Produsele ultraprocesate din plante cresc dramatic colesterolul și hipertensiunea arterială
Produsele ultraprocesate din plante cresc dramatic colesterolul și hipertensiunea arterială
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestAlimentele ultraprocesate din plante cresc dramatic colesterolul și hipertensiunea arterială, potrivit unui nou studiu. Există alimente ultraprocesate care nu conțin carne, dar care dăunează grav sănătății, a declarat Duane Mellor, dietetician înregistrat și cadru didactic senior la Aston Medical School din Birmingham, Marea Britanie.
„Nu putem presupune întotdeauna că produsele vegane sunt foarte sănătoase, deoarece, biscuiții, chipsurile, dulciurile și băuturile răcoritoare nu sunt sănătoase”, a declarat Mellor, citat de CNN.
De fapt, consumul unor astfel de alimente pot crește dramatic colesterolul și hipertensiunea arterială. Astfel se ajunge la boli de inimă și la moarte timpurie, potrivit unui nou studiu.
Acesta este primul studiu care arată că alimentele vegetale ultraprocesate sunt asociate cu o creștere a riscului de boli cardiovasculare.
Consumul de produse pe bază de plante
„Consumul de produse pe bază de plante poate fi benefic, ele acționează ca o protecție împotriva problemelor de sănătate, însă pot reprezenta un risc pentru organism. Totul depinde de nivelul de procesare al acestor alimente”, a declarat autorul principal al studiului, Renata Levy, cercetător în cadrul Centrului de Cercetare Epidemiologică în Nutriție și Sănătate de la Universitatea din São Paulo din Brazilia.
Alimentele ultraprocesate sunt supuse mai multor procese industriale, cum ar fi încălzirea, eliminarea nutrienților și a proteinelor, modelarea și comprimarea.
Aceste produse pot contine substanțe chimice care le modifică culoarea, mirosul, gustul și textura.
Alimentele din această categorie sunt făcute astfel încât să fie extrem de gustoase și atrăgătoare, stimulând în mod puternic papilele gustative și creierul.
„Aditivii alimentari și contaminanții industriali prezenți în aceste alimente ar putea provoca stres oxidativ și inflamații, agravând starea de sănătate, a declarat Fernanda Rauber, cercetător la Nupens/USP.
„Prin urmare, rezultatele noastre susțin orientarea către alegeri alimentare pe bază de plante care iau în considerare gradul de procesare pentru a îmbunătăți rezultatele în materie de sănătate cardiovasculară”, a declarat Rauber într-un comunicat.
Hipertensiunea arterială
Studiul, publicat in revista The Lancet Regional Health – Europe, a utilizat date colectate din UK Biobank, un studiu longitudinal care include participanți din Anglia, Scoția și Țara Galilor.
Risc de boli cardiovasculare
Alimentele ultraprocesate menționate mai sus au crescut riscul de boli cardiovasculare cu 5%, în timp ce riscul de deces prematur a crescut cu 13%, au constatat cercetătorii.
De asemenea, cercetătorii au constatat că inlocuirea alimentelor ultraprocesate pe bază de plante, cu unele proaspete sau minim procesate a redus cu 7% riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, oferind în același timp o reducere cu 13% a riscului de a muri din cauza bolilor de inimă.
Prin urmare, fructele și legumele trebuie consumate fie proaspete, fie congelate, important este ca gradul de procesare al acestora să fie cât mai mic cu putință.
Studiul a analizat, de asemenea, produsele vegetale, cum ar fi cârnații, nuggets și hamburgerii, care, prin natura lor, se încadrează în categoria alimentelor ultraprocesate.
Alimente studiate
Mai mult de jumătate dintre alimentele ultraprocesate pe bază de plante studiate au fost pâinea, produsele de patiserie, chiflele, prăjiturile și fursecurile ambalate.
În plus, o mare parte din ceea ce este raportat în lucrare este deja cunoscut, a declarat Tom Sanders, profesor emerit de nutriție și dietetică la King’s College London, care nu a fost implicat în studiu.
„Este bine acceptat faptul că dietele bine echilibrate, cum ar fi dieta mediteraneană sau DASH, sunt favorabile pentru sănătatea cardiovasculară, iar acestea pun deja accentul pe evitarea alimentelor nesănătoase, cum ar fi chipsurile etc., băuturile îndulcite cu zahăr, prăjiturile, biscuiții și dulciurile. Aceste din urmă alimente sunt nesănătoase, indiferent dacă sunt fabricate industrial sau artizanal”, a spus el, citează stiripesurse.ro.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News