REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Profesor, BĂTAIE DE JOC a Inspectoratului Judeţean Şcolar

Profesor, BĂTAIE DE JOC a Inspectoratului Judeţean Şcolar

Replica API 25 august 2017 | 12:37 1400

Aşa ceva!!!

Aşa ceva!!!

Vrea să fie alături de soția sa care lucrează în Constanța, dar este nevoit să își continue cariera de profesor la Ploiești și asta din cauza faptului că Inspectoatul Școlar Județean Constanța i-ar fi pus piedici în procesul de transfer. Asta a povestit Cristian Barbu, care încearcă de 3 ani să vină să predea la un liceu constănțean, el fiind profesor cu vechime, având o carieră curată în spate. Dar ce te faci când se ridică un zid impenetrabil în fața ta? Lupți mai departe, după cum o face bărbatul...

„ Sunt profesor titular – specializarea Electronică și Automatizări la Colegiul Tehnic “Elie Radu” din Municipiul Ploiești, judetul Prahova, având gradul didactic I” – așa se prezintă bărbatul în cauză. Predă de o viață întreagă, iar cum soția lucrează în Constanța, s-a decis în 2015 să vină alături de ea.

„Ca orice om care dorește să renunțe la navetism și să își petreacă viața alături de familie și nu între două puncte cardinale aflate la cca 300 km unul de celalălt, am decis să fac publică o situație inimaginabilă, care parcă tot nu-mi vine să cred că mi se întamplă mie. În anul 2015 am participat la etapa de detașare la cerere conform calendarului mobilității personalului didactic din învățământul preuniversitar, parcurgând toate etapele conform metodologiei specifice.”, a adăugat profesorul.

Toate bune și frumoase. Bărbatul a depus la Inspectoratul Școlaj Județean Constanța cererea de “detașare la cerere”, înregistrată de instituție sub nr. 2662A/28.07.2015, în scopul participării la etapa “Detaşarea personalului didactic titular în învăţământul preuniversitar” conform Metodologiei – cadru privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2015-2016, până la participarea la ședința publică de repartizare, organizată de ISJ Constanța la sediul Liceului Teoretic “Ovidius” Constanța. Până aici, totul părea a fi în favoarea profesorului, care întrunise un punctaj foarte bun – 70,45 de puncte, era unic candiat, iar dosarul îl recomanda pentru postul solicitat. Numai că de aici începe haosul.

Cristian Barbu s-a prezentat la ședința publică, la care ulterior a fost... absent?!

„ În data de 24.08.2015, înainte cu 30 minute de ora programată, 17:30, pentru repartizarea pe “discipline de specialitate” m-am prezentat în Aula Mare a Liceului Teoretic “Ovidius” Constanța, așteptând să fiu nominalizat în vederea obținerii repartiției potrivit prevederilor legale. După epuizarea tuturor dosarelor am constatat că numele meu nu a fost anunțat de către Președintele de Comisie sau vreun alt Membru al Comisiei, fapt care m-a determinat să mă prezint voluntar, precizând numele, prenumele și specializarea, și să solicit motivul pentru care dosarul meu nu a fost nominalizat în acea ședință din data de 24.08.2015, începând cu ora 17:30. Răspunsul primit de la Președintele de comisie a fost că din alt județ și să particip la ședința de a doua zi, 25.08.2015”, a menționat bărbatul.

Dar a doua zi... surpriză! Omul a fost „șters” din memoria președintelui de comisie. „Potrivit calendarului zilei de 25.08.2015, la această ședință m-am prezentat în Aula Mică a aceluiași Liceu “Ovidius”, la ora 14:00, conform programării afișată pe site-ul instituției pentru repartizarea pe discipline de specialitate. Și la această ședință am constatat că nu am fost nominalizat, motiv pentru care am solicitat Președintelui de Comisie din Aula Mica lămuriri referitoare la situația mea.

Acest Președinte de Comisie – Codreanu Alina Diana, a mers împreună cu mine în Aula Mare la Președintele de Comisie din Aula Mare, care era același cu cel din ziua de 24.08.2015 – Nițu Alina Elena. Din dialogul purtat cu aceștia a rezultat că nu m-am prezentat la ședința din data de 24.08.2015 și am fost forțat să părăsesc sala – Aula Mare, într-un mod necuviincios”, a spus oripilat bărbatul.

Poate a treia oară să fie cu noroc? O a treia ședință a avut loc și în data de 26 august 2015, dar... degeaba. „În data de 26.08.2015, orele 09:00 m-am deplasat din nou in aceeași locație în care au avut loc și precedentele ședințe publice de repatizare, constatând că avea loc o nouă ședință de repartizare publică pe posturi, ședință prezidată de aceeași Comisie din data de 24.08.2015.

Am încercat din nou să aflu dacă și când va fi nominalizat dosarul meu, pentru care am fost evaluat și am obținut 70,45 puncte potrivit listelor afișate la avizierul ISJ și pe site-ul instituției. Răspunsul a fost că persoanele care au optat pentru detașare la cerere au fost programate potrivit Calendarului, în data de 24.08.2015, deci nu se mai putea reveni asupra respectivei solicitări și mi-a fost indicat să particip la Ședința publică de repartizare din data de 31.08.2015, cu mențiunea să urmăresc informațiile pe Forumul ISJ Constanța”, a adăugat Cristian Barbu.

