REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi ar putea crește riscul de a dezvolta Parkinson

Produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi ar putea crește riscul de a dezvolta Parkinson

Replica API 30 noiembrie 2020 | 18:25 1053

Deși ați putea crede că produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sunt mai sănătoase, un nou studiu sugerează că acest obicei alimentar este asociat cu o ușoară creștere a riscului de a dezvolta boala Parkinson.

Experții care au revizuit studiul au subliniat că rezultatele sunt preliminare, efectul a fost modest, iar studiul nu a fost conceput pentru a demonstra o relație de tip cauză-efect.

Pentru desfășurarea studiului, oamenii de știință au analizat datele a aproximativ 130.000 de bărbați și femei, monitorizând obiceiurile alimentare ale acestora timp de patru ani și numărul de persoane diagnosticate cu boală Parkinson. După 25 de ani, peste 1000 de persoane au dezvoltat Parkinson, o boală neurodegenerativă progresivă, care afectează coordonarea și mișcările, citează doc.ro.

Persoanele care au consumat cel puțîn trei porții de lactate cu conținut scăzut de grăsimi au înregistrat o creștere cu 34% a riscului de a dezvoltă tulburarea respectivă, spre deosebire de persoanele care au consumat o singură porție pe zi. Analiză consumului de lapte a arătat că mai mult de o porție de lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau degresat a fost asociată cu o creștere cu 39% a șanselor de a dezvoltă Parkinson. (Prin produse cu conținut scăzut de grăsimi se înțelege și produse degresate). În cazul consumului de produse lactate integrale, precum laptele integral, nu a apărut o astfel de asociere.

Chiar și așa, oamenii de știință susțin că este foarte important că riscul să fie analizat în perspectiva. „Este important să subliniem că riscul de a dezvoltă boală Parkinson este încă mic, chiar și în rândul participanților la studiu care au consumat cantități mai mari de produse lactate sau lapte cu conținut scăzut de grăsimi” spune autorul studiului, Katherine Hughes, cercetător la Școală de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan din Boston. Din cele 5830 de persoane care au consumat cel puțin trei porții de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, doar 1% (60 de persoane) au dezvoltat boală Parkinson în următorii 25 de ani de monitorizare. Că o comparație, din cele peste 77.000 de persoane care au consumat mai puțin de o porție pe zi, doar 0,6% (483 de persoane) au fost diagnosticate cu Parkinson. Deși cercetătorii au arătat existența unei legături, rezultatele nu au demonstrat că produsele lactate consumate zilnic conduc la dezvoltarea bolii Parkinson.

„A fost un studiu observațional și că orice studiu observațional există și o parte subiectivă” a subliniat Hughes. Spre exemplu, riscul s-ar putea datora unui al treilea factor legat atât de aportul de produse lactate, cât și de riscul de a dezvoltă boală. Pentru a exclude această posibilitate, cercetătorii au examinat alți factori care influențează riscurile, precum consumul de cofeină, care a fost asociat cu scăderea riscului de apariție a bolii Parkinson.

În plus, cercetătorii nu pot explică cu certitudine care este legătură. Potrivit spuselor lui Hughes, o posibilă explicație ar fi că proteinele din lapte reduc nivelul de urat din sânge, substanță derivată din acidul uric secretat în urină. Unele studii au arătat că un nivel relativ crescut al urâtului (dar nu suficient de ridicat pentru a conduce la apariția afecțiunii cunoscute că gută) este asociat cu un risc scăzut de boală Parkinson. Agenții de contaminare din produsele lactate, precum pesticidele, ar putea avea un anumit rol, a adăugat Hughes. Oamenii de știință nu au o explicație pentru lipsa unei legături în cazul produselor lactate integrale, dar susțîn că este posibil că efectele contrare ale grăsimilor săturate din produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi să contribuie la menținerea unui nivel protector de urat.

Rezultatele întăresc constatările anterioare identificate în laboratoare, a precizat șeful secției științifice al Parkinson’s Foundation. Dar a avertizat și că „toate aceste studii nu fac decât să stabilească o corelație” și nu demonstrează o relație de tip cauza-efect. Beck susține că „le-aș sugera oamenilor să nu-și schimbe dramatic regimul alimentar”. „Este vorba de o creștere modestă a riscului de a dezvoltă această boală care, la nivelul populației generale, este relativ rară.”

Un aport suficient de calciu din produsele lactate este important din alte motive de sănătate, a adăugat Beck, precum menținerea sănătății oaselor. Un reprezentant al industriei de produse lactate a subliniat celelalte beneficii ale produselor lactate, inclusiv riscul redus de boli cardiace și diabet de tip 2, precum și scăderea tensiunii arteriale. „Având în vedere că majoritatea persoanelor nu consumă suficiente produse lactate - în medie, un american consumă doar 1,8 din cele trei porții recomandate de produse lactate pe zi- probabil că cel mai bine ar fi adoptarea unui regim alimentar echilibrat, bogat în nutrienți, reprezentativ pentru toate grupele de alimente, inclusiv lactatele, pe măsură ce știință evoluează” spune Chris Cifelli. Acesta este vicepreședintele departamentului de cercetări în nutriție în cadrul Național Dairy Council.

Cifelli a adăugat că „aportul total de produse lactate nu a fost asociat semnificativ” cu riscul de boală Parkinson și că s-a demonstrat doar că există o legătură între cele două. Studiul a fost finanțat de U.S. Național Institutes of Health (Institutele Naționale de Sănătate din Statele Unite) și de U.S. Department of Defense (Departamentul de Apărare al Statelor Unite) A fost publicat online pe 7 iunie în revista Neurology.

Potrivit Parkinson’s Foundation, aproximativ 1 milion de persoane au fost diagnosticate cu Parkinson în Statele Unite și peste 60.000 de persoane sunt diagnosticate zilnic cu această boală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108