REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.3° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
21.3° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Primăria Mangalia se chinuie să recupereze de la un executor judecătoresc suma de peste 2 milioane de lei. Reacția executorului!

Primăria Mangalia se chinuie să recupereze de la un executor judecătoresc suma de peste 2 milioane de lei. Reacția executorului!

Replica API 5 noiembrie 2019 | 10:09 830

Legătură cu societatea care a modernizat zona centrală a stațiunii

Legătură cu societatea care a modernizat zona centrală a stațiunii

Firma unui apropiat al fostului primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost desemnată, în 2015, câştigătoarea licitaţiilor pentru amenajarea şi modernizarea zonei turistice Mangalia- Saturn, respectiv pentru modernizarea zonei centrale a municipiului din sudul litoralului. Recon şi Doje SRL Bucureşti a venit cu cele mai bune oferte de preţ la licitaţii, angajându-se să ducă la bun sfârşit lucrările în schimbul unor sume considerabil mai mici decât plafonul stabilit de primărie.

Recon şi Doje SRL Bucureşti a executat silit Primăria Mangalia, în 2018, pentru un rest de plată pe care pe care administrația locală nu l-ar fi plătit. Numai că, executarea a fost suspendată, la momentul respectiv, însă doar teoretic, căci faptic, acțiunea a avut loc, iar primăria se chinuie acum să recupereze sumele, acțiunea fiind depusă la Judecătoria Mangalia. Magistrații instanței de fond au respins, în iunie, cererea adminsitrației locale privind recuperarea sumelor încasate de executorul judecătoresc în perioada cât executarea a fost supecadată de către magistrați, iar apelul a fost formulat la Tribunalul Constanța, Secția I civilă. Pe 31 octombrie, această instanță a constatat că nu este competentă să judece litigiul, aceasta aparținând Secției a II-a civile potrivit Hotărârii nr.750/2011 a CSM.

Pe 30 mai 2019, Primăria Mangalia prin primar a investit Judecătoria Mangalia cu o contestație la executare în ce privește executarea silită derulată în cadrul dosarului execuțional nr. 16/2018 al BEJ Ștefan Volintiru, referitor la refuzul executorului judecătoresc de a restitui sumele de bani încasate prin poprire în perioada în care executarea silită a fost suspendată în mod provizoriu, acte de executare care au fost anulate prin sentința civilă nr. 495/2019 a Judecătoriei Mangalia. Prin sentința civilă nr. 990/28.06.2019, Judecătoria Mangalia a respins, ca nefondată, contestația la executare. Împotriva acestei sentințe civile, primăria a înțeles să formuleze apel, cale de atac fiind înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța – Secția I Civilă pe 26 august 2019.

În 2017, primăria a fost obligată la plata sumei restante și penalități

Din analiza dosarului de executare nr. 16/2018 instrumentat de Biroul Executorului Judecătoresc Ștefan Volintiru executarea silită a fost demarată la solicitarea creditoare Recon și Doje S.R.L, societatea care a fost desemnată, în 2015, câştigătoarea licitaţiilor pentru amenajarea şi modernizarea zonei turistice Mangalia- Saturn, respectiv pentru modernizarea zonei centrale a municipiului din sudul litoralului. Executarea s-a desfășurat în temeiul titlului executoriu reprezentat de sentința civilă nr. 1033/06.06.2017 pronunțată de Tribunalul Constanța având ca obiect ordonanță de plată, în vederea recuperării debitului în cuantum de 1.000.000 lei reprezentând contravaloare lucrări executare și neachitate, în cuantum de 179.866,96 lei reprezentând penalități de întârziere, care se calculează și în continuare, precum și sumei de 2200 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Concret, prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța în urmă cu trei ani, în urma căreia a fost admisă acțiunea societății în 2017, Recon și Doje S.R.L a formulat cerere de emitere a ordonanței de plată în contradictoriu cu pârâtul debitor Municipiul Mangalia, solicitând obligarea acesteia la plata următoarelor sume: suma de 1.000.000 lei reprezentând contravaloarea lucrărilor executate și neachitate, conform Situației de lucrări nr.9; suma de 179.866,96 lei penalități de întârziere în procent de 0,1% din plățile neefectuate, aferente situațiilor de lucrări nr.8 și 9 , calculate până la data de 22.05.2017(data ultimei plăți parțiale efectuate de debitor); penalități de întârziere în continuare până la data stingerii creanței principale, respectiv data achitării efective a restanței de 1.000.000 de lei din factura nr.4057/15.11.2016, aferente Situației de lucrări nr.9.

