REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Primul soldat rus judecat a primit închisoare pe viață

Primul soldat rus judecat a primit închisoare pe viață

Replica API 24 mai 2022 | 22:48 913

Un soldat rus a fost găsit vinovat în primul proces pentru crime de război desfășurat în Ucraina de la începutul războiului.

Vadim Shishimarin, în vârstă de 21 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat la câteva zile după începerea invaziei rusești.

Pe 28 februarie, Vadim l-a ucis pe Oleksandr Şelipov, un bărbat de 62 de ani, în nord-estul Ucrainei.

Acuzatul, care a recunoscut faptele şi a declarat că a îndeplinit ordinul unui alt militar rus, nu a reacţionat la acest rechizitoriu.

În timpul procesului, tânărul soldat s-a aflat faţă în faţă cu văduva victimei sale. "Aveţi remuşcări pentru crima pe care aţi comis-o?", l-a întrebat Katerina Şelipova. "Ştiu că nu puteţi să mă iertaţi, însă eu vă cer totuşi iertare", a răspuns soldatul cu faţa încă juvenilă.

În ziua crimei, Vadim Şişimarin se afla în regiunea Sumî cu o coloană de blindate. După ce a fost atacat de forţele ucrainene, el a furat o maşină împreună cu alţi patru soldaţi. "Voiam să ne întoarcem acolo unde era poziţionată armata noastră, în Rusia", a explicat el.

"În timp ce mergeam cu maşina, am văzut un bărbat care vorbea la telefon", a continuat Şişimarin. Potrivit lui, unul dintre soldaţii aflaţi la bordul maşinii i-a cerut să tragă pentru a evita să fie denunţat. Vadim Şişimarin a susţinut că a refuzat iniţial.

Însă un alt militar a insistat, potrivit lui: "El mi-a spus pe un ton ferm să trag, că dacă eu nu voi trage noi vom fi în pericol".

Presat de procuror, Vadim Şişimarin a admis cu toate acestea că acel militar nu avea un rang superior şi că el nu era obligat să-i respecte ordinele, anunță agerpres.

Drama a avut loc la doi paşi de locuinţa lui Şelipov, iar soţia lui a fost martoră. Când a ieşit din casă, ea l-a descoperit pe soţul său cu capul însângerat. "Am început să strig foarte tare", a povestit ea la proces. Vocea ei, fermă până atunci, s-a frânt atunci când şi-a descris soţul. "El era protectorul meu. Era foarte bun, toţi vecinii îl respectau", a povestit ea, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108