REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Primăria Mangalia, EXECUTATĂ silit din cauza unei LICITAȚII de pe vremea lui TUSAC

Primăria Mangalia, EXECUTATĂ silit din cauza unei LICITAȚII de pe vremea lui TUSAC

Replica API 7 aprilie 2021 | 00:39 4432

Conflictul dintre administrația locală condusă de Cristian Radu și societățile Fill I. Com SRL şi Erdan Import Export SRL pare să nu aibă sfârșit. Nu mai este o noutate faptul că municipalitatea a fost obligată de instanța de judecată să plătească daune de 2.700.000 de lei către cele două firme, potrivit sentinţei civile 2089/08.06.2012, dată de Tribunalul Constanţa în dosarul 10023/118/2011. De atunci, reprezentanții primăriei au formulat multiple căi extraordinare de atac, cereri de revizuire și o contestație în anulare, contestații la executare, toate acestea fiind respinse ca inadmisibile sau nefondate. Pe 5 aprilie, Primăria Mangalia a formulat o nouă contestație la executare, după ce, anterior, judecătorii mangalioții au respins contestația pe fond. Administrația locală este la un pas de blocarea conturilor.

Povestea ce are legătură cu eliminarea firmelor mangaliote Erdan Import Export SRL şi Filli I Com SRL de pe traseul de minicare din staţiunile aferente localităţii, de pe vremea fostului primar Caudiu Tusac, nu se mai încheie. Ca o paranteză, precizăm că este vorba despre același Tusac care s-a retras din cursa pentru Primăria Mangalia, în 2012, pentru a-l susține, trup și suflet, pe Cristian Radu.

Revenind… cele două societăţi au câștigat o licitaţie publică pentru prestarea serviciului, însă grupurile de interese probabil au fost mai presus de lege, scoțând din joc cele două firme. Fosta administraţie Tusac a refuzat să încheie un contract cu acestea, pasând contractul către o firmă constănţeană. Cele două societăţi au obţinut mai multe hotărâri judecătoreşti favorabile care obligau Primăria să încheie contractele, însă până și hotărârile judecătorești au fost sfidate și, evident, nerespectate. Erdan Import Export SRL şi Filli I Com SRL nu aveau să lase lucrurile nelămurite, mai ales când, la mijloc, sunt și prejudicii.

Așa că, au urmat calea instanței. Și de 9 ani continuă pe acest drum juridic, în ciuda faptului că, în iunie 2012 au obţinut sentinţa prin care Primăria Mangalia fost obligată să le plătească despăgubiri în valoare de 2.657.953 de lei. De atunci, reprezentanții primăriei au formulat multiple căi extraordinare de atac, cereri de revizuire și o contestație în anulare, toate acestea fiind respinse ca inadmisibile sau nefondate. Ulterior, cele două firme au demarat procedurile de executare silită, dar și acestea au fost contestate de actuala administrație, reprezentată de Cristian Radu.

Primăria Constanța a contestat, din nou, executarea silită, dar Judecătoria Mangalia i-a respins, pe fond cererea. Pe 5 aprilie, Primăria Mangalia a formulat recurs, al Tribunalul Constanța. În paralel, cele două societăți au solicitat poprirea pe conturile primăriei. Speța încă este pe rol.

Conflictul datează din 2007

Reamintim că, la licitaţia din 2007, s-au înscris patru societăţi comerciale: R&MM Co SRL , Fill I Com SRL, Erdan Import Export SRL şi Mini Tours 2003 SRL. În urma analizei documentaţiilor depuse de ofertanţi, R&MM Co SRL a ieşt câştigătoare. Fill I Com, Erdan şi Minitours au contestat punctajul acordat firmei R&MM Co SRL, iar pe 28 mai 2007, o comisie de analizare a contestaţiilor a întocmit un proces-verbal, prin care cele trei firme au primit 0 puncte, iar R&MM-Co SRL a fost descalificată pentru motivul că nu îndeplinea condiţiile de caietul de sarcini.

Fill I Com şi Erdan Import Export SRL au deschis acţiune în instanţă, solicitând anularea procesului-verbal şi continuarea procedurii de licitaţie, în vederea atribuirii contractelor de traseu. În martie 2009, Curtea de Apel a emis Decizia Civilă nr. 109 şi a anulat Procesul-Verbal al Comisiei de Contestaţii în privinţa celor două firme şi a obligat Municipiul Mangalia să continue procedura de licitaţie. Pe 2 octombrie 2009, prin sentinţa civilă 840, Tribunalul a anulat Procesul Verbal al comisiei de contestaţie din 28 mai 2007 doar în privinţa descalificării R&MM-Co SRL şi a obligat municipiul Mangalia să continue procedura de licitaţie. În 2010, hotărârea a devenit irevocabilă.

SC este deținută de Iacob și Iacob Florea, iar Erdan Import Export SRL are ca unic asociat pe Abiltar Erdan.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Contractul a avut ca parte o institutie,Primaria Mangalia,nu pe Claudiu Tusac.N-are decat Primaria sa se indrepte apoi in instanta impotriva persoanelor care au prejudiciat institutia.Si daca stau bine sa gandesc de ce mai are Primaria un jurist, care este rolul lui ?! Auzi:cai extraordinare de atac.Si rezultatul tot extraordinar.
2
0
Buuun, datoria nu trebuie platita din buzunarul lui Tusac??
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218