REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
17.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Primarii din judeţ se dau relaxaţi: cică au rezolvat problema de incompatibilitate

Primarii din judeţ se dau relaxaţi: cică au rezolvat problema de incompatibilitate

Replica API 18 decembrie 2012 | 00:00 209

În proces cu ANI

În proces cu ANI

Primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, a anunţat, în plină campanie electorală, cu ocazia inaugurării lucrărilor de canalizare în zona Valea Seacă, faptul că a pierdut procesul cu ANI, la Curtea de Apel Constanţa, şi că mai există o ultimă cale, şi anume la Înalta Curte. Dacă va pierde şi acest proces, Florin Mitroi îşi va păstra funcţia de primar până la terminarea mandatului, însă nu va putea candida pentru această funcţie în următorii trei ani de la terminarea mandatului. În aceeaşi situaţie se află şi primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan, dar nu numai. Toţi primarii care au făcut parte din AGA de la RAJA au această problemă, fiind declaraţi incompatibili.

Primarul din Albeşti a declarat, referitor la situaţie, că: "Eu încă mă judec, dar mi-am dat demisia din AGA şi vom vedea ce se va hotărî. M-am aflat în stare de incompatibilitate în mandatul anterior. Referitor la primarul din Valu, nu ştiu ce se va întampla dacă va pierde procesul la Bucureşti, cine pierde, pierde. Sunt destul de mulţi candidaţi care vor să fie primari. Chiar credeţi că părerea mea contează? Şi dacă-mi spun părerea şi dacă nu mi-o spun tot aia e. Noi am fost numiţi acolo în baza unei hotărâri a Consiliului Local, care în acel moment a avut avizul de legalitate al secretarului, care nu a fost atacată în contencios de prefect". Deşi din declaraţia primarului comunei Albeşti am dedus că ar fi renunţat la luptă şi că nu-i pasă dacă şi-ar pierde funcţia în urma procesului, tot ne-a explicat cum se văd lucrurile din perspectiva sa: "Când ceilalţi funcţionari publici se aflau în stare de incompatibilitate, singura pe care o puteam trimite era femeia de serviciu, iar în momentul acela am trimis pe cine am trimis să semneze în necunoştinţă de cauză. În mod normal ar fi trebuit ca aceasta să ia la cunoştinţă ce s-a discutat în AGA şi să informeze Consiliul Local. Primul lucru care l-a făcut fosta secretară a fost acela de a schimba numele fostului primar cu actualul, în rest în situaţia asta sunt toţi primarii din judeţul Constanţa, alţii mai mari, alţii mai mici, unii mai şmecheri şi alţii mai puţin şmecheri, care tac din gură la ora asta. Eu nu risc nimic, până la urmă nu pierd nimic. Dacă atât îi duce mintea pe oamenii din judeţul Constanţa, eu nu am ce să fac. Eu pot să fiu şi cetăţean liber", a mai declarat Gheorghe Moldovan. Menţionăm că este vorba despre procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în care se află mai mulţi primari din judeţul Constanţa care au fost desemnaţi să reprezinte localităţile în cadrul RAJA. Într-o postură mai fericită, dacă o putem numi aşa, este cea a primarului comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, care ne-a vorbit despre situaţia în care se află, dar şi despre procesul primarului Florin Mitroi. "Eu am rezolvat-o cu ANI. Am ieşit din starea de incompatibilitate încă din mandatul trecut. Conform legii, dacă primarul Florin Mitroi pierde şi ultima înfăţişare, timp de trei ani de zile nu mai are voie să candideze. Îşi va păstra funcţia pe care o deţine în acest moment, dar nu va avea dreptul să participe la alegerile electorale. Datorită faptului că incompatibilitatea la Valu a fost pe mandatul trecut, primarul nu pierde mandatul actual, pentru că este un alt exerciţiu legislativ, dar în momentul în care sentinţa rămâne definitivă, de la terminarea mandatului nu mai are voie să candideze în următorii trei ani. Faptul că sancţiunea este pentru mandatul anterior, reprezintă o forţare sau o încălcare a legii", a declarat, pentru "Replica", Vasile Delicoti.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272