REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Protest la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza”. ”Stop abuzurilor!” Video

Protest la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza”. ”Stop abuzurilor!” Video

Cristina BĂRBUCEANU 9 noiembrie 2022 | 00:00 6439

Un nou eveniment zguduie sistemul de învățământ din municipiu. La Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza”, părinții sunt îngrijorați de faptul că ai lor copii, elevi de clasă pregătitoare, vor fi mutați la o altă unitate de învățământ, la Școala nr. 6 mai exact, pentru că acolo s-a găsit o sală adecvată pentru desfășurarea activității celor 25 de elevi. Elevii au învățat, încă de la începutul acestui an școlar, într-o sală de clasă transformată dintr-o bibliotecă, care arăta „deplorabil”, așa cum chiar părinții afirmă; ulterior, sala a fost renovată, însă spațiul nu este suficient pentru 25 de elevi, ci doar pentru 18. Directorul școlii, Iuliana Ionescu, a oferit lămuriri, spunând că mutarea elevilor la Școala 6 este temporară.

Părinții sunt îngrijorați

La Școala Gimnazială nr. 39, din zona Inel 2, 25 de elevi dintr-o clasă pregătitoare vor fi mutați la Școala 6, pe durata anului școlar 2022-2023, deoarece nu s-a găsit o sală de clasă destul de încăpătoare și pentru ei.

Din acest motiv, părinții au făcut mai multe demersuri la ISU, DSP, ISJ pentru găsirea unei soluții care să împiedice mutarea elevilor în altă unitate de învățământ. Dat fiind faptul că nicio soluție nu a fost găsită, părinții au protestat în fața Școlii nr. 39.

DSP a amendat școala

 „A convocat (n.red. directoarea) o ședință fulger și a spus că de luni (n.r. 14 noiembrie a.c.) „vă veți duce copiii la Școala 6”. Motivul este acela că a primit o serie de amenzi – amenzi de la DSP – din cauza faptului că actuala sală, încăpere în care copilașii noștri au fost repartizați de către conducerea școlii, nu îndeplinește criteriile normelor de igienă stabilite în Ordin de Ministru; e un cubaj foarte mic, luminozitatea și toate celelalte aspecte. Urmează să primească și amenzi de la ISU dacă nu reglementează această situație.”

Despre starea inițială a sălii în care elevii își desfășoară acum activitatea, un părinte, Virgil Toma, a declarat: „Am avut un șoc, în sensul că acea încăpere e o fostă bibliotecă (...)  era dat cu portocaliu pe pereți, erau semne de cuie, cum au fost scoase, nu avea nici tablă, erau niște bănci aruncate acolo pe o mochetă foarte veche, în condițiile în care niciuna dintre acele liniuțe din Ordinul de Ministru nu erau respectate privind  igiena în instituțiile de învățământ”;

Părintele altui elev a declarat pentru reporterii Replica faptul că înainte de începerea oficială a anului școlar, părinții au fost anunțați că ai lor copii vor avea o clasă, însă nu arăta ca în pozele verificate de părinți: „Am găsit o clasă insalubră în care am intrat trecând printr-un hol unde se aflau depozitate materiale, scări, o chiuvetă, după care clasa care arăta jalnic”.

Evident, părinții au cerut explicații conducerii școlii, care i-a înștiințat că acea clasă „respectă toate normele în vigoare” deoarece a fost ulterior renovată, doar că nu e suficient de mare: sala poate suporta doar 18 elevi, iar cei care studiază în ea sunt în număr de 25.

ISJ, sesizat

Părinții au dorit să fie schimbată cancelaria în sală de clasă, însă și aici au primit un răspuns negativ. Cea mai mare nemulțumire a părinților nu este neapărat sala, ci ideea de mutare a copiilor la altă unitate de învățământ: „Conducerea a făcut adresă către ISJ  să se găsească un spațiu. S-a găsit acest spațiu la Școala 6 în care vom fi mutați noi, fără a ni se spune pe ce criteriu am fost noi aleși să mergem acolo și de ce nu o altă clasă. Nu vrem să plece o altă clasă, dar nu vrem să plecăm nici noi atâta timp cât există spațiu aici”.

