REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.2° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Protecție digitală a patrimoniului otoman în România, din partea Institutului Yunus Emre

Protecție digitală a patrimoniului otoman în România, din partea Institutului Yunus Emre

A.F. 28 decembrie 2022 | 17:55 719

Manuscrisele și sursele valoroase din arhivele românești, care vor face lumină asupra trecutului comun turco-român, vor fi protejate prin transferarea acestora în mediul digital în cadrul Proiectului de Reconstrucție a Patrimoniului Cultural din Balcani derulat de către Institutul Yunus Emre în regiunea Balcanilor.

Săptămânile trecute Directorul Institutului Yunus Emre, Dl. Mustafa Yıldız, a fost primit de către Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, ocazie cu care au fost analizate activitățile și proiectele comune din anul 2023. În cadrul ședinței s-au luat o serie de decizii. Una dintre acestea este folosirea limbii turce în muzeele din România. O altă decizie luată cu ocazia acestei ședințe a fost transferarea și protejarea în mediul digital a manuscriselor din perioada otomană ce se află în bibliotecile, muzeele și arhivele din România. Proiectul care s-a desfășurat în trecut în alte 7 țări din Balcani va fi derulat și în România prin inițiativa Institutului Yunus Emre.

Directorul Institutului Yunus Emre, Dl. Mustafa Yıldız a declarat că: „Intenționăm să le facem cunoscut oamenilor de știință trecutul istoric bogat al Balcanilor și în special al României și să îl prezentăm prin transferarea acestuia în mediul digital. Lucrările ce vor fi analizate în cadrul proiectului nu vor fi mutate sub nicio formă, scopul acestui proiect fiind acela de a proteja manuscrisele existente prin copierea acestora pe microfilme, clasificarea, traducerea în limba turcă modernă și în limba română și catalogarea acestora. Prin aceasta vor fi scoase în evidență cultura, istoria și colaborarea dintre cele două țări.”

Yıldız a declarat că printre obiectivele proiectului se numără, de asemenea, formarea experților în domeniile microfilmelor, copierii, legătoriei, reparației și conservării, pentru a păstra manuscrisele transferate în format digital în cadrul proiectului fără a fi deteriorate și pentru a le restaura pe cele deteriorate în conformitate cu forma lor originală.

Proiectul „Reconstrucția Patrimoniului Cultural în Balcani”

Proiectul „Reconstrucția Patrimoniului Cultural în Balcani” derulat de către Institutul Yunus Emre împreună cu Banca Centrală a Republicii Turcia a fost creat pentru a sprijini identificarea, restaurarea și întreținerea manuscriselor aparținând perioadei otomane din Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Albania, Kosovo, Serbia, Muntenegru și Croația și pentru a sprijini conservarea lucrărilor existente în condiții moderne.

Proiectul se desfășoară în mai multe etape precum restaurarea și întreținerea manuscriselor distruse în timpul războiului, realizarea de copii ale lucrărilor pierdute pe baza copiilor existente în alte zone geografice și predarea acestora bibliotecilor, crearea condițiilor de depozitare adecvate pentru lucrările care nu au posibilitatea de a fi conservate în condiții moderne din cauza imposibilităților financiare, asistență în catalogarea și în transferarea în mediul digital al manuscriselor și formarea experților în aceste domenii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272