REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Prostituatele scapă "ieftin" cu noul Cod Penal; insulta şi calomnia sunt reincriminate

Prostituatele scapă "ieftin" cu noul Cod Penal; insulta şi calomnia sunt reincriminate

Replica API 6 ianuarie 2014 | 00:00 231

De la 1 februarie,

De la 1 februarie,

Se modifică incriminarea şi pedepsirea infracţiunilor, de la 1 februarie, odată cu noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală. Una dintre cele mai controversate modificări readuce în discuţie legalizarea prostituţiei. Prin noul Cod Penal care intră în vigoare la 1 februarie 2014, practicarea prostituţiei în România nu mai este considerată infracţiune, ci doar contravenţie. Prostituatele nu vor mai risca închisoarea, ci doar amenzi contravenţionale.

Tot prin noul Cod Penal, vor fi reduse pedepsele pentru anumite fapte: spre exemplu, vor fi sancţionate cu mai puţini ani de închisoare furtul, înşelăciunea (pedeapsa maximă este redusă de la 12 ani la 3 ani), înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave (acum este pedepsită cu închisoare între 10 şi 20 ani, de la anul cei găsiţi vinovaţi vor primi între 1 şi 5 ani), abuzul în serviciu (pedeapsa maximă este redusă de la 15 ani la 5 ani). Dacă în cazul indivizilor aflaţi la prima faptă legea va fi mai blândă, în cazul recidiviştilor lucrurile se înăspresc, în sensul că acestora li se va aplica un spor de pedeapsă.

Hărţuirea cu apeluri telefonice şi mesaje - faptă penală

Aşadar, conform Noului Cod Penal, de la 1 februarie 2014, prostituţia devine contravenţie, nu infracţiune. Acest lucru readuce în discuţie dezbaterile din 2009 - 2011, perivind legalizarea prostituţiei. În 2009, o comisie prezidenţială realiza un raport privind riscurile sociale şi demografice ale României, intitulat "Riscuri şi inechităţi sociale", prin care recomanda legalizarea prostituţiei. Principalul argument era că, prin legalizare, prostitutatele ar beneficia de asigurări sociale şi de alte drepturi conforme cu legislaţia muncii. Pe de altă parte, se arăta în acelaşi raport, o serie de studii realizate în ţările care au legalizat deja prostituţia arată că măsura nu a avut efectele sperate. Ba mai mult, statele care au legalizat prostituţia încep să-şi revizuiască politica, mai nota raportul. Acelaşi subiect a fost adus în discuţie şi în 2010, de Silviu Prigoană, deputat la acea vreme, care propunea legalizarea prostituţiei. Proiectul de lege a fost respins în 2011 de Camera Deputaţilor, după ce a primit aviz negativ din partea tuturor comisiilor din Cameră şi fusese respins şi de Senat, sub presiunea Bisericii şi a opiniei publice. Revenind la noul Cod Penal, alte modificări se referă la introducerea unor noi fapte penale, ca de exemplu hărţuirea cu apeluri telefonice şi mesaje ori presiunea asupra justiţiei. Tot conform noului Cod Penal, vor fi reincriminate insulta şi calomnia, măsură ce loveşte astfel în libertatea de exprimare. Este însă de aşteptat că prevederea să ajungă din nou în atenţia forurilor europene şi să fie, din nou, eliminată.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272