REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Produse pentru Paşte depozitate impropriu, retrase din magazinele constănţene

Produse pentru Paşte depozitate impropriu, retrase din magazinele constănţene

Replica API 9 aprilie 2015 | 18:47 159

Atenţie ce cumpăraţi

Atenţie ce cumpăraţi

Ouă, carne, peşte cu pete de mucegai, sunt doar câteva din produsele pe care comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa le-au găsit scoase la vânzare înainte de Paşte, în mai multe magazine alimentare. Cu toate că astfel de produse pot să pună în pericol sănătatea consumatorilor, se pare că unii comercianţi au sfidat orice regulă de bun simţ şi respect faţă de clienţii lor, lăsând la vânzare produse neconforme. În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, au fost verificaţi 21 de operatori economici ce ofereau la comercializare peşte şi produse din peşte, iar abateri au fost constatate la 12 din totalul celor verificaţi. Pentru deficienţele constatate s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 24.700 de lei şi două avertismente. Din cele 1.500 de kilograme de peşte şi preparate din peşte verificate, 15% au fost neconforme.Nereguli au fost găsite şi la carne, vin, ouă, produse de ciocolată şi de patiserie. “Au fost verificaţi 33 de operatori economici, iar neconformităţi au fost constatate la 28 dintre aceştia. Pentru deficienţele constatate s-au aplicat sancţiuni contravenţioanale în valoare de 27.100 lei şi 4 avertismente. S-au oprit temporar de la comercializare, ca urmare a neconformităţilor produse în valoare de peste 2.000 lei”, au precizat inspectorii.

Sfaturi pentru consumatori la achiziţionarea produselor alimentare specifice Sărbătorilor Pascale

Achiziţionarea cărnii (de miel) se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate; să se evite cumpărarea de carne din „portbagajele maşinilor”, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu va poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea; carnea comercializată trebuie să fie marcată cu ştampila de control veterinar; carnea (miel) trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune; mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspat; carnea achiziţionată sub formă refrigerată se va transporta, în condiţii igienice, cât mai repede la domiciliu şi se va păstra în frigider. Achizitionarea vopselii de ou se va face numai din locuri autorizate; se va citi cu atentie eticheta produsului, care trebuie sa contina: numele si adresa producatorului, lista ingredientelor, instructiuni de utilizare, data durabilitatii minimale; evitati achizitionarea de vopsele nedestinate uzului alimentar (tipografice, vopsea pentru textile etc.)

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272