REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
15.8° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Primarul Mazăre, invitat să parcurgă pe jos distanţa Bucureşti - Paris

Primarul Mazăre, invitat să parcurgă pe jos distanţa Bucureşti - Paris

Replica API 25 aprilie 2011 | 00:00 176

Marş cultural de peste 2.500 kilometri

Marş cultural de peste 2.500 kilometri

Poetul Laurian Stănchescu vrea să parcurgă distanţa dintre Bucureşti şi Paris pe jos, într-un marş la care a invitat mai multe personalităţi. Cu această ocazie, prin intermediul cotidianului "Replica", poetul doreşte să îl invite şi pe primarul Constanţei, Radu Mazăre, pentru a i se alătura în parcurgerea celor 2500 de kilometri ce leagă "Micul Paris" de capitala Franţei. Prin acest gest, Laurian Stănchescu, care este şi membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, intenţionează să convingă Guvernul Francez că sculptorul Constantin Brâncuşi este, de fapt, român, iar osemintele sale trebuie aduse în România. "de aproape un an strâng semnături pentru repatrierea osemintelor artistului român Constantin Brâncuşi. Am organizat conferinţe de presă, marşuri culturale, proteste în faţa Ministerului Culturii şi Guvernului României, am luat legătura cu foarte mulţi parlamentari, pe această temă, dar au rămas promisiuni. Mergând mai departe pe această idee, lucrez la un marş cultural "Constantin Brâncuşi", refăcând drumul artistului spre Paris din 1903 - 1904. Voi pleca pe jos în acest marş extrem, în semn de omagiu faţă de marele român, întrucât anul acesta se împlinesc 135 de ani de la naşterea sa. Ştiind că domnul primar al Constanţei, Radu Mazăre, este un om al extremelor care fundamentează fenomenele sociale şi culturale, îl rog să participe la acest demers cultural inedit, pentru a arăta Europei şi celorlalte continente că, în România, există o faţă nevăzută a spiritualităţii acestui popor antic. Drumul este de aproximativ 2500 de kilometri, însemnând în jur de 2 luni de mers pe jos", precizează poetul.

Acesta nu este primul marş pe care Laurian Stănchescu îl organizează. Anul trecut, artistul a mai efectuat un astfel de marş, însă pe o distanţă ceva mai mică, de circa 500 de kilometri. El a plecat pe jos din Bucureşti şi a ajuns la Sarmisegetusa, în munţii Orăştie, pentru a trage un semnal de alarmă privind prăbuşirea spiritului cultural în România. El a iniţiat alte trei asemenea acţiuni: prima la Băile Herculane, în anul 2008, a doua la Curtea de Argeş, în acelaşi an şi a treia la Drobeta Turnu-Severin, anul acesta, în data de 27 martie, în memoria lui Nichita Stănescu. Laurian Stănchescu este poet, eseist şi critic literar, un împătimit al operei lui Nichita Stănescu.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212