REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.3° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
23.3° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Programul Anghel Saligny, majoritate confortabilă în Camera Deputaților. USR acuză: ”E destinat baronilor”

Programul Anghel Saligny, majoritate confortabilă în Camera Deputaților. USR acuză: ”E destinat baronilor”

Replica API 30 mai 2022 | 15:46 1174

Programul Național de Investiții Anghel Saligny, mărul discordiei fostei coaliții PNL-USR-UDMR, a trecut cu o majoritate confortabilă de vor în Camera Deputaților. Opoziția acuză că proiectul este destinat baronilor.

Nu a fost nicio surpriză în Parlament. Programul Anghel Saligny, susținut de PNL, PSD și UDMR, a trecut de votul Camerei Deputaților cu o majoritate covârșitoare.

Camera Deputaților, vot favorabil pentru Programul Național de Investiții Anghel Saligny

Luni, 30 mai, deputaţii au adoptat proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii Anghel Saligny.

Au fost înregistrate 193 de voturi ”pentru” şi 42 de voturi ”împotrivă”. Cum era de așteptat, USR nu a susținut acest act.

Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny are ca obiect de reglementare crearea unui cadru legislativ care să permită unităţilor administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiţii, în domeniile eligibile, astfel încât să se poată asigura accesul la servicii esenţiale a întregii populaţii, creşterea calităţii vieţii şi evitarea riscului de depopulare în comunităţile subdezvoltate, notează Agerpres.

Potrivit notei de fundamentare, programul se integrează în eforturile concertate ale statului prin instituţiile care gestionează fonduri naţionale şi europene, în vederea atingerii ţintelor de conformare la directivele europene în domeniul mediului şi apelor.

Beneficiază de program unitățile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritățile administrației publice locale, precum și unitățile administrativ-teritoriale membre ale asociațiilor de dezvoltare inter-comunitară, constituite în condițiile legii, pentru investițiile realizate prin asociațiile de dezvoltare intercomunitară.

Un amendament al acestui proiect de lege precizează că în cadrul programului se pot realiza obiective de investiţii care constau în realizarea de construcţii noi sau de lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparaţie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, după caz, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare la construcţii existente şi care se încadrează în cel puţin una dintre următoarele categorii de investiţii: epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială şi sisteme de captare a apelor pluviale şi în unităţile administrativ-teritoriale cu o populaţie de sub 2.000 de locuitori, mai scrie sursa citată.

USR spune că proiectul de lege privind programul Anghel Saligny: ”E destinat baronilor”

Uniunea Salvați România (USR), partid care a plecat de la guvernare, în septembrie 2021, din cauza acestui proiect Anghel Saligny, a criticat dur votul de luni din Camera Deputaților.

Fostul ministru al economiei, Claudiu Năsui, a declarat că proiectul este destinat ”baronilor”, pentru că mută banii de la contribuabili în firmele acestora.

”Dacă PNDL 1 sau PNDL 2 ar fi însemnat dezvoltare locală, ar fi însemnat reducerea sărăciei, ar fi însemnat ‘ieşirea din noroaie’, aşa cum spunea un fost prim ministru. Lucrul acesta s-ar fi văzut şi am avut în România o ţară mai bogată, mai prosperă, mai dezvoltată.

Dar lucrul acesta nu s-a întâmplat, dimpotrivă. Acest program ştie o ţară întreagă de ce a fost făcut prin OUG, USR a refuzat acest lucru, a fost făcut pentru un congres, s-au promis nişte bani şi aceşti oameni au primit aceşti bani. Spuneţi ‘nu’ corupţiei, pentru că ne apropiem cu paşi vertiginoşi de o criză”, a susţinut Năsui.

În replică, toate celelalte partide, atât de la putere, cât şi din opoziţie, au susţinut adoptarea modificărilor la ”Anghel Saligny”, scrie fanatik.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212