Video:

Directorul Școlii 39 are replica

La rândul ei, Iuliana Ionescu, directorul unității de învățământ, a declarat „La începutul anului calendaristic, adică în luna ianuarie, ne-am făcut planul de școlarizare cu 6 clase. Doar că, așa cum știți, copiii se înscriu într-o aplicație, în aplicația SIR, care este deschisă o perioadă lungă de timp. Noi am cerut 132 de copii, atât era spațiul pe care școala îl putea asigura pentru acest an școlar, doar că în aplicație s-au înscris 184 de copii; 176 de copii erau din circumscripție, restul în afara ei. Așa că cei din circumscripție au rămas, din 176 unul a plecat în străinătate. Asta însemna că erau copii pentru 7 clase; în planul de încadrare, repet, noi am cerut 6 clase”.

Directorul a mai adăugat: „Școala nu deținea spațiul suficient. În luna august am purtat discuții la Inspectorat, le-am spus că avem un spațiu pe care noi l-am amenajat, l-am dotat cu bănci, l-am dotat cu table, mobilierul este nou achiziționat de noi, iar în vacanța din luna octombrie a fost și reabilitat întrucât banii de la Primărie au sosit în luna octombrie”.

În plus, directorul a adăugat că mutarea elevilor la școala 6 este temporară, iar „elevii vor reveni la școala 39 într-o sală adecvată în anul școlar 2023-2024, pentru că acum unitatea de învățământ se află în proces de reabilitare”. Totodată, directorul susține că această informație importantă le-a fost comunicată și părinților.

Video:

