REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Protest! Cu mafioții de la Damen n-are cum să prospere șantierul! Video

Protest! Cu mafioții de la Damen n-are cum să prospere șantierul! Video

Mirela PASCAL 5 ianuarie 2023 | 00:00 6026

Angajații de la Șantierul Naval Damen Mangalia au ajuns la capătul răbdării! Au început anul cu stângul și cu un protest de amploare desfășurat în curtea companiei, nemulțumiți de faptul că li se promit.... și doar atât, măriri de salariu, dar și de faptul că au fost concediați colectiv un număr semnificativ de salariați și se intenționează restructurarea forței de muncă și a posturilor. „Rușine, rușine să vă fie”, au strigat, în mod repetat, salariații, la protestul organizat la începutul acestui an.

Angajații Damen au organizat un nou protest, de data aceasta pe șantier. Acesta spun că le-a ajuns cuțitul la os și le este teamă că vor rămâne fără muncă. „Suntem din ce în ce mai puțini, cel mai mic număr din istoria șantierului - 1542... era anul trecut, probabil că anul acesta suntem și mai puțini, iar numărul scade de la o săptămână la alta. Vreau să rămânem optimiști și să credem că șantierul va prospera. Ne urează un an prosper. Nu simțim că e prosper. A început cu stângul. Noi simțim austeritate, nu prosperitate”, a spus unul din salariați. ”Cu mafioții ăștia de aici cum să prospere șantierul, dacă sunt numai hoți?!”, a fost replica altui angajat.

Reamintim că Sindicatul Liber Navalistul și FSLR au organizat, la jumătatea lunii decembrie, o amplă acțiune de protest la sediul Ministerului Economiei pentru a stopa intenția companiei olandeze Damen de restructurare a posturilor în pragul sărbătorilor de iarnă. Asta după ce salariații au aflat că a fost convocată Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor DSM pentru a supune aprobării reorganizarea forței de muncă a Societății, prin restructurarea posturilor.

De peste 2 ani, salariații se confruntă cu această stare de incertitudine majoră privind siguranța locurilor de muncă, iar deciziile reprezentanților statului român sunt nefavorabile salariaților. Reprezentanții Damen Shipyards Mangalia și-au asumat, zic ei, atât prin contractul de asociere cât și public, că va crește numărul de salariați la 3.000, însă în momentul de față societatea mai are doar 1.500 de salariați, sunt mai puțini salariați decât erau în momentul preluării pachetului de acțiuni de compania olandeză.

Damen Shipyards Mangalia SA, deținută cu 51% de Șantierul Naval 2 Mai SA și cu 49 % de compania olandeză DAMEN HOLDING BV, a avut, în anul fiscal 2020, cifra de afaceri de aproape 89 de milioane de lei, fără profit și datorii de aproape 900 de milioane de lei. Tot în 2020, numărul angajaților era de 2107. În 2017, cifra de afaceri era de Damen  988. 608. 575 lei, iar profitul de 158.094.831. De atunci, compania nu a mai „bifat“ profit.

Video:

Nici ministrul Economiei, fost angajat Damen, și nici conducerea șantierului nu vorbesc

Precizăm că am încercat să obținem un punct de vedere de la ministrul Economiei, Florin Spătaru. Acesta ne-a răspuns, inițial, la telefon, însă ne-a transmis că este ocupat, urmând să revenim cu apel. Ceea ce am și făcut, mai multe zile la rând, însă acesta nu a mai răspuns. Nici reprezentanții Damen nu au răspuns apelurilor noastre.

Este de neînțeles lipsa de reacție a lui Spătaru în contextul în care a fost directorul șantierului de la Mangalia mai bine de 3 ani. În 2019, în cadrul unei conferințe de presă, Spătaru declara, din poziția de director Resurse Umane. ”Strategia noastră de dezvoltare este atragerea tinerilor și a celor care au lucrat în Mangalia și își doresc să revină, astfel încât să li se asigure oportunitatea dezvoltării unei cariere, să rămână aproape de familie, să le asigurăm un grad de confort în cadrul organizației, corespunzător standardelor de la nivelul construcțiilor navale”.

