privește investiția de pe strada Dezrobirii, Primăria a făcut deja un prim pas, chemând în instanță compania Mol Romania Petroleum Products SRL, pentru eliberarea terenului. Dosarul a fost înregistrat pe data de 25 mai a.c., pe rolul Tribunalului Constanța. 

Primaria Constanta vrea sa demoleze benzinaria Mol de pe Dezrobirii. Vezi de ce! Video

Menționăm faptul că, între SC Mol România Petroleum Products SRL şi Municipiul Constanța a fost încheiat un Contract de Asociere, care vizează amplasamentele de pe strada Dezrobirii şi de pe Bd. I.C.Brătianu. Contractul a fost însă declarat nelegal de către Curtea de Conturi, iar colaborarea dintre distribuitor și municipalitate s-a încheiat. Mol România nu și-a exprimat intenția de a păstra terenul, prin cumpărare, dar nici nu a vrut să îl elibereze de bunăvoie. 

Doru Iordache a făcut lămuriri cu privire la situație, oferind detalii atât despre aspectul legal al acesteia, cât și despre urmările pe care eliberarea terenului le va avea asupra dezvoltării orașului, prin amenajarea parcărilor pe terenurile ocupate în prezent de benzinării. 

Primaria Constanta vrea sa demoleze benzinaria Mol de pe Dezrobirii. Vezi de ce! Video

“Este vorba despre un tip de contract făcut prin anii ’90. La vremea aceea s-a folosit un fel de contract, care este ca un parteneriat, în care Primăria punea la dispoziție terenul și, în speță, compania Mol, care între timp a preluat benzinăriile de la Shell, venea cu investiția în stație. Fiecare cu aportul său și o parte din vânzări, 20%, dacă nu mă înșel, revenea primăriei. Tipul acesta de contract a fost denunțat de Curtea de Conturi, care în timpul unor controale a învederat primăria că nu se mai poate continua această colaborare, ea fiind nelegală. Ca atare, este cumva și vina operatorului, pentru că acele contracte au ajuns la finalizare și ei nu au venit cu niciun fel de solicitare, nu au prelungit. Prelungire oricum nu puteau cere pentru că acel contract avea problem. Nu l-am mai fi putut relua. Ar fi trebuit să facă demersuri să cumpere sau să solicite cumva o superficie. Nu s-a întâmplat acest lucru, contractul a ajuns la final și suntem în situația în care fiecare trebuie să își preia imobilul. Imobilul teren ar trebui să ajungă la primărie, iar construcția ar trebui să fie dezafectată de către operator. S-a luat această măsură pentru că primarul Vergil Chițac și-a propus să facă două noi parcări, pe aceste două amplasamente.”, clarificat acesta.  

Video:

Se va construi o parcare supraetajată și pe Bulevardul I. C. Brătianu 50C, unde se desființează locurile de parcare

Cealaltă adresă vizată este situată pe Bulevardul I. C. Brătianu 50C, unde este, de asemenea, necesară o intervenție, în scopul suplimentării locurilor de parcare din zonă. 

Primaria Constanta vrea sa demoleze benzinaria Mol de pe Dezrobirii. Vezi de ce! Video

Reamintim faptul că, în luna martie a.c., Consiliul Local Constanța a adoptat proiectul de hotărâre pentru aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție și a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, Bulevardul I.C. Brătianu“.

Primaria Constanta vrea sa demoleze benzinaria Mol de pe Dezrobirii. Vezi de ce! Video

