REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

PRIMER: Revizuirea în sus a taxei clawback înseamnă compromiterea gravă a accesului pacienţilor la medicamente

PRIMER: Revizuirea în sus a taxei clawback înseamnă compromiterea gravă a accesului pacienţilor la medicamente

A.F. 2 februarie 2023 | 00:00 207

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România susţine că revizuirea în sus a taxei clawback ca urmare a solicitărilor Comisiei Europene reprezintă "o reală tragedie" pentru pacienţii români şi un risc "major" pentru viitorul industriei farmaceutice din România.

 PRIMER: Revizuirea in sus a taxei clawback inseamna compromiterea grava a accesului pacientilor la medicamente

"PRIMER face apel la prim-ministrul Nicolae Ciucă şi la ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, să abordeze cu maximă prudenţă şi profesionalism solicitarea Comisiei Europene, în contextul specific al problemelor pe care le au pacienţii şi industria din România. Luarea unei decizii de revizuire în sus a taxei clawback pentru fabricile de medicamente din ţară, care produc medicamente generice, la preţuri accesibile, înseamnă compromiterea gravă a accesului pacienţilor la medicamente şi un efect negativ asupra unui sector economic care are nevoie de sprijin şi nu de măsuri fiscale împovărătoare. (...) În acord cu Tratatul privind funcţionarea Comisiei Europene, aceasta solicită anularea taxei clawback de 15% stabilită de Parlamentul României în 2020", afirmă patronatul într-un comunicat remis presei.

Potrivit PRIMER, această solicitare, dacă nu este abordată cu "profesionalism" de către Guvern, va genera discontinuităţi mult mai mari decât în prezent în aprovizionarea pacienţilor cu medicamente din producţia internă, "punând sub semnul întrebării" continuarea activităţii majorităţii producătorilor de medicamente din ţară.

Taxa clawback, o taxă pe venituri în industria de medicamente, este plătită încă din 2011 de producători.

"În România, producătorii plătesc taxa clawback de 15%, disproporţionat de mare, taxa fiind la cel mai înalt nivel din UE. Taxa clawback este motivul pentru care industria românească de medicamente nu a înregistrat progrese semnificative în ultimii 10 ani, România devenind dependentă de importuri în proporţie de 80%, iar efectele s-au văzut, inclusiv în problemele de aprovizionare cu medicamente specifice de sezon", afirmă PRIMER, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614