REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.4° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Procurorul general îi cere preşedintelui Iohannis aviz pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu

Procurorul general îi cere preşedintelui Iohannis aviz pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu

A.F. 4 aprilie 2024 | 00:00 1807

Procurorul general Alex Florenţa îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990, au declarat surse judiciare.

Procurorul general ii cere presedintelui Iohannis aviz pentru urmarirea penala a lui Ion Iliescu Ion Iliescu

Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Practic, procurorii trebuie să refacă întreaga procedură, inclusiv să ceară aviz de la şeful statului pentru punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu.

Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane, scrie Agerpres.

În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Fostul preşedinte Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bai ALTA, comunist j***s pesedist. Sa.ti luam familia in p**a. Mori
3
0
A uitat cand l-a intors pe Regele Mihai din drum
6
0
O alta tampenie a procurorilor si a romanilor in general! Dupa ce l-au impuscat pe Ceausescu, invocand fel de fel de minciuni, aia cu subminarea ec. nationale e absolut aberanta, acum vrea sa ucida alt presedinte!! Si de ce, pt. ca fortele de ordine erau timorate, erau atacate cu sticle incendiare si atunci pt. restabilirea ordinii pe care o cereau milioane de romani a chemat alti oameni , printre care si mineri. In ce tara se mai impusca presedintii de tara sau sa-i bage la puscarie , fie si la 90 de ani!! Popor salbatic, se demonstreaza in fiecare zi, cand vezi cum bunicii si tatii isi violeaza nepoatele si fiicele, cand nepotii ci copiii isi omoara bunicii pt. 10 lei, altii isi duc nevestele la produs!! O tara f. frumoasa si bogata dar locuita de primate, de animale salbatice, care nu numai ca n-a invatat nimic din lumea occidentala, dar e intr-o degradare continuu! Acum batranul Iliescu, fost presedinte e cauza nenorocirilor din Romania!!
4
6
circ si paine, inainte de alegeri, in rest o mascarada deatatia ani ,jucata de clasa politica si nu numai, rusine!
3
0
CAND ILIESCU,ERA PRESEDINTE,PARCA ROMANIA ARATA ALTFEL...ACUM TOTUL SE REZUMA LA....ALEGERI DE...K......KAT....DE PENSII DE K.......KAT... TRAIUL ZILNIC DE ..K......KAT....ADICA TRADUS PE ROMANESTE....VIATA DE...K......KAT...
2
7
Cred ca pana la urma o sa fie judecat post mortem! Cum putem sa credem ca "taticul" atator oameni grei ai Romaniei,postdecembriste, va fi judecat si condamnat!? Aleluia!
9
0
34 de ani nici nu la-ti deranjat, si acum cand mai are o basina , vreti sa faceti dreptate. stati draq in banca voastra.
12
0
Tot îi beliti cariciul lui Iliescu de 34 de ani!
19
1
De Iliescu ne arde noua in 2024 si ce o sa-i facem la 94 de ani. Conducatorii actuali dau poporului circ si mizerie in loc sa se ocupe de cum s-a retrocedat Romania la magiari, de cum s-au furat si distrus uzinele sau unde ne sunt bunurile de peste hotare lasate de Ceausescu si cum au ajuns strainii propietari pe bogatiile Romaniei.
15
3
Ca sa nu munceasca comunistii lingeau cu.ruri. Se linguseau pentru functii si bani. Totul era controlat de KGB de la Moscova. Iliescu, Militaru, Petre Roman erau spioni KGB tradatori de tara. Spalati pe creier din Moscova.
19
0
De Iliescu nici moartea nu are voie sa se apropie!
20
1

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436