REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Primele date din măsurătorile pe brațul Chilia: Ucrainenii au adâncit canalul cu 2 metri

Primele date din măsurătorile pe brațul Chilia: Ucrainenii au adâncit canalul cu 2 metri

Ana Maria LIPAN 18 martie 2023 | 18:20 3331

Trei ambarcațiuni ale Administrației Fluviale a „Dunării de Jos” au început măsurătorile pe Brațul Chilia,  unde se presupune că s-au făcut lucrări de adâncire, contrar convențiilor internaționale. Conform primelor date, adâncimea este cu 2 metri mai mare decât cea stabilită anterior.

Primele date din masuratorile pe bratul Chilia: Ucrainenii au adancit canalul cu 2 metri

Navele românești (Donaris 1,2 și 3) efectuează măsurători pe brațul Chilia (sectorul ucrainean). Brațul Chilia este braț comun pe frontieră româno-ucraineană. Pentru măsurători pe canalul Bîstroe (care se află în totalitate pe teritoriul Ucrainei), România nu a primit nici până acum acceptul părții ucrainene.

La limita adâncimii maxime

În urma lucrărilor de dragare ale părții ucrainene, adâncimea măsurată a coborât până la 8,99 metri, potrivit unei înregistrări video intrate în posesia stiripesurse.ro. Adâncimea anterioară, declarată și asumată prin Blue Book în 2017, era de 6,5-7 metri. Adâncimea la care s-a ajuns în prezent este considerată adâncimea maximă. Orice lucrări suplimentare de dragare ar avea un impact negativ asupra mediului.

Anunțul ministrului Grindeanu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat joi că ucrainenii au dat un ”acord parţial” pentru începerea măsurătorilor pe braţul Chilia (partea ucraineană), începând de vineri, însă doar de la kilometrul 22, nu de la kilometrul 11, cum solicitase partea română.

„Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces şi pe celelalte sectoare ale braţului Chilia (între km 11 şi km 22), dar şi pe canalul Bâstroe”, arată el. „Motivele ţin de siguranţă şi vin din partea Ministerului Apărării din Ucraina, pentru că, şi aceasta a fost justificarea încă de la început, pe acest canal Bâstroe au fost câteva incidente cu mine care au afectat nave civile”, explică secretarul de stat Ionel Scrioşteanu, referindu-se la acordul parţial.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu se declară convins că autorităţile române vor primi, într-un final, acordul părţii ucrainene privind integralitatea măsurătorilor şi pe canalul Bâstroe şi pe restul de canal Chilia. Referitor la motivele emiterii doar a unui acord parţial pentru măsurători pe Chilia, el explică: ”Motivele ţin de siguranţă şi vin din partea Ministerului Apărării din Ucraina, pentru că, şi aceasta a fost justificarea încă de la început, pe acest canal Bâstroe au fost câteva incidente cu mine care au afectat nave civile”.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Comentariile alea lungi ale schozofrenicului paranoid iubitor de haholi nu le vad la stirea asta. Cred ca l au gasit doctorii si l au internat. Sa i uram sanatate mintala si medicamente ieftine.
1
2
Sa le taie macaroana că sunt nesimtiti și profită de bunătatea noastră .Ce atitea ajutoare .Avem și noi saracii noștri.
6
1
Ucraina isi bate joc de Romania, se simt ajutati de tot vestul europei si fac ce vor.
8
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367