REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Primăria Corbu s-a SĂTURAT să adune GUNOAIELE de pe PLAJA VADU pe bani puțini. Iată ce au votat consilierii!

Primăria Corbu s-a SĂTURAT să adune GUNOAIELE de pe PLAJA VADU pe bani puțini. Iată ce au votat consilierii!

Replica API 28 august 2019 | 00:37 403

SCANDAL!

SCANDAL!

Paradisul de la Vadu este ameninţat de sutele de kilograme de gunoaie lăsate în urmă de turiştii care îşi petrec concediul pe plaja sălbatică. Asta în contextul în care Primăria Corbu refuză să mai curețe zona, conform colaborării cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), pe motiv că sunt prea puțini bani. Prefectul Constanței s-a trezit cu o hotărâre de Consiliu Local Corbu, potrivit căreia majorează tariful perceput pentru curățarea plaje. Reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a transmis alesului șef că hotărârea este ilegală. În cele din urmă, hotărârea a fost revocată.

Primăria Corbu și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) au în curs un contract de colaborare prin intermediul căruia administrația locală s-a angajat, contra cost, să curețe și să întrețină plaja din Vadu. Ei bine, iată că există riscul ca în zonă să se formeze munți de gunoaie, și asta pentru că primăria nu mai este mulțumită de condițiile contractuale. Așa că aleșii locali au adoptat o hotărâre prin intermediul căreia a fost majorat tariful perceput Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării. Numai că, Prefectura Constanța nu a fost de acord, așa că primăria s-a supărat și nu mai strânge gunoaiele. ”Ne-au trimsi un HCL prin care au majorat tarifele la gunoi. Noi nu am fost de acord pentru că hotărârea nu este legală. Acestea se fac anul acesta pentru anul următor, nu în cursul anului, este ilegal. Le-am spus că nu e legală și au revocat-o, nu a fost nevoie să o atacăm în instanță. Acum ei spun că noi nu i-am lăsat să mărească prețurile și că nu mai pot continua colaborarea că nu le ajung banii”, a declarat, pentru Replica, subprefectul Ionuț Done. Primarul Marian Gălbinașu nu a dorit să facă comentarii, precizând doar că ”este o lipsă de comunicare”. Gălbinașu a anunțat că pregătește un comunicat de presă prin intermediul căruia să lămurească, mai exact, cum stau lururile.

Menționăm faptul că, în urma scandalului și nemulțumirilor Primăriei Corbu, cu două săptămâni înainte de finalul sezonului estival, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a decis să efectueze o acțiune de verificare în zona Vadu. Căci, până acum, spun locuitorii, nu s-a mișcat un deget. Așa că, turiștii care au campat ilegal au fost amendați potrivit prevederilor Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei ,,Delta Dunării” . Au fost înregistrate și peste 50 de autoturisme staționate ilegal în zona plajei. Locuitorii din Vadu au rămas surprinși de acțiunea ARBDD în contextul în care, de ani de zile, spun ei, nu s-au mai efectuat acțiuni de acest gen. ”ARBDD s-a trezit și a căzut din pat. Și și-au adus aminte ca gestionează și zona Vadu. Și la sfârșit de sezon, după ce toată vara tot felul de specimene și-au făcut de cap pe acolo, s-au trezit și ei să dea amenzi. Dar 3 luni, unde naiba au fost? Dar anul trecut unde au fost? Si acum 2,3,4 ani? Ca asta nu se întâmplă de ieri. Deși am șansa să stau în Vadu, n-am mai fost la plaja acolo de vreo 3 ani. Tocmai din cauza aglomerației și a nesimțului de care dau dovada cei care vin pe acolo. Aia nu-s oameni care iubesc natura”, este de părere un locuitor din Vadu.

Precizăm că zonele naturale cuprinse în perimetrul RBDD au primit statut de Rezervație a Biosferei și Sit Natura 2000 pentru protejarea habitatelor specifice și a speciilor de interes conservativ deosebit de valoroase la nivel european și mondial. Plajele naturale neamenajate, cu flora și fauna locală, cu peisajul și caracteristicile zonei de coastă permit anumite activități turistice însă, pentru protejarea lor pe termen lung, se impun și reglementări specifice. Camparea și accesul cu mijloace motorizate pe plaje sunt strict interzise și sunt sancționate potrivit legii. ARBDD împreună cu autoritățile locale au dedicat anumite spații pentru parcarea autoturismelor și camparea turiștilor, situate în afara zonelor sensibile din punct de vedere al biodiversității.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
stati intre gunoaie si pisat,jeg .uri de romani.Va simtiti ca acasa.Nu uitati mucurile pe pkaja,sa stati pe ele.Cortisti rapanosi si rulotisti boschetari!mincati parizer cu rosii si vreti la mare,sa va cacati pe pkaja.
0
1
Dar niste jandarmi care sa pazeasca plajele ca oricum nu fac nimic si sunt platiti regeste, nu se gasesc? Sa-i ''sensibilizeze'' pe turistii obraznici ca se pricep la chestiuni de astea!
1
1
Exista o regula international care prevede ca poluatorul plateste. Da,e vorba de cei ce prin activitatile economice polueaza,insa la fel de bine pot plati si marlanii care fac mizerie. Niste amenzi foarte mari si chiar applicate pot descuraja. Nu poti pune cate un maturator la curul fiecarui turist nesimtit . Amezi taticule,pana le cad dintii cacaciosilor care sunt prinsi.
7
0
Despre curatenie ar trebui intrebati aia care au putere de control,tot ei ar trebui sa ceara si marirea amenzilor daca este cazul, in toata lumea frica de lege i-a civilizat pe oameni.
6
3
ABADL-ul ca administrator al plajelor, sa-si faca datoria si sa intretina in mod corespunzator curatenia. In caz contrar sa concesioneze plajele.
2
4
puneti zona interzisa si gata cu plaja acolo .
7
3
Asa le place sa gaseasca locu curat unde sa isi intinda grasimile . De cum se aseaza romanu incepe sa sparga seminte , si sa arunce gunoi pe unde apuca . Asa si la padure . BAI NESPALATILOR , BAI PUTORILOR . LUATIVA GUNOIU NU-L MAI LASATI AIUREA IN NATURA . JEGOSILOR , PAMANTU ASTA NU ESTE DOAR AL VOSTRU , ESTE SI A COPIILOR VOSTRI SI NEPOTILOR VOSTRI . LASATI UN PAMANT CURAT DE CARE SA SE BUCURE SI EI NU DOAR VOI SLANINOSILOR , PUTUROSILOR .
12
0
Nenea primaru, te astept la cherhana la un spritz. Folcloristele sunt din partea casei.
6
0
problema este ca arbdd incaseaza o caruta de bani ptru accesul la plaja fara sa faca nimic,vin 2,3 jmecheri cu jeep,dau amenzi si pleaca ,primaria corbu are dreptate,uni-s cu malaiu si alti cu fu.aiul
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614