Florin Spătaru, ministrul Economiei și fost angajat Damen

S-a văzut interesul dat pentru șantierul Mangalia care, în 2019, avea aproape 2000 de angajați... Vom insista până când ministerul și conducerea Damen vor binevoi să-și exprime poziția față de disperarea angajaților și de măsurile de austeritate impuse. Și, eventual, să spună cum au reușit să aducă compania în pragul falimentului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Santierul ala este o masina de sfaramat destine,de umilit oameni. Sefimea romaneasca a fost si va fi doar ciomagul de dat in cap celor din subordine,dupa vointa actionarului strain,oricare ar fi acesta. Stres si bataie de joc administrate zilnic angajatilor,tinuti in permanenta stare de prezumtiva culpa pentru ceva,chiar imaginar,dar sa fie acolo. Nimic schimbat intre perioada ceausista si cea de acum,atata ca atunci nu se dadeau afara asa de usor oamenii,de parca ar fi obiecte de unica folosinta. Nu mai e de locuit si de facut planuri in Mangalia.
0
0
comparativ cu alte santiere navale, cum stam?
0
0
Damen are 65 de santiere in toata lumea. Are interes sa-l falimenteze pe asta ca este foarte mare si ii face concurenta. Santierul mama este in Olanda la Gorichem. Tot santierul este cat birourile si parcarea de la Damen Mangalia. Panimaiesi?
4
0
La datorii de 900 milioane este normal sa concedieze, nu mai au de ales; cauzele pot fi managementul p***t sau criza mondiala deteminata de covid, inflatie si liberalizarea preturilor la energie sau amandoua; industria navala depinde totusi mult de comenzile din afara si situatia economica globala; adevarata problema este ca in judetul si tara asta nu se fac investitii romanesti si straine iar de asta sunt vinovati atat guvernul cat si autoritatile locale de 32 de ani si astea sunt consecintele tot de 32 de ani: din ce in ce mai multi oameni fara locuri de munca sau locuri de munca cat de cat acceptabile; de asta suntem pe locul 2 in lume la oameni in afara tarii dupa siria; grevele si indignarile sunt acum inutile
6
0
Cifra de afaceri din 2017 a fost realizata pe vremea DMHI nicidecum Damen. Damen nu este capabila sa organizeze si sa gestioneze un santier de marimea celui de la Mng, dar l-a cumparat ca era mult prea ieftin si nu puteau rata oportunitatea…nu are interes sa -l faca profitabil (nici nu stiu daca ar fi in stare) atata vreme cat actionar majoritar este statul roman, care culmea, este reprezentat de nimeni altul decat Spataru- omul (g)olandezilor si baiat cu state vechi la “ochi albastri” Ditamai santierul a ajuns un apendice a santierului din Gl, pieederea este la Mng, profitul la GL - unde Damen este actionar majoritar. Mangaliotii raman fara locuri de munca (angajati si firme locale de subcon) si sunt adusi galateni (fct de conducere + firme colaboratoare). Poate ca un control al Curtii de Conturi ar fi util pentru a vedea haosul si jaful de acolo. Dar vrea cu adevarat asta Statul roman?
12
1
Cum e posibil ca din taxe sa se plateasca pensii de 30000 de ron pe luna. Alo politicienii voi sunteti intregi la minte? Pana si Ucraina are facuta reforma pensiilor demult. Ciuca si Chitac aveti si voi pensii de nenorociti, sa va stea in gat la schi in Austria unde ne tocati banii tarii.
9
3
Ca fost angajat al Santierului acum pensionar, am spus de la inceput ca nu am incredere in acest....Spataru care din cate stiu e ....inrudit bine cu un olandez din conducerea Damen , fapt ce a dus de altfel si la numirea lui ca ministru al economiei din pacate si se pare ca a fost adus la Mangalia cu ...directive clare de a distruge constructia de vapoare la santierul care pina nu demult construia printre cele mai mari nave comerciale si a fost lasat de coreenii de la Daewoo ...la cheie in urma investitiilor si retehnologizarii facute ,insa statul Roman nu a catadicsit sa continue ......de altfel statul Roman nu e interesat decat de ...taxe si impozite si nicidecum de vreo investitie. Pacat era singura ...bruma de industrie din Mangalia .
14
2
Dima cusu ATENTIE, sa i transmiteti lu dumitru cusu. Iancu cusu nu Este baiatul lui , l a adus Silvia din flori. L a facut cu altul, un var dea lu dima, iese pa5ernitatea 20% Bani la casino, bloc in Mamaia, 2 suri, 2 milione gara dima. Va place ruleta
0
5
acum o saptamima pirlanimea era fericita cu mese date de damen moca.imediat dupa arbatori,hai cu greva.ba bouarilor,50% e parte romana care.si face remorchere la turci,de ce nu.i intrebati pe aia ce si cum? coreenii care.si duceau tot profitul afara si care importau pina si cimemtul din korea erau buni?sindicatul slujeste interesele cui? tirtanul vrea sa frece menta si sa ia banul gros.
13
3
Afara cu haznaua asta falimentara de firma olandeza numita Damen ! Jos cu habarnistul de PSD-ist , Ministru al Economiei , Florin Spataru. Stataul Roman , sa se inplice in atragerea unei firme navale serioase , si nu sa faca afaceri cu toti gainarii olandezi.
18
3
Managerii iau poziția struțului și ghiocelului sunt concediați angajații Șantierului și aduși din Galați angajați firme apropiate managementului care sunt în cârdășie cu ei. Toți cei aflați la conducere tac pentru ca își iau comisioane asa ca.....
17
1
Au trimis de la Galați niste neaveniți de manageri care în cârdășie cu managerul de la Financiar și HR au scopul de a externaliza tot iar fraierii sa le plătească gulerelor portocalii diurne și alte bonusuri. Aici tb Fincantierii nu neocolonialismul olandez.
22
2
asta inseamna administrarea unei societati de catre poporul roman, jaf si faliment. asta s-ar alege de Romania daca marile corporatii, cate mai sunt si ele, ar pleca din tara.
7
17
Acest santier naval este din punct de vedere al suprafetei si dotarilor exceptionale trei docuri uscate pentru nave de pana la 250000tdw cu trei macarale uriase doua de 480t fiecare si o macara de 1000t cel mai mare santier al Europei. Se pune intrebarea cine vrea sa distruga asemenea colos care poate fabrica cele mai complexe si mari nave care se cer acum pe piata. De ce nu se trece la constructia de nave cisterna pentru gaze lichefiate? Ce face Damen? Ce face statul roman care este majoritar? De ce nu se trece la fabricarea navelor de razboi prin incredintare directa contracte sau a platformelor marine necesare extractiei de gaze atat pentru Romania cat si pentru Bulgaria, Turcia, Siria sau Grecia. Poate o colaborare cu Turcia ne-ar aduce pe drumul cel bun. In asemenea santier se pot face orice fel de constructii metalice de mari dimensiuni, poduri, stalpi de inalta tensiune, tabliere, turnuri de eoliene si multe alte tipuri de constructii metalice.
28
0
DACA SE INCHIDE SANTIERUL -- .MANGALIA V A FI DOAR UN DORMITOR RAMAN DOAR SMECHERASII ...CARE AU FACUT ENORM DE MULTI BANI PE URMA KOREENILOR GEMAL MAMETCEA STIE!!!!
22
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102