REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Primele reacții din Occident după exploziile din Transnistria

Primele reacții din Occident după exploziile din Transnistria

Replica API 28 aprilie 2022 | 17:34 522

Franţa, care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE), susţine Republica Moldova împotriva unor ”riscuri de destabilizare”, anunţă marţi ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian, în urma unei serii de explozii în regiunea separatistă moldoveană prorusă Transnistria, care se învecinează cu Ucraina aflată în război, relatează AFP.

”Ministrul (francez de Externe Jean-Yves Le Drian) i-a transmis omologului său moldovean (Nicu Popescu) că este îngrijorat şi foarte atent la incidente care au avut loc în ultimele două zile în Transnistria”, anunţă într-un comunicat ministerul.

Jean-Yves Le Drian ”a reiterat, în acest context, susţinerea deplină a Franţei faţă de stabilitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a (Republicii) Moldova împotriva unor riscuri de destabilizare a căror obiect poate fi”, precizează Quai d'Orsay.

Statele Unite încă cercetează ce s-a întâmplat în Transnistria, unde luni şi marţi au avut loc mai multe atacuri armate, a declarat marţi secretarul american al apărării Lloyd Austin, relatează Reuters. ''Nu suntem cu adevărat siguri despre ce este vorba, dar vom continua să cercetăm'', a spus Austin, scrie stiripesurse.ro.

Un prim atac cu aruncătoare de grenade a avut loc luni asupra ministerului securităţii transnistrean. Marţi au fost atacate două antene radio-TV, o unitate militară şi aerodromul militar de lângă Tiraspol. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat după o reuniune a Consiliului Suprem de Securitate că atacurile au fost provocate de ''forţe pro-război din interiorul regiunii transnistrene'', şi a anunţat sporirea măsurilor de securitate.

În acest timp, liderul regiunii separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că ''urmele atacurilor conduc în Ucraina''. ''Presupun că aceia care au organizat aceste atacuri au ca scop să atragă Transnistria în conflict'', a adăugat acesta.

La rândul său, Ministerul de Externe ucrainean a condamnat ceea ce descris drept încercările Moscovei de a atrage regiunea în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Aceste incidente ''coincid cu declaraţiile comandantului militar rus despre planurile lor de a ocupa întreg sudul Ucrainei şi de a stabili un coridor terestru către regiunea Transnistria din Moldova'', remarcă MAE de la Kiev într-o declaraţie.

Generalul Ruslan Minnekaiev, adjunctul comandatului Districtului Militar Centru al Rusiei, declarase vineri că Rusia doreşte să preia ''controlul total asupra Donbasului şi sudului Ucrainei'', ceea ce va permite Rusiei să le vină în ajutor separatiştilor proruşi din Transnistria, unde Moscova observă de asemenea ''cazuri de oprimare a populaţiei rusofone''.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272