REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
15.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Producţiile româneşti 'Planuri de vacanţă', 'Acelaşi vis' şi 'Pescuit sportiv', premiate la Festivalul de Film de la Sarajevo

Producţiile româneşti 'Planuri de vacanţă', 'Acelaşi vis' şi 'Pescuit sportiv', premiate la Festivalul de Film de la Sarajevo

Replica API 23 august 2021 | 00:00 720

Documentarul regizorului Vlad Petri ''Acelaşi vis'' (''The Same Dream'') a obţinut Menţiunea Specială a Juriului în cadrul celei de-a 27-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo, conform site-ului evenimentului.

Vlad Petri

Inima Sarajevo pentru cel mai bun film din competiţia studenţească, al cărei juriu a fost prezidat de regizorul Ivan Bakrac din Muntenegru, a fost acordată producţiei regizorului Alexandru Mironescu ''Planuri de vacanţă'' (''Summer Planning''), distincţia fiind însoţită de un premiu în valoare 1.000 de euro, scrie Agerpres.

În competiţia oficială pentru lungmetraj, al cărei juriu a fost prezidat de actriţa Jasna Duricic (Serbia), premiul Inima Sarajevo pentru cel mai bun film a revenit coproducţiei ''Great Freedom'' (Germany, Austria), în regia lui Sebastian Meise. Valoarea premiului este de 16.000 de euro.

Inima Sarajevo pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Milica Tomović (''Celts'') din Serbia. Valoarea premiului este de 10.000 de euro.

Flaka Latifi, Era Balaj şi Urate Shabani (''The Hill Where Lionesses Roar'' - Kosovo, Franţa) au primit distincţia Inima Sarajevo pentru cea mai bună actriţă, în valoare de 2.500 de euro.

Premiul Inima Sarajevo pentru cel mai bun actor, cu o valoare similară, de 2.500 de euro, a fost atribuit lui Georg Friedrich (''Great Freedom'').

În competiţia dedicată documentarelor, prezidată de Cecilia Lidin (Denemarca), premiul Inima Sarajevo a fost acordat producţiei ''Landscapes of Resistance'' (Serbia, Germania, Franţa) a cărei regie este semnată de Marta Popivoda. Valorea premiului este de 3.000 de euro.

Premiul special al juriului la această categorie, în valoare de 2.500 de euro, a fost decernat documentarului ''Looking for Horses'' (Ţările de Jos, Franţa, Bosnia şi Herţegovina), în regia lui Stefan Pavlovic.

Premiul pentru Drepturile Omului a revenit producţiei ''Les Enfants Terribles'' (Turcia, Germania, Franţa), în regia lui Ahmet Necdet Cupur. Valoarea premiului este de 3.000 de euro.

Distincţia Inima Sarajevo pentru scurtmetraj, în valoare de 2.500 de euro, a fost acordată producţiei ''Everything Ahead'' (Franţa, Croaţia), în regia lui Mate Ugrin.

Producţia românească ''Pescuit sportiv'' (''Hooked''), în regia lui Adrian Sitaru, a fost premiată la categoria CineLink Drama, beneficiind de 15.000 de euro ''pentru stimularea procesului de dezvoltare a proiectului selectat''.

România a fost reprezentată şi în juriile festivalului.

Astfel, cineasta Taina Galis a făcut parte din juriul însărcinat să selecteze cele mai bune lucrări din categoria scurtmetraj european. Filmul câştigător la această categorie este documentarul ''Nanu Tudor'' (My Uncle Tudor), coproducţie Belgia-Portugalia-Ungaria), regizat de Olga Lucovnicova. Câştigătorul primeşte o candidatură pentru nominalizarea la Premiul Academiei Europene de Film (EFA) pentru cel mai bun scurtmetraj.

De asemenea, regizoarea Mirona Radu, manager al Cinema Muzeul Ţăranului, a fost membră a juriului CICAE (International Confederation of Arthouse Cinemas), ce acordă unui film din competiţia de lungmetraje premiul Arthouse Cinema. Filmul câştigător primeşte sprijin din partea CICAE în ceea ce priveşte distribuţia, exploatarea şi promovarea în rândul publicului, în cadrul unei reţele de 3.000 de cinematografe. Anul acesta premiul a fost acordat filmului Great Freedom (Germania-Austria), regizat de Sebastian Meise.

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo s-a desfăşurat în perioada 13-20 august. Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc joi seara la Teatrul Naţional din Sarajevo.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272