Societatea a arătat magistraților că, între asocierea formată din societățile Recon și Doje SRL și Garden Center GrupSRL (în calitate de executant) reprezentată prin liderul de asociere Recon și Doje SRL și Municipiul Mangalia, în calitate de achizitor, s-a încheiat contractul de execuție de lucrări pe 18.09.2015 prin care executantul s-a obligat să execute lucrările de modernizare și amenajare zonă turistică centrală în municipiului Mangalia, iar achizitorul să plătească acestuia prețul executării lucrărilor de construire. Deși creditorul și-a îndeplinit obligațiile, a mai arătat societatea, primăria nu a achitat integral lucrările efectuate respectiv lucrările efectuate conform situației 8 și 9 de lucrări pentru care s-au emis facturile nr.3848/13.09.2016 și nr.4057/15.11.2016,a preciind că datorează și penalități de întârziere pentru neexecutarea obligației de plată la termen conform clauzelor contractuale. Valoarea celor două facturi este de 1.287.800,6 lei, achitată parțial și respectiv factura nr.4057/15.11.201 6(fila 35) în valoare de 1.227.735,79 lei. În ceea ce privește cea din ultimă factură, societatea a învederat că s-a achitat la data de 22.05.2017 o plată parțială de 227.735,79 lei rămânând un rest de plată de 1.000.000 lei, obligație de plată ce nu a fost contestată de primărie. În iunie 2017, instanța a admis acțiunea societății, obligând primăria la plata sumei de 1.000.000 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor executate și neachitate conform Situației de lucrări nr.9 și suma de 179.866,96 lei penalități de întârziere în procent de 0,1% din plățile neefectuate, aferente situațiilor de lucrări nr.8 și 9, calculate până la data de 22.05.2017.

Ulterior, primăria a fost supusă unei proceduri de poprire a sumelor de bani specificate mai sus, însă primăria a obținut suspendarea executării în instanță. Cu toate acestea, executarea nu a fost supendată, fizic. Iar acum Primăria Mangalia se luptă se recupereze sumele de bani executate. În primă fază, Primăria Mangalia i-a respins contestația, însă a formulat apel, în august a.c., la Tribunalul Constanța, Secția I Civilă. Joi, 31 octombire, Secția a constatat că nu este competentă să judece litigiul de față în calea de atac a apelului, aceasta aparținând Secției a II-a civile potrivit Hotărârii nr.750/2011 a CSM, fapt pentru care a fost declinată cauza.

Executorul judecătoresc: ”În loc să depună acțiune de întoarcere executare, a solicitat să-i fie restituite sumele”

În replică, executorul a precizat: ”După ce instanța din Mangalia s-a pronunțat în dosarul 711/254/2018 și a anulat actele de executare, m-am oprit. Toate sumele sunt în depozit, nu s-au dus la societate. Primăria, în loc să depună acțiune de întoarcere executare, s-a dus la Judecătoria Mangalia și a solicitat să-i fie restituite sumele. A pierdut. Legea nu spune că, dacă s-a oprit suspendarea, trebuie să-i restitui sumele de bani”, a declarat executorul judecătoresc, pentru Replica.

Firma Recon și Doje SRL, a lui Jenică Dop, se bucură de o situaţie financiară solidă, datorată în special relaţiei privilegiate pe care a avut-o cu Primăria Sectorului 2, condusă, în treuct, de Neculai Onțanu, de la care a primit de-a lungul timpului contracte de milioane. În plus, patronul Recon şi Doje SRL este cunoscut drept un sponsor al campaniilor fostului preşedinte Traian Băsescu, dar şi un client agreat de Compania Naţională de Investiţii (CNI), în perioada în care Ministerul Dezvoltării Regionale era condus de Elena Udrea. Jenică Dop este un apropiat al primarului UNPR din Sectorul 2, Neculai Onţanu, care a atribuit de-a lungul timpului mai multe lucrări de construcţii firmei acestuia. Potrivit presei centrale, Jenică Dop a fost implicat în 2009 într-un scandal la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, după ce s-a aflat că doi apropiaţi ai secretarului de stat Răzvan Murgeanu solicitau bani pentru campania electorală a lui Traian Băsescu promiţând, în schimb, contracte publice.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acum 4 ani mi-am vandut o masina si cand m-am dus la primaria mangalia sa scot fiscalul mi-au cerut contractul de vanzare cumparare de cand am achizitionat-o eu. Binenteles ca nu il mai aveam si stupoare, il scoatem noi de la arhiva si trebuie platita o taxa de urgenta de 30 lei. Altminteri nu as fi putut vinde masina cu toate ca era inmatriculata pe numele meu. Rusine primaria mangalia, rusine.
1
0
mai piticul atomic,RADUL MAMEI, de cand esti primar impus al Mangaliei, ai schimbat 1 metru de teava la caldura inainte de 1 noiembrie, adica inainte sa se sparga ? ca vad ca de spatii verzi te ocupi si iarna
3
1
Putin spus spagari niste nenorociti care nu isi fac treaba pina la capat.
2
0
Micul napoleon...primarul Mangaliei are datorii cat casa ...vezi Av grindberg, polaris, Raja, callatis therm, Abc val, etc si acum se plange ca nu poate lua ceva de la o executare. Ma apuca rasul...plateste ba datoriile ca toata lumea e satula de tine...smenar si tepar...verificati situatia ...exista hotararii judecatoresti Definitive si irevocabile pe care domn primar nu le respecta si nu le pune in aplicare...nu mai zic ca nu bugeteaza aceste datorii, dar mai si comite falsuri grosolane...urmeaza plangeri penale cu duiumul impotriva sa....
5
1
executorii astia judecatoresti sant niste spagari ordinari. majoritatea ar trebui dupa gratii
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212