Vom reveni cu informații și vă vom ține la curent cu privire la soarta elevilor și, mai ales, dacă ISJ a luat vreo măsură în acest caz.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Scoala a devenit oglinda societatii.
2
0
intr-un cartier marginas plin de t****i si homelesi care isi fac veacul prin curtea scolii 38. Doar la poarta 6 mai gasesti asa fauna.
1
0
Dacă locuri speciale nu au decât rromii și handicapații ce vreți?
3
0
Domnule Popescu, instituia isi doreste sa atraga genul acesta de finantare. Clasele nu se renoveaza si utileaza pe bani autorităților locale pentru ca nu au deunde, suntem un oraș sarac si dragi nostri alesi nu le ar mai ramane suficente resurse de "imprumutat" daca ar investi resursele orasului in astfel de locații neimportante pentru socetate. Si apropo cateva mașini de lux aparțin rudelor managerilor instituției !! Dupa comentarile unui cititor de mai jos acel copii au fost identificați de doamna director si a mai identificat si alte 100 (din 170 copii inscrisi anul asta, nu vorbim de restul anilor) de cazuri de copii care au a 2a resedinta in circumscripția școlii ca un bun detectiv ce este si "lele" va face plangere penala dupa codul si legile inventate de ea. Domnule Popescu mai pitoresc de atat nu se poate, asa păstorii asa miriște!!! Lăsând gluma deoparte "Ce semenii aia culegi" si asta este lucrul cel mai sumbru pentru noi ca nație. Nu reusesc sa inteleg de ce se tot incearca sa se distraga atentia cu vizele de flotant de la lucrurile care conteaza cu adevărat. Fiecare parinte va face tot ce ii sta in putere sa ii asigire copilului lui un mediu cat mai sanatos/adecvat pentru a se dezvolta armonios chiar daca va face acest compromis de a lasa capul jos si baga mana in buzunar de cate ori ii se va sugera ca este nevoie.Structura sistemului de învățământ este la pamant si acest lucru afecteaza copii si dascălii deolata. In loc sa se faca front comun impotriva alesilor locali sa rezolve astfel de probleme/situați cheie care ne inconjoara socetatea. Dar din nefericire Directorul are curajul si nerusinarea sa mentioneze public ca un copil sa retras pentru ca a plecat in strainatate, NU copilul a ales sa plece de ACASA, ci parinti dezgustați de situatia clasei de curs si cruciada dusa de managerii unei școli cu renume/cautata/buna (cum afirma Managementul) pentru propiul lor confort si ego. Oare ce drame mai traiesc si alti tineri parinti in alte instituti care ne formeaza pe noi ca si natie, ca si colectiv ? Doar gandul ca inca o famile pleaca peste hotarele țări in cautarea normalității ma intristeaza profund. Dar sunt convins ca din milioanele de români plecati datorita aceluiași dezgust ii vor ajuta sa isi croiasca acel viitor pe care ACASA nu il pot avea. Imi este lehamite de ceea ce traiesc si vad in jurul meu, si sunt o peroana mandra, optimista dar totusi simt cum mi se epuizeaza puterea luptanduma cu aceste morii stricate, si cred ca o sa o iau usor pas la pas pe același carare blestemata pecare au batatorito atatea milioane de "amarati". Mama,Tata va iubesc dar nu mai pot.
2
2
Sa prezinte buletinele , sa vedem cati sunt arondati acolo . Am impresia ca mai mult de jumatate vin din cocenaria Valul lui Traian
11
0
Eu ași dori să înțeleg de ce Ioneasca o susține necondiționat pe madam Cosor in războiul pornit împotriva copiilor. oare nu cumva Adjunctul ii sapa groapa directorului Ionescu ? Ca na a fost singura care a reușit sa supraviețuiască schimbărilor "climatice" și chiar ușor-ușor sa avanseze în funcție!! Sau oare o are la "mana" cu ceva? Dar se pare ca madam este prezenta la fiecare vizita a autorităților locale/presa dar deloc vocala, împingând-o la înaintare pe Ioneasca ca să nu își strice doamna cea dreaptă imaginea dar în același timp își îndeplinește obiectivele profesionale și ascensiunea in funcții destul de bine, cu decizi luate din umbra și in spatele ușilor inchise fără a informa sau cere acordul colegilor in CP/CA. Legea este făcută ca sa fie incalcata!! Dar totuși este de apreciat om perseverent care își atinge SCOPUL indiferent ca trebuie sa calce peste bună starea și interesele copiilor sau cum distinsele doamne ii mai numesc "GOE" !! Sunt mândru ca astfel de elite ne formeaza viitorul copiilor, al țării in propria lor imagine!! Va mulțumesc pentru efortul depus dar totodată sunt foarte curios cum se va termina sezonul 2022 din urzeala scaunului de director. Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare!!
