REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.2° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.2° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Proiect de amploare pentru reabilitarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase. Investiţia este de peste 20 de milioane de lei!

Proiect de amploare pentru reabilitarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase. Investiţia este de peste 20 de milioane de lei!

Replica API 1 decembrie 2018 | 00:00 475

Autoritățile locale intenționează să reabiliteze clădirea fostului Spital Municipal Constanța, în care în prezent își desfășoară activitatea Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Valoarea estimativă a investiției este de peste 20,8 milioane de lei (TVA inclus), din care urmează să fie refăcute izolația exterioară, instalațiile termice, electric, iluminat, să fie înlocuit liftul și să fie montate sisteme regenerabile de energie.

Consilierii locali au votat, în ședința de Consiliu Local Constanța de joi, 29 noiembrie a.c., proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție și a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Creșterea eficienței energetice a imobilului Spitalul Municipal Constanța”. Valoarea investiției este estimată undeva la 20,8 milioane de lei (TVA inclus), din care 13,8 milioane de lei (TVA inclus) ar costa construcțiile și montajul. Intenția autorităților locale este să depună documentația spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 Axa prioritară 3 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 3.1 Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructuri publice, inclusiv în clădirile publice.

Lucrările care urmează să fie realizate sunt ample. Mai ales că imobilul situat pe B-dul Ferdinand, nr. 100, are o „vârstă” considerabilă, fiind construit în 1938. Potrivit documentației anexate proiectului de hotărâre, sunt necesare lucrări de reabilitare și modernizare a instalațiilor termice, electrice, iluminat, inclusiv lucrări de anvelopare, de utilizare a surselor regenerabile de energie, în vederea îmbunătățirii eficienței energetice a imobilului.

Se dorește izolarea termică a fațadei. Astfel, în cazul părții vitrate, va fi înlocuită tâmplăria exterioare cu tâmplării performante energetic, din aluminiu, cu geam termoizolant dublu, care va avea suprafața tratată cu strat reflectant. Pereții, adică partea opacă, vor fi căptușiți cu vată minerală. De menționat că spitalul a fost reabilitat în urmă cu câțiva ani, dar la acea dată a fost folosit polistiren, care urmează să fie dat jos.

De asemenea, este propusă înlocuirea liftului, „având în vedere că acesta este în funcțiune din 1985, durata medie de utilizare depășită, un consum ridicat de energie electrică, nefiind performant și nu mai corespunde „normativului privind proiectarea clădirilor civice din punct de vedere al cerinței de siguranță în exploatare”. Liftul va avea capacitate minimă de opt persoane, inclusiv pentru persoane cu dizabilități”, se precizează în documentația realizată de autoritățile locale.

De asemenea, în cadrul lucrărilor este prevăzută montarea unei instalații de stingere cu apă a incendiilor, cu hidranți interiori și exteriori și a unei instalații de iluminat de securitate, cât și a unei instalații de detectare, semnalizare și avertizare incendii. „Imobilul va fi dotat cu senzori de fum optici, adresabili, specifici destinației fiecărei încăperi, racordați la o centrală adresabilă de detecție și semnalizare la început de incendiu”, se mai precizează în documentație.

Lucrările mai prevăd și înlocuirea pardoselii, cât și a corpurilor de iluminat. În prezent, în spital există corpuri de iluminat fluorescent, în locul cărora urmează să fie montate corpuri de iluminat incandescent cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, de tip LED. Corpurile de iluminat vor fi prevăzute cu senzori de mișcare/prezență, pentru economia de energie pe holuri, casa scării și grupuri sanitare comune.

După obținerea fondurilor necesare, proiectul va avea o durată de 33 de luni, dintre care 18 luni perioada de execuție a lucrărilor.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ma mir ca se face ceva !
0
0
Firma lui fagabou o restaureaza dar e pe alt nume firma sa nu se afle uite asa se fura bani
0
0
Facei un spital nou cu banii respectivi
2
0
Zic sa nu mai facem atiiiita caz din lucrurile normale firesti.Modernizare hai sa vedem cind cind vb goale sintem satuuui.Sa nu mai vb aici de nepasarea menegerei Arichidis care a dormit in fusta si a intiiiirziat mult licitatia medicatiei ARV.Nici cu fostul meneger Rugina nu ne este rusine.Ce sa vezi acesta ii decan si face si consultai in spital.Fara a mentiona ca are si o pensie babana.Saracu are familie numeroasa de hranit.Asa o stare de regurgitieee ma incearca de numa numa.
3
2
Bravo o investitie buna, eu datorita acestui spital sunt in viata. Dar trebuie investit in toate spitalele din Romania
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614