Procurorul TEODOR NIȚĂ: Industria DEȘEURILOR este mai BĂNOASĂ decât cea a DROGURILOR! VIDEO
Procurorul TEODOR NIȚĂ: Industria DEȘEURILOR este mai BĂNOASĂ decât cea a DROGURILOR! VIDEO
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestProcurorul Teodor Niță a instrumentat dosare grele de-a lungul carierei, în momentul de față fiind ancorat în ample anchete, precum cele legate de deșeurile toxice, de Sala Polivalentă, cât și altele. Nu este străin de ce presupune munca unui avocat dar nici a unui judecător. Însă, așa cum ne-a precizat chiar el, marea dragoste rămâne activitatea de față. Detalii din anchete, detalii legate de viața profesională, pasiuni sau planuri de viitor veți putea afla din interviul pe care magistratul l-a acordat cotidianului Replica de Constanța.
Deșeurile toxice continuă să ajungă pe teritoriul țării noastre, mai ales în județul Constanța, iar pericolul este incredibil de mare. ”Sunt membru al Rețelei Europene a procurorilor de mediu. Am activat ca expert la Consiliul Europei, pe linie de mediu și acum sunt în derularea unui program ca expert la Comisia Europeană în aceeași materie. Pot să spun că este domeniul în care m-am specializat din punct de vedere profesional și care mă pasionează din punct de vedere personal. Pentru că fenomenul deșeurilor și a transferurilor ilicite de deșeuri este de o gravitate excepțională. Se conștientizează, dar mult prea puțin. Să vă dau un exemplu. Toată lumea este supărată de problema pădurilor. Și eu sunt. Dar nu e atât de gravă. Pentru că pădurile le poți replanta. Gunoiul rămâne 1.000 de ani. Ori, industria deșeurilor este mai bănoasă, cred, decât cea a drogurilor. Sunt imens de mulți bani în joc. Și atunci, se transferă deșeurile către țări insuficient pregătite, insuficient de conștiente de acest fenomen care este extrem de nenorocit”, a spus procurorul Teodor Niță, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Deșeurile de la Năvodari! La noi, prețul cel mai mic
Magistratul a vorbit despre o cauză care este soluționată definitiv, și anume deșeurile de la Năvodari. ”Este o cauză despre care pot vorbi pentru că este soluționată printr-o sentință dată de Înalta Curte. Cauza privind deșeurile de la Năvodari. Imaginați-vă un munte de gunoi, de deșeuri toxice, de 95 de metri, pe 30 de hectare, care adăpostea 320.000 de basculante de gunoaie toxice. 6 milioane și jumătate de tone de deșeuri toxice, care trebuiau să vină la noi. Dacă tona de deșeuri se depozitează în Italia cu 350 – 400 de euro pe tonă, iar la noi cu 15 – 17 euro pe tonă, înmulțiți cu 6 milioane și jumătate și veți vedea că este vorba de miliarde de euro numai pe acel tronson. Bașca în România este o mare problemă. Nu știu dacă din cauza faptului că suntem tâmpiți sau datorită. Suntem țara din Europa cu cel mai mare procent de depozitare în gropi de gunoi. Peste 90%. În restul Europei, procesul este inversat: reciclare, ardere și, numai în ultimă instanță, depozitare”, a explicat magistratul, care a și adresat o întrebare retorică: Unde se depozitează deșeurile cu COVID?
Dacă un transport nu se interceptează înainte de a fi descărcat...
Iar acum marea problemă este că, dacă nu interceptezi transportul cu gunoi înainte de a fi descărcat, nu mai poți să faci nimic. Pedpesele pentru importul ilegal de deșeuri este de până la 7 ani de închisoare. Introducerea de deșeuri în țară, în vederea eliminării – până la 5 ani de închisoare.
Caz INCREDIBIL în care a fost implicat un afacerist
Mai multe detalii despre spețele legate de deșeurile care ne-au transformat în groapa de gunoi a Europei, despre dosarul peștelui toxic, care ajungea în marile magazine, despre beach barurile construite pe plajă, persoana care a intrat cu un cuțit în sediul Parchetului sau dacă procurorul Teodor Niță a mai primit amenințări (el spunând că este imun și vaccinat), dar și despre un caz de-a dreptul incredibil, în care a fost implicat un afacerist, puteți urmări în video de mai jos:
Video 1:
Nu mă grăbesc să ies la pensie, poate spre disperarea multora
Procurorul Teodor Niță a activat și ca judecător și ca procuror și ca avocat. ”Fiecare are frumusețea sa. În mod cert, sunt aici pentru că-mi place, fac ceea ce-mi place. Consider că fac bine sau cât pot de bine. Toate au avut un rost. Judecător nu e de mine. Așa constat și consider acum. Îți trebuie o altă atitudine, comportament, gândire. Nu e specificat psihologiei mele. Munca de avocat a fost minunată, atât cât a fost, 12 ani. Și am considerat că-mi ajunge, și am trecut la prima dragoste, pentru că am fost procuror prima dată. M-am întors acolo unde am simțit că-mi este locul. Pot ieși la pensie, după lege, de mult timp. Stau aici pentru că îmi place. Poate spre disperarea unora, nu știu. Dar nici nu mă grăbesc să ies la pensie”, a spus Niță.
Acum are în lucru mai multe dosare, sute. Zilele nu sunt toate la fel pentru magistrat, încărcate, dinamice. Însă, spune că face totul cu pasiune și nu este nimic plictisitor. Teodor Niță a făcut și multe cursuri, în străinătate, inclusiv organizate de FBI, la Academia din Budapesta. De asemenea, este practicant pasionat de Karate și speră să ia aurul la Campionatul European.
”Ați trecut de majorat, aveți peste 18 ani, sunteți cunoscuți, nu fac aprecieri statistice, dar cred că sunteți cel mai cunoscut ziar din oraș și cel mai accesat. Citiți-l pentru că este, de regulă, bine informat. Replica e sus, în top”, a spus procurorul.
Mai multe detalii în video de mai jos:
Video 2:
Liliana IONIȚĂ
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News