Primele rezultate ale experţilor în cazul tragediei de la Crevedia
Primele rezultate ale experţilor în cazul tragediei de la Crevedia
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestInstitutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani a stabilit cauza exploziei de la Crevedia.
Şase persoane au murit în urma exploziei produse la sfârşitul lunii august 2023, la o staţie GPL din Crevedia. Peste 50 de alți cetățeni aflați în preajma stației GPL au fost răniţi.
Raportul specialiștilor evidențiază faptul că incendiul a avut loc din cauza unui nor de gaze care se formase pe un perimetru de aproximativ 40 de metri, inclusiv deasupra clădirii.
În plus, transvazarea GPL-ului a fost făcută cu dispozitive neadecvate din cisterna mare în cea mică.
Nu s-a putut stabili cu exactitate care a fost sursa izbucnirii flăcărilor. Drept urmare, sursa putea fi electrică, termică, mecanică, foc deschis sau electrostatică, conform specialiștilor.
Explozia punea porni chiar şi de la o ţigară aprinsă sau de la o scânteie
Exploziile de la staţia GPL de la Crevedia, din judeţul Dâmboviţa, au dus la moartea a şase persoane, iar peste 50, majoritatea pompieri care interveniseră la stingerea focului, au fost rănite.
Multe case din zonă au fost afectate de suflul exploziilor. Răniţii au fost transportaţi la spitale din Capitală, dar şi din străinătate.
Ulterior, s-a stabilit că staţia GPL din Crevedia funcţiona din iulie 2020 fără autorizaţie de securitate la incendiu. Procurorii au susţinut că incendiul şi exploziile au fost cauzate, cel mai probabil, de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei şi de existenţa unei surse de aprindere.
La imobilul din Crevedia nu se putea derula nicio operaţiune cu GPL (depozitare, transvazare etc), deoarece pentru respectiva locaţie nu existau avizele şi autorizaţiile instituţiilor abilitate.
Au fost audiate peste 150 de persoane vătămate. Multe dintre acestea s-au constituit parte civilă în cauză, potrivit antena3.ro.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News