Acesta prevede printre altele eliminarea disfuncționalităților existente în prezent pe această arteră, precum formarea de ambuteiaje în timpul orelor de vârf, viteza redusă a circulației transportului public, cât și lipsa pistelor dedicate exclus celor câțiva bicicliști din oraș. Soluțiile găsite de aceștia au fost realizarea pe anumite tronsoane a unei benzi de circulație pe fiecare sens de mers, amenajarea unei benzi dedicate exclusiv transportului public, dar și desființarea spațiilor de parcare de pe întreg bulevardul. Perioada lucrărilor va fi de 35 de luni de la ordinul de începere a acestora, fiind alocați peste 141 milioane de lei. Din suprafața de 3.7 km a bulevardului, 70% va fi transformat pentru a introduce un nou sistem rutier.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Domnule primar dacă tot doriți binele constănțenilor pentru ale asigura loc de parcare este un lucru ce nu sa gândit nici un primar dar dum aveți intenții bune multe locații încarc sint diferite clădiri hara rost mai aveți și în tomis3 un proect de parcare supra etajata pe ameia1 sint la fel de deplorabile ca și cele di 4 5 faceți și acolo locuri de parcare sint multe blocuri fără parcări nu aveți decit 2 proprietari dați-le expropriere ca doar nu stați inloc de 2 proprietari încarc prin șpagă mare a obținut de la dom fronescu odihnească în pace de aceia sa pus capăt zilelor sa nu fie dat în vileag demolările pentru oameni zonei tomis3 vor face petiție online pentru acest proect
0
2
Adica sa stau inghesuit cu toti nespalatii si imputitii orasului intr-un autobuz infect care merge cu ac-ul oprit ca sa nu turbeze bosorogii? Nu merci! Sau sa arat ca ultimul retardat pe trotineta? Astea sunt pentru imbecilul de Ion!
5
2
N-ati vrea sa va duceti voi dracului cu autobuzele si trotinetele voastre? Vreti sa fiti eco si sa scapati de poluare? Mutati-va dracului in pesteri si traiti in comuniune cu natura!
7
3
Praful pe care ti-l serveste vc-ul in plamani de 2 ani jumate este mai nociv decat orice poluare facuta de masini.
5
1
Mos teaca si-a trimis acolitii sa ne spuna povesti. De pe scaunul lui de mare amiral nu se preteaza sa vobeasca cu oamenii. De fapt nu stie ce sa mai minta.
10
1
din pacate toata tevatura la care participam de luni de zile nu aduce decat o pista de biciclete si ipotetic un transport in comun mai rapid ! (lucru care se rezolva prin suplimentarea numarului de autobuze). Milioane de euro bagate in dale si bitum puse in opera prin lucrari de p*****a calitate .
7
1
dar nu puteati sa furati banii fara sa faceti genocid in acest oras ? ca l-ati transformat intr-o groapa de moloz
14
1
Să vedeți ce găuroi apare acolo și rămâne așa cu anii! O sa le spunem nepoților că acolo a bombardat o drona iraniană scăpată de sub control de ruși în războiul din UA.
11
1
Parcari in pieptan? Asa au fost pe Lapusneanu? Viseaza acest domn? Cand au fost dispuse astfel locurile de parcare pe Lapusneanu? In alta ordine de idei, daca UE monitorizeaza asa de strict respectarea conditiilor de finantare, nepermitand realizarea de locuri de parcare, poate ca ar fi cazul sa monitorizeze si calitatea lucrarilor efectuate. Sunt oameni, locuitori din zona, care au fotografiat tot, pe etape, in timp. La o simpla cerere facuta public, veti primi multe dovezi reale ale evolutiei lucrarilor. O evolutie demna de cascadorii rasului. Sau ai plansului, mai degraba...
17
0
Toate benzinariile trebuie scoase in afara orasului. Sunt bombe catastrofale in cazul unui razboi.
13
8
primarul chitac, pe ce pune ochii/mina, se usuca. multumim pentru spatiile verzi, flori pe lapusneanu, parca sintem la sat. circulatia masinilor din cauza gropilor din fostul carosabil, este infernala, mai ales la orele de virf.
17
0
amiralul pulii face un mare c***t ca de obicei.constanta am impresia ca este campul de razboi al amiraluluisi se chinuie tot mai tare sa o distruga.nici putin nu il poate intrece pe dobitoc.amiral pe timp de pace are acum un razboi cu constantenii.un nenorocit de om.
20
3
De parcari subterane n-ati auzit?! Masinile sub pamant, deasupra banci, gazon... Parca si cladirile poluau ne spunea U.E.!! De banii colectati de la constanteni nu spuneti nimic! Ati invatat cateva propozitii si atat! Nu ne da U.E. bani, nu facem! Din bugetul local ce faceti??
20
1
Pentru Ion prostul nostru de mai jos. Cu ce autobuz în MM mergi tu în Cta? Face mama ta bicicleta ? Și pe care pista merge? Ai dracu proști ce sunteti
14
1
Sa demoleze tot ce naiba. Ca asta e mai ramas, sa demoleze tot orasul si sa ne mutam naibii in alt oras sau tara. Chitac am ales, pe derdelusul pierii am intrat.
20
0
"descurajarea circulației utilizând mașinile personale și promovarea transportului în comun" adica voi vreti sa vedeti makkedonii jos din "gip" si urcati in autobuz ? buna incercare .he he
21
2
stirea pare usor falsa. nu este nimic nou si senzational. In cazul concesiunilor spaga regulamentara se reinnoieste periodic cu atat mai mult in cazul de fata in care spaga initiala a luat-o mazare psd. e simplu! cat despre parcarile supraetajate se vede ca solutia e nefericita si perimata. cele putine realizate zac nefolosite si se vor degrada. in pus doua parcari tintite de amiral probabil mai mult pentru spaga aferenta nu au capacitatea de a inlocui miile de locuri de parcare desfiintate. Din pacate haosul din capul edililor nostri s-a transpus in practica realizand haosul din traficul din oras si in imaginea deplorabila a urbei.
24
2
Deja avem parcari supraetajate, pe hartie. Nu mai aveti unde sa trasati dungi pe care le denumiti locuri de parcare? Pai voi va dati la urs in papuci di casa? Poate se supara Mol-ul, aveti di grija. Voi, treceti, Mol, ramane!
18
1
Foarte bine, mai putine masini in oras. Sa se poata merge cu autobuzul decent, cu bicicleta, cu trotineta, pe jos. Cat mai rar cu masinile si o sa avem un aer mai putin poluat. Fara ambuteiaje si nervi la orele de varf. In sfarsit se face ceva bun in Constanta.
4
36
Ha ,pai cate parcări au demarat deja ,nici una nu?,ce fac cu miliarde le care le încasează?hai mă că dacă se vrea se făcea?
26
1
La naiba cu orașul de 15 minute al UE. Nu este nimic altceva decât marxismul modern.
31
5
Astia fac tot posibilul sa facem zeci de km in plus,in oras. Linie continua,sensuri giratorii facute fara sens,benzinarii desfiintate...imi compenseaza primaria benzina? Taxe peste taxe intr-un oras distrus.pai fmm Chitacule
35
6
esti atat de mize rabil incat nici covidul nu te-a luat. Sper sa dea Ebola peste tine si familia ta.
25
4
Cu ce deranjeaza o benzinarie in oras ca sa nu mergem de fiecare data la iesire din oras
26
5

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369