REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Procurorul ȘEF al PARCHETULUI de pe lângă TRIBUNALUL Constanța, despre CAMERA de AUDIERE dedicată MINORILOR! Video

Procurorul ȘEF al PARCHETULUI de pe lângă TRIBUNALUL Constanța, despre CAMERA de AUDIERE dedicată MINORILOR! Video

Replica API 22 februarie 2021 | 14:35 3755

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a fost inaugurată, luni, 22 februarie, prima cameră de audiere dedicată minorilor victime sau martori ai unor infracțiuni, parte din proiectul realizat de Asociația Zi de Bine alături de Ministerul Public. În acest sens, au făcut declarați atât șeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Gill Julien Grigore Iacobici, cât și Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, co-fondatoarele Asociației Zi de Bine și inițiatoarele acestui proiect și Mihaela Chiper, președintele Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale.

Gill Julien Grigore

”Cele două camere de la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța sunt destinate pentru audierea minorilor, în cazul în care aceștia sunt victime ale infracțiunilor. S-a constatat că adevărul judiciar este mai bine stabilit, mai riguros stabilit și cu un proces invaziv minim pentru minori dacă aceștia sunt audiați într-un cadru adecvat, cum cele două camere utilate cu dispozitive tehnice asigură audierea a respectivei persoane, fără să fie nevoită să dea o declarație scrisă, întrucât se înregistrează într-o cameră alăturată toată audierea, care apoi se transcrie înregistrarea. Bineînțeles, un alt beneficiu este faptul că psihologul și reprezentantul autorității tutelare pot asista în camera alăturată și, astfel, minorul nu mai este confruntat, ca să spun așa, cu prezența mai multor adulți în aceeași cameră, în fața cărora să fie nevoit să retrăiască amintirile neplăcute, trauma suferită. Se trece, practic, la un alt nivel al standardului de protecție a minorului. Bineînțeles că se vor respecte celalalte dispoziții procedurale. Apărătorul ales va participa la audiere și să formuleze eventuale întrbări din camera alăturată. Mijloacele tehnice cu care sunt utilate aceste camere permit acest fapt, ca și capturarea de imagini, înregistrarea totală a audierii. De asemenea, există csa echipament, dispozitiv care permit ca această audiere să fie vizualizată online, inclusiv de judecătorul de drepturi și libertăți, dacă, spre exemplu, audierea nu mai poate fi realizată ulterior în cursul judecății. Vreau să precizez și faptul că, în prezent, legislația nu prevede audierea victimei de către judecător decât la sediul instanței de judecată sau la locul de domiciliu, dacă acesta nu se poate prezenta la instanță. O certitudine este aceea că dispozitivele componente al acestui sistem de înregistrare a audierii permit și unei persoane îndreptățite în cadrul urmăririi penale, cum ar fi un psiholog, un consilier din cadrul autorității tutelare, să asiste la audierea victimei minore dintr-o altă clădire decât cea a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, unde are loc această audiere. Nu în ultimul rând, este de menționat că aceste camere sunt la dispoziția nu numai a procurorilor, ci și a organelor de poliție judiciară. Și nu numai a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, ci și a celor care aparțin altor structuri, inclusiv DIICOT și toți procurorii din Dobrogea”, a declarat, pentru Replica, Gill Julien Grigore Iacobici, șeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Vă amintim că, în ultima vreme, copiii care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni intră tot mai des în contact cu sistemul judiciar din România.

Doar în anul 2020, peste 2000 de copii au fost victime în dosarele trimise în judecată de procurorii români.

Video:

L.I.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614