REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Proiect: Spitalele nu vor mai putea cere sume exorbitante pentru părintele care vrea să aibă grijă de copilul internat

Proiect: Spitalele nu vor mai putea cere sume exorbitante pentru părintele care vrea să aibă grijă de copilul internat

Replica API 17 august 2021 | 00:02 1059

Spitalele nu vor mai putea cere sume exorbitante pentru părintele care vrea să aibă grijă în spital de copilul internat, potrivit unui proiect guvernamental care urmează să fie adoptat.

Legea sănătății spune că tarifele serviciilor hoteliere pentru persoana care însoţeşte copilul internat în vârstă de până la 3 ani se suportă de către casele de asigurări, dar nu spune cât costă pentru însoțirea copiilor cu vârsta peste 3 ani.

Acest fapt a condus la situații în care unele unităţi sanitare publice solicită un tarif pe care persoana care însoţeşte copilul internat nu îl poate achita, „ceea ce este de natură să producă o traumă emoţională pentru copil, generată de separarea copilului de aparţinător pe parcursul internării, dar și afectarea procesului de vindecare”, potrivit Guvernuluiș scrie stiripesurse.ro.

În plus, există situații în care, din cauza numărului insuficient al personalului medical mediu, aparținătorul poate contribui activ la o îngrijire mai bună a copilului.

Astfel de venituri au un aport mic la bugetul spitalului prin comparație cu beneficiile aduse de prezența aparținătorului lângă copil, beneficii care pot fi și de natură financiară ca urmare a duratei mai mici de spitalizare, a riscului mai mic de infecții asociate sau de accidente, mai consideră Executivul.

Afectarea dreptului la îngrijire al copilului a fost semnalată și de Avocatul Copilului - Adjunct al Avocatului Poporului.

Din aceste motive, Guvernul va introduce un tarif maximal pentru serviciile hoteliere pentru persoana care însoţeşte copilul internat în vârstă de peste 3 ani, în valoare de dublul alocației pentru hrană specifică secției în care este internat copilul.

Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență Guvernul vrea să modifice legea sănătății astfel:

,,Art. 233 - Tarifele serviciilor hoteliere pentru persoana care însoţeşte copilul internat în vârstă de până la 3 ani, precum şi pentru însoţitorul persoanei cu handicap grav internate se suportă de către casele de asigurări de sănătate, dacă medicul consideră necesară prezenţa lor pentru o perioadă determinată. Tariful serviciilor hoteliere pentru persoana care însoţeşte copilul cu vârstă mai mare de 3 ani internat într-un spital public, suportat de însoțitor, nu poate depăşi dublul sumei reprezentând alocația pentru hrană specifică secției în care este internat copilul. ”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
se le si lingem pasaricile la mamici.Noroc ca tatii nu prea stau cu kinderii prin spitale...
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272