REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
14.3° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Procurorii DIICOT au solicitat în INSTANȚĂ indemnizație de DETAȘARE

Procurorii DIICOT au solicitat în INSTANȚĂ indemnizație de DETAȘARE

Replica API 24 aprilie 2021 | 15:34 2015

Procurorii din cadrul DIICOT Constanța invocă existența unui caz de discriminare, motivat de faptul că nu beneficiază de indemnizația de detașare, așa cum o fac procurorii de la Secția Specială. Fapt pentru care au deschis acțiune în instanță împotriva Parchetului General, în speranța că-și vor câștiga drepturile salariale, în baza unei hotărâri judecătorești.

Nouă procurori de la DIICOT Constanța se luptă cu Parchetul General pentru recunoașterea dreptului la plata diurnei procurorilor detașați în cuantum de 2% din indemnizația de încadrare bruta lunara, începând cu data de 16.10.2018 și până la zi, dar și în continuare. Concret,aceștia cer emiterea unor noi ordine salariale cu plata lunara a diurnei în cuantum de 2% din indemnizația de încadrare bruta lunară, stabilită pentru fiecare zi de lucru ca drept de care beneficiază procurorii detașați, dar nu mai puțin decât cuantumul prevăzut pentru personalul din unitățile bugetare, respectiv a diferenței dintre venitul la care sunt îndreptățiți (care include aceasta diurna) venitul efectiv plătit, diferență ce va fi actualizata cu indicele de inflație, la care se va aplica dobânda legala penalizatoare, calculata de la data exigibilității fiecărei obligații lunare de plata și pana la data plății efective.

Parchetul General

Procurorii DIICOT Constanța spun că sunt discriminați, vizavi de procurorii de la Secția Specială

Ulterior datei de 16.10.2018 și până în prezent, dar și anterior, au activat ca procurori în cadrul DIICOT, fiind salarizați implicit ca procurori cu grad pentru Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Unii dintre ei sunt procurori în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism, începând cu data de 2.10.2019 si respectiv 6.01.2020, fiind din aceste date, de asemenea, salarizați ca procurori cu grad pentru Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceștia spun că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ordonator principal de credite, a acordat procurorilor din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, numiți, nu detașați, diurna în cuantum de 2% din indemnizația de încadrare brută lunară, dar nu mai puțin decât cuantumul prevăzut pentru personalul din unitățile bugetare, drept prevăzut de art. 13 alin. 1 lit. a din OUG nr. 27/2006 în beneficiul magistraților delegați sau detașați în alta localitate decât cea de domiciliu. Procurorii spun că astfel se constată că măsura legislativă este aplicată în mod discriminatoriu și aduce atingere substanței dreptului, din moment ce condițiile prevăzute la art.53 din Constituție nu sunt respectate. Mai mult, spune ei, sfera de competență pentru efectuarea urmăririi penale ce aparține procurorilor din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție este limitată la o singură categorie profesională, spre deosebire de procurorii din cadrul DIICOT care efectuează urmărirea penală cu privire la un număr mare de categorii profesionale, inclusiv cu privire la persoane care fac parte din puterea executivă și legislativă. În aceste condiții, consideră procurorii DIICOT, fără o justificare obiectivă, se creează un tratament diferențiat și o discriminare nejustificată între procurori aflați în situații juridice egale. Nu de aceeași părere a fost și instanța, care le-a respins solicitarea. Cei 9 procurori care au cerut mai mulți bani la salariu au pierdut procesul. Decizia nu este definitvă, pe 21 aprilie formulând apel.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tupeu mare. Nu va mai ajunge. Mai mult, mai mult..... Voi mancati cu 7 guri? Rusine. Pensii speciale, salarii imense. Numai la bani va este gandul.
0
0
Pai la Constanta deciziile se dau in functie se relatia interumana dintre jude si avocat. Niste laturi umane fara Dumnezeu. Traim cu credinta ca in final o sa va ia Dracu.
6
1
Lasati gargara si bani de chirii si indemnizatii si pensii speciale.
2
3
Ca voi cereti, nu e problema ! Pt ca e dreptul vostru ! Dar cand cer aceleasi drepturi drepturi salariale militarii si politistii, de ce colegii magistrati juzi, le dau acestora peste maini si gura, cautand tot felul de pretexte rusinoase, ca sa le respinga actiunile ?? De ce in tara militarii si politistii castiga procesele pt salariu legal, iar la Constanta se pronunta contra ? Cate plimbari cu triciclu mai trebuie sa faca politistii, pt. ca practica judiciara sa devina unitara la Constanta si sa fie conform legii ????
2
0
Foarte bine
2
1
Magistratii or sa ceara si indemnizatii pentru mersul pe jos,etc...
5
2
Ce-mi plac "aceste cereri" ptr bani. Ei cer, ei judeca, baneficiaza toti. Cum dracu sa nu cistige procesul? Mai ales ca se ia in calcul si la pensioara.
5
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108