REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Primarii de comune, disperati ca ar putea disparea de pe harta judetului

Primarii de comune, disperati ca ar putea disparea de pe harta judetului

Replica API 28 decembrie 2010 | 00:00 89

Proiect de lege contestat in teritoriu

Proiect de lege contestat in teritoriu

Până în 2016, comunele care au mai puţin de 5.000 de locuitori ar putea fi desfiinţate. Proiectul ar avea ca urmări, potrivit guvernanţilor, reducerea cheltuielilor, dar şi realizarea unor administraţii publice locale mai puternice. Potrivit proiectului de lege aflat în dezbaterea Parlamentului, pentru a-şi păstra statutul, o comună trebuie să fie populată de cel puţin 5.000 de cetăţeni cu drept de vot. Statisticile Ministerului Administraţiei şi Internelor arată că, în acest moment, nu mai puţin de 2.102 comune dintre cele 2.630 existente au mai puţin de 5.000 de locuitori. Dacă proiectul de lege va fi adoptat şi va intra în vigoare, şi o parte dintre oraşe riscă să fie decăzute din rang. Motivul: documentul prevede că un oraş va trebui să aibă cel puţin 10.001 locuitori.

La ora actuală, conform datelor publicate pe pagina de internet a Consiliului Judeţean Constanţa, rezultatele ultimului recensământ indică faptul că, dintre cele 58 de comune ale judeţului nostru, mai puţin de 10 au o populaţie de peste 5.000 de locuitori. În condiţiile în care media locuitorilor într-o comună este de aproximativ 3.000 înseamnă că două unităţi administrative se vor reuni într-una singură. Primarii de la malul mării susţin că acest proiect este o nouă "găselniţă aberantă", a guvernanţilor. "Nu-mi vine să cred că se va întâmpla aşa ceva. Ce să facă omul? Să se ducă la zeci de kilometri după o adeverinţă? Noi avem vreo 2.300 de locuitori. Ar trebui să ne unim cu primăria Deleni. Nu cred că locuitorii din Adamclisi ar fi de acord cu această modificare", a declarat, pentru cotidianul "Replica", Anton Burcea, primarul din Adamclisi. Nici primarul din Tortomanu nu este de acord cu acest proiect. "Totul este o aberaţie, şi nu pentru că se vor comansa nişte primării. Problema este respectul cetăţeanului, care va fi pus pe drumuri pentru o simplă adeverinţă. Eu deja am vorbit cu locuitorii din Tortomanu, care s-au declarat nemulţumiţi că vor trebui să facă zeci de kilometri după un document", a precizat Lucian Chitic, edilul din localitatea Tortomanu, care are 1.752 de locuitori. Nici edilul din Vulturul, Eugen Berbec, nu este de acord cu acest proiect. "Unim două sărăcii pentru a face una. Chiar dacă comasăm două sau trei primării, volumul de lucru al funcţionarilor va fi şi mai mare. Prin urmare, cheltuielile nu prea se reduc. La noi în comună oamenii trăiesc din creşterea animalelor şi cultivarea terenurilor şi au de fiecare dată nevoie de acte de la Primărie", a menţionat primarul din localitatea Vulturul, care numără puţin peste 740 de locuitori. "Proiectul ne întoarce cu o sută de ani în urmă. În loc să ne dezvoltăm, guvernul ne trage înapoi. În acest ritm, comunele se vor ruina, iar 2-3 generaţii vor plăti datoriile la FMI", a spus Gheorghe Murat, primarul comunei Topalu, comună cu puţin peste 1.800 de locuitori. Spre deosebire de aceşti edili, care ar fi afectaţi de proiectul de lege amintit, primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei - care nu ar fi, sub nici o formă, afectat de o astfel de lege - vede cu ochi buni iniţiativa. Potrivit lui Matei, o astfel de lege ar reduce cheltuielile şi, spune el, astfel de "comasări" au fost făcute şi în Turcia, iar rezultatul este unul bun, apreciază edilul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272