REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.2° Constanța Lun., 15 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6791
29.2° Constanța Luni, 15 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6791
 

Primăria Mangalia, victorie în dosarul licitaţiei pentru traseele minicarelor

Primăria Mangalia, victorie în dosarul licitaţiei pentru traseele minicarelor

Replica API 10 decembrie 2015 | 00:00 299

Decizie în dosarul Primăriei Mangalia cu firmele participante, în anul 2007, la licitaţia organizată pentru traseele de transport cu minicare. Fill I Com SRL şi Erdan Import Export SRL, căci despre acestea este vorba, au obţinut o hotărâre de fond, în decembrie 2014, cu privire la obligarea Primăriei la plata sumei de 852.000 de lei, adică, către SC Fill I Com SRL suma de 513.880 lei, iar către S.C. Erdan Import Export SRL suma de 339.187 lei.

Despăgubirile au fost acordate cu titlul de despăgubiri pentru perioada în care administraţia Cristian Radu a refuzat să pună în aplicarea Deciziei 109, (decizie ce a anulat Procesul-Verbal al Comisiei de Contestaţii în privinţa celor două firme şi a obligat Municipiul Mangalia, prin primarul de atunci, Claudiu Tusac să continue procedura de licitaţie), iar edilului şef al Municipiului Mangalia instanţa i-a aplicat o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere, pentru neexecutarea. La recurs, Curtea de Apel Constanţa s-a pronunţat definitiv. În sensul că a admis recursul formulat de Primarul Municipiului Mangalia şi Consiliul Local Mangalia.

„Modifică în parte hotărârea atacată după cum urmează : Admite excepţia autorităţii de lucru judecat în ceea ce priveşte cererea de obligare a Primarului la plata unei amenzi pe zi de întârziere pentru neexecutarea sentinţei civile nr.154/2010 pentru perioada 18.10.2010 – 2.07.2012. Respinge acest capăt de cerere pentru perioada 18.10.2010 – 2.07.2012 în virtutea autorităţii de lucru judecat. Respinge cererea precizată de obligare a Municipiului Mangalia la plata de despăgubiri, ca nefondată. Respinge cererea de obligare a pârâtului Municipiului Mangalia la plata cheltuielilor de judecată. Menţine restul dispoziţiilor“, se arată în minuta Curții, din 9 decembrie a.c.

Conflictul datează din 2007

Reamintim că, la licitaţia din 2007, s-au înscris patru societăţi comerciale: R&MM Co SRL , Fill I Com SRL, Erdan Import Export SRL şi Mini Tours 2003 SRL. În urma analizei documentaţiilor depuse de ofertanţi, R&MM Co SRL a ieşt câştigătoare. Fill I Com, Erdan şi Minitours au contestat punctajul acordat firmei R&MM Co SRL, iar pe 28 mai 2007, o comisie de analizare a contestaţiilor a întocmit un proces-verbal, prin care cele trei firme au primit 0 puncte, iar R&MM-Co SRL a fost descalificată pentru motivul că nu îndeplinea condiţiile de caietul de sarcini.

Fill I Com şi Erdan Import Export SRL au deschis acţiune în instanţă, solicitând anularea procesului-verbal şi continuarea procedurii de licitaţie, în vederea atribuirii contractelor de traseu. În martie 2009, Curtea de Apel a emis Decizia Civilă nr. 109 şi a anulat Procesul-Verbal al Comisiei de Contestaţii în privinţa celor două firme şi a obligat Municipiul Mangalia să continue procedura de licitaţie. Pe 2 octombrie 2009, prin sentinţa civilă 840, Tribunalul a anulat Procesul Verbal al comisiei de contestaţie din 28 mai 2007 doar în privinţa descalificării R&MM-Co SRL şi a obligat municipiul Mangalia să continue procedura de licitaţie. În 2010, hotărârea a devenit irevocabilă.

Deşi instanţa a impus continuarea procedurii de licitaţie, acest lucru nu s-a întâmplat, decizia 109 fiind ignorată. Din 23.11.2012 , administraţia locală a primit somaţii peste somaţii de la executorul judecătoresc pentru plata respectivelor sume de bani, dar şi a cheltuielilor de executare. Pe 4 decembrie 2012, municipiul Mangalia a formulat contestaţie la executare împotriva somaţiilor, cât şi a tuturor actelor de executare înfăptuite în dosarul de executare având ca titlu executoriu - sentinţa civilă nr. 2089/08.06.2012. Judecătoria Mangalia a decis suspendarea cauzei până la soluţionarea procesului penal deschis pe numele evaluatorului. Între timp, apărătorii au căutat soluţii pentru a scoate administraţia locală la liman şi pentru a evita plata sumelor care ar fi condus, pe lângă alte datorii, la falimentul oraşului.

Astfel, anul trecut, avocaţii primăriei au depus o nouă acţiune în instanţă, mai exact o cerere de revizuire a hotărârii din 2012, sentinţă care s-a pronunţat în considerarea raportului de expertiză contabilă întocmit de expert Leonte Dan Valeriu. Ca o paranteză, precizăm că dosarul a fost strămutat la Tribunalul Ialomiţa, la începutul acestui an, la cererea reclamantei. Revenind la hotărârea din 2012, s-au descoperit înscrisuri noi, reţinute cu rea credinţă de partea potrivnică, spun apărătorii Primăriei Mangalia.

Înscrisurile descoperite schimbă radical şi infirmă integral actele şi lucrările dosarului avute în vedere de instanţa care a pronunţat hotărârea revizuită. Pentru că au considerat că valoarea despăgubirilor este exorbitantă, administraţia locală a formulat plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, având ca obiect cercetarea şi tragerea la răspundere penală a persoanelor care se fac vinovate de abuz în serviciu.

Conform adresei nr. 48466 din data de 08.10.2014, comunicată de către Prim Procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanta, s-a confirmat continuarea urmăririi penale împotriva expertul contabil Valeriu Dan Leonte. În februarie, expertul contabil a fost trimis în judecată pentru neglijenţă în serviciu, la Judecătoria Mangalia. În aprilie, instanţa a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Constanţa. Soluţia ce se va pronunţa cu privire la cererea de revizuire atârnă tot de dosarul penal descris pe numele lui Leonte.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510