REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.6° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
16.6° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Primăria Mangalia se va împrumuta cu nouă milioane de euro

Primăria Mangalia se va împrumuta cu nouă milioane de euro

Replica API 30 ianuarie 2015 | 00:11 144

Fără prea mari emoţii la votul din CL

Fără prea mari emoţii la votul din CL

Mangalia a trecut miercuri şi joi prin noi stadii de tensiune. Primarul, Cristian Radu, a convocat pentru joi, ora 10:00, o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, în cadrul căreia s-au dezbătut mai multe proiecte de interes public. Printre altele, consilierii locali au votat proiectul de hotărâre referitor la bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2015 al municipalităţii, precum şi cel al Goldterm Mangalia SA, dar şi un împrumut de 40 de milioane lei, care, potrivit primarului, este absolut necesar pentru proiectele urbei.

Proiectul, criticat de PDL Mangalia, dar care nu are reprezentanţi în Consiliul Local, nu a fost retras de pe ordinea de zi, ba chiar a trecut fără prea multe comentarii, în afară de grupul PSD, „sancţionat” de Radu. „Ca să asfaltăm străzile din municipiul Mangalia, ne trebuie undeva la 12 milioane de euro. Da? Toate străzile din municipiu. Până acum, în Mangalia, s-au cheltuit opt milioane de euro pe asfaltare. Reţineţi suma, vă rog frumos, opt milioane din 12 şi Mangalia arată ca după bombardament! Vreau să vă dau un singur exemplu: staţiunea Mamaia, artera principală, asfaltată în 2003. Vreau să vă duceţi în Mamaia să vedeţi dacă există o singură groapă după 12 ani! Şi în Mangalia, repet, opt milioane de euro, ca după bombardament. Vreau să-l întrebaţi pe Radu Mazăre, din formaţiunea din care faceţi parte, cum a reuşit?”, şi-a motivat Radu intenţia de a se împrumuta. „Încercaţi în patru pagini să mă convingeţi că o finanţare prin obligaţiuni este o afacere extraordinară. Aţi scris în două rânduri că veţi amenaja spaţii verzi, veţi înfiinţa parcuri şi veţi moderniza locuri de joacă. (...) Fiind vorba de 9 milioane de euro, ar fi fost bine să aveţi nişte proiecte fundamentate, studii de fezabilitate, să mă convingeţi că pentru atragere de investitori aveţi nevoie de o anumită sumă de bani pe care trebuie s-o acoperim. Ar fi fost extraordinar. Să veniţi în trei rânduri să spuneţi că aveţi nevoie de amenajare spaţii verzi, ca în următoarea şedinţă să spuneţi că aţi accesat 40 milioane de lei, credeţi-mă că nu m-aţi convins cu nimic”, a spus liderul grupului PSD din CL Mangalia, Dragoş Bociog, care n-a reuşit să-i convingă pe colegi să respingă proiectul, în apărarea căruia a sărit şi viceprimarul Bogdan Maganu. „Dacă valoarea veniturilor proprii sunt undeva la 12 milioane de euro, un credit de 9 milioane de euro nu este o valoare foarte mare. Gândiţi-vă la o familie care are 12.000 lei salariu, ia un credit pe 20 de ani de 9.000 lei. Deci, nu este extraordinar de mult. Până la pragul de 30%, legea ne permite să mai luăm 20 milioane de euro dacă dorim”, a spus Maganu. Este vorba de o finanţare fie de la o instituţie bancară, pe 20 de ani, care va trebui garantată cu bugetul, fie printr-o emisiune de obligaţiuni. Emisiunea de obligaţiuni este mai ieftină, iar sumele vor fi luate pentru investiţii, una dintre cele principale fiind reabilitarea tramei stradale, respectiv o pietruire a drumurilor inexistente în acest moment. Plata aceste finanţări se va face prin răscumpărarea acţiunilor prin obligaţiuni titluri de valoare. Avantajele acestei finanţări se referă la costurile aflate sub nivelul practicat de creditele bancare. De asemenea, potrivit lui Cristian Radu, încasările la bugetul local nu permit finanţarea unor proiecte atât de mari. După aprobarea proiectului, primarul a răsuflat uşurat.

„E vorba de un acord de principiu, pentru că aceasta este procedura legală, după care vom lua un accept și din partea ministerului de Finanțe. Este necesar acest împrumut. În primul rând, vorbim de o dobândă mult mai mică decât cea bancară și, doi, vorbim de investiții. Mangalia, să nu uităm, administrează șase stațiuni turistice care sunt și de interes național. Încercăm să tratăm cât mai multe proiecte cu finanțare europeană și trebuie cofinanțate de către administrația locală. Dacă așteptăm ca din bugetul local să facem o serie de investiții în oraș o să ne mai ia încă 20 de ani ca să ajungem la nivelul pe care ni l-am dori. Așa cum am și spus, când am candidat la primăria municipiului Mangalia, am venit cu un proiect, Mangalia oraș european! Mangalia trebuie, suntem obligați, să fie ridicată la nivelul unui oraș european. Este un proiect, firesc și era normal să se întâmple așa. Dacă vrem să ne dezvoltăm, asta trebuie să facem. Avem două variante, este foarte simplu: ori majorăm impozitele și taxele pentru cetățeni, ori contractăm un împrumut și îl achităm în 20 de ani. Eu am ales varianta a doua. N-am vrut să mai punem o povară pe umerii cetățenilor, ci am vrut să contractăm. Orice municipalitate sănătoasă din lumea aceasta procedează în felul acesta. Nu am venit cu nimic nou, nu încercăm să inventăm roata, ci pur și simplu facem și noi ca alte localități care s-au dezvoltat”, a spus Cristian Radu, care i-a „înțepat” și pe opozanții ultimelor zile.

„Foști, actuali, nici eu nu știu din ce formațiune politică mai fac parte, mai puțin mă interesează pe mine. Trebuie să înțelegem și noi și dumnealor că suntem aici pentru că așa au vrut cetățenii, nu pentru că așa au vrut dumnealor și punct! Este voința cetățenilor și nu interesul personal sau de grup ale unor politicieni. După doi ani și jumătate, este o altă abordare și nu mai trebuie să facem atâta politică distructivă și trebuie să construim în acest oraș. Mangalia a pierdut startul pentru că unii politicieni au încercat să facă anumite lucruri, care n-au fost benefice pentru acest oraș”, a concluzionat Cristian Radu.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212