REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Profesorii amenință cu greva generală înainte de încheierea anului școlar, din cauza salariilor

Profesorii amenință cu greva generală înainte de încheierea anului școlar, din cauza salariilor

Andreea VREJOIU 22 februarie 2023 | 14:59 972

Sindicaliștii din învățământ amenință că intră în grevă generală dacă Guvernul nu va adopta ca bază de salarizare în educație salariul mediu brut pe economie. Ei spun că vor organiza mai multe forme de protest și, dacă revendicările nu le vor fi soluționate, vor închide școlile în mai, înainte de încheierea anului de învățământ.

Profesorii ameninta cu greva generala inainte de incheierea anului scolar, din cauza salariilor

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, sunt nemulțumite că din proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar a fost eliminat un articol potrivit căruia “În conformitate cu principiul importanţei sociale a muncii, salarizarea  întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic”.

Prin eliminarea acestui articol, se va ajunge ca un profesor debutant să obţină un venit net de aproximativ 3.900 de lei, mai mic decât  a multor categorii de salariați cu studii inferioare celor ale cadrelor didactice, spun sindicaliștii.

Potrivit acestora, coaliția nu ar fi de acord nici cu un alt articol conform căruia “Finanţarea cheltuielilor pentru educaţie, la nivelul sistemului naţional de învăţământ, cu toate componentele sale de asigurare a funcţionării, reprezintă anual, minim 15% din cheltuielile bugetului general consolidat.” Astfel, educația va continua să fie subfinanțată, susțin ele două federații sindicale, conform digi24.ro


Programul acțiunilor de protest anunțat de sindicate:

Pichetarea sediului Guvernului şi a sediilor prefecturilor în lunile martie şi aprilie 2023;
Marș de protest desfășurat în București în luna mai 2023;
Alte acțiuni specifice.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Și ar dori vacante de 10 ,11 luni pe an ,să nu se streseze prea tare.Nu I chiar de colo să te trezești de doua ori pe săptămână, pe la ora 9 sau 10, clar când n ai vacante ,și sa te prefaci ca aduci aport p in țară .Deci, la greva,miting,etc.,ce n au fost creeate ptr unii ca dumnealor.Astea și aveau rostul lor.
2
2
Pai mai stiu altceva decat sa faca greva?Mai bine si-ar da silinta sa-si faca datoria la ore ,sa vedem si ce rezultate se obtin in urma efortului depus!
2
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614