„Mă doare ... de contestația dvs.”

Omul nu s-a lăsat! A mers să încerce să facă dreptate. Și unde se duc cei care se lovesc de probleme în cadrul Inspectoratului Școlar? La Minister, desigur. Cristian Barbu s-a deplasat la București, la sediul Ministerului Educației Naționale și a depus o contestație privind modul de organizare și desfășurare a ședinței publice de repartizare din data de 24 august 2015, contestație înregistrată sub nr. 17299/27.08.2015 la Relații cu Publicul.

„Potrivit recomandării primite de la Nițu Alina Elena – Președintele de Comisie din data de 24.08.2015, precum și a Calendarului mobilității personalului didactic, în data de 31.08.2015 la ora 15:00, m-am prezentat la Ședința publică de repartizare organizată la Liceul Teoretic OVIDIUS în Aula Mica. După aprox. 40 minute am fost strigat de către Președintele de Comisie (altul decât Nițu Alina Elena) și mi s-a indicat să aleg un post din cele afișate.

În timp ce consultam lista cu posturile disponibile la repartizare în data de 31.08.2015, am fost apostrofat de către Președintele de Comisie, care a ținut să evidențieze faptul că am mințit în contestația depusă la MEN, folosind un limbaj persiflant, descalificant, pentru un reprezentant al unei instituții de învățământ, uzitând expresia: “mă doare …de contestația Dvs.”.

Consultând lista posturilor am constatat că nu mai sunt posturile pentru care puteam și aveam prioritate în exprimarea opțiunii în data de 24.08.2015, întrucât acestea au fost repartizate la nivelul unității de învățământ (Liceul de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța) în data de 28.08.2015”, a mai spus Cristian Barbu. Astfel, profesorul nu a fost de acord cu posturile cu jumătate de normă care îi erau oferite. Contestația a fost soluționată cu punctul de vedere al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, după cum se poate observa în imaginea atașată. „Raspunsul primit de la MEN, înregistrat sub nr. 17299 din 16.11.2015, nu este altceva decât punctul de vedere al ISJ Constanța, după cum rezulta din acest document, iar contestația mea nu a avut niciun efect, nu a facut decât să îmi sporească starea de incomernsurabilă nedreptate.

Subliniez ideea că din 24.08.2015 până în prezent, potrivit evenimentelor descrise, m-am simțit nedreptățit, frustrat, discriminat, deoarece mi-au fost încălcate drepturile elementare precum: apropierea de familie și domiciliu, îngradirea liberului acces la mobilitate, la informație publică, de către persoane care aveau drept mandat încredințat de către instituția statului - ISJ Constanța, să respecte toate reglementările legale în vigoare. Acești “aleși” și “numiți” pe criteriile numai de ei știute, nu sunt în stare decât să omoare adevărul, speranțele și în final oamenii care îndrăznesc să ceară ceva, chiar dacă acel ceva este un drept al lor, clar reglementat prin legi, ordonanțe, ordine, metodologii etc.”, conchide Cristian Barbu.

Până la publicarea materialului, reprezentanții ISJ nu au putut fi contactați pentru oferirea unui punct de vedere. Ce este de făcut în acest caz? Cristian Barbu ne-a promis că vor continua relatăriile pentru a evidenția nedreptățiile care i s-au făcut în drumul său lung de 3 ani de a veni alături de familie la Constanța.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sistemul e profund corupt ,plin de psd disti verosi care fac totul la ordinul partidului ,pacat ca ati patimit toate astea , va urez succes !
0
0
Javre! Afara din ISJCta!
0
0
In vara anului 2015 au avut loc schimbari la conducerea ISJ, Gabriela Bucovala, ca urmare a concursului castigat pentru functia de inspector general, intrandu-si in atributii incepand cu 01.09.2015. Dar, sa nu uitam ca si atunci ca si acum, inspectorii generali adjuncti erau cam aceeasi, iar cele doua Aline... Nitu si Codreanu erau sigur... Se pare ca acestea vor sa ramana pe vecie acolo... au prins mult drag de fotoliile lor si pe masura ce a trecut timpul s-au insurubat si mai bine.
8
0
Nu cred ca atunci era sef la ISJ D-na Bucovala! Mai cercetati!
2
1
Bine k am scapat de clanul Bucovala.Aceasta se credea vesnica.Bine k au puso pe faras.
13
0
Bucovala si Codreanu au distrus aceasta institutie. Bucovala cea mai proasta alegere si inspectoare generala
19
0
Adevarat! Aceste doua doamne se cred buricul pamantului!! Jignesc, umilesc si urla tot timpul! Au uitat de unde au plecat.
23
2
Mentalitatile de tip vechi,ceausist,inca se mentin .Ba chiar sunt ,,imbogatite '' cu unele si mai toxice. Ca e la moda sa se critice guvernul sau structurile de putere o stim,insa ce tine de imbarligaturile stufoase ramase marca nemiscate din interiorul fiecarei structuri sau organizatii mai mari este greu de adus la nivelul minim de civilizatie si umanism. Unii mai vechi,altii chiar noi dar retarzi,sefii toxici si pupincuristi lor, strica in continuare inclusive posibilitatea de a spera la mai bine. Interesant este ca tocmai cei toxici,nemernici sunt considerati buni de sefi.
23
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218