2
3
scoala 39 o scoala obisnuita cu o performante si o stare de curatenie care nu dau pe afara. nu stiu in ce conditii s-a lansat o moda de a avea copii acolo. se invart cheite se apasa parghii asa ca s-a ajuns ca doua treimi din totalul copiilor sa fie reprezentat de cei transferati in tot felul de conditii cel putin ciudate. daca analizam rezultatele la invatatura in competitie cu alte unitati scolare nu se exceleaza ca in alte parti. Acest snobism al parintilor e evident dimineata si la pranz cand se poate admira o colectie de masini scumpe si de lux blocate pe stradutele amarate de acolo... Romania pitoreasca!!!
7
1
Copiii trebuie să învețe la cea mai apropiatâ scoală asa a învățat generatii întregi
8
1
Este inadmisibil ce se intampla.in sistemul romanesc de invatamant. Ce ar trebui sa primeze ,Educatia si siguranta copiilor este pusa pe ultimul loc. De ce nu se investeste in scoli? De ce nu se fac proiecte ptr bani europeni? De ce, de ce.... NEPASARE TOTALA
6
1
Nepăsare totala ..păcat ca vorbim despre copii iar clasa 0 ar trebui sa ii pregătească pt scoala dar în asemenea condiții mizere nu știu cine ar rezista De ce s a mai făcut clasa dacă condițiile sunt sub limita ? Foarte trist ceea ce se întâmplă..
4
2
Mergeti la școală. M. KOICIU. O directoare exemplara. Cred ca fura tot dezinfectant. Altfel nu se explica mizeria și imputiciunile din școală aia. Femeile de serviciu freacă menta în speranța că se va degaja miros frumos. Ție silă.
5
0
Inadmisibil sa invețe asa un copil si sa il mute dintr-o parte in alta!
4
2
Desi se stiau nemultumirile de aceasta clasa legat de spatiul mic, DE CE s-a permis transferul inca unui copil aici in timpul anului scolar? Poate verificati dle general.
5
2
Oare exista vreun articol in care incompetentii din 39 sa nu dea vina pe Bercaru si dupa 2 ani de cand nu mai e acolo? Hotii striga hotii? Cat a fost Bercaru acolo copiii au avut de castigat, voi trebuia sa faceti treaba si noi parintii am fost multumiti. Acum am ajuns sa ne fie rusine ca am ales scoala asta. Rusine sa va fie! De rusine sunteti. Doamna Lacusta, am copilul la dvs. Mai sunteti deranjata de copilul cu CES din clasa? Cam asa stau lucrurile acum in scoala asta.
5
6
Doamna directoare Ionescu, mai vindeti aur in scoala? Ma intereseazs si pe mine un inelus?
6
2
Ati ajuns de rasul orasului asta. Cum sa spuna domle directoarele la sedinta ca colegii lor nu trebuie deranjati din cancelaria aia? Cum sa puna domle profesorii inaintea copiilor?
3
2
Sunteti de rasul curcilor. Ati avut 2 directori di 2020 si pana azi. Bercaru e de vina ca madam e incompetenta? Pai ne-ati vazut in curtea scolii ieri, am tot fost la individa asta la birou aproape zilnic, la ISJ , Bercaru e de vina? De cate ori ati vazut asta la Bercaru, ca va alinia aia pe toti si nu dufla unul. Acu v-ati trezit vorbind prin subsoluri? Mergeti in dubsolul ala , faceti-va acolo cuib de viespi si lasati-ne copiii sa invete in conditiile pentru care am ales aceasta scoala care se degradeaza de l o zi la alta si peretii si oamenii. Ce modele sunteti pentru copiii nostri?
5
3
O mizerie de școală, 59 la sută sunt transferați acolo cu mutație etc, de ce?, Este o școală ordinară nu are nimic în plus față de celelalte,ba chiar au profesori comuniști, e una de mate la vreo 65 de ani, face integrale cu copii de cls a 2a
5
1
MIHAI SORIN DE LA PNL A APROBAT CLASA IN PLUS. PARINTII AU DAT SPAGA LA ISJ SI ASTA STIE TOT ORASUL. 5000 DE EURO PENTRU UN TRANSFER LA MIRCEA INDENTIC CU SC 39. BERCARU CARE A FOSTVALUNGATA DIN SCOALA DE PROFESORI, ELEVI SI PARINTI STIE FOARTE BINE CA CEL PUTIN 100 DE PARINTI DIN CEI 170 SUNT FLOTANTI CU ACTE FALSE. DIRECTOAREA ARE DOVEZI IMPOTRIVA ACESTOR ACUZATII.
9
1
Bercaru comenteaza singura. Bercaru este o pata maro in educatie. PLANGERILE PENALE SUNT FORMULATE SI AZI URMEAZA SA LA INREGISTREZE LA PARCHET IMPOTRIVA PARINTILOR PENALI. . PARINTII AU MINTIT SI SUNT PENALI. EI NU LOCUIESC IN CIRCUMSCRIPTIA SC 39. SPAGA A FOST INCASATA DE SORINEL SI LORRY. SPAGA DE LA PARINTI PENTRU O CLASA IN PLUS DARA LA ISJ. PARINTII AU PLATIT LA ISJ PENTRU UN LOC LA SC 39 SI ACUM FAC SCANDAL. PARINTII AU DECLARAT IN FALS ADRESA DE FLOTANT.
6
1
Poate ar fi cazul sa va asumati greselile doamna directoare. Sa stiti ca nu este rusine sa faceti acest lucru, este demnitate!
5
2
Apropo doamna directoare, vedeti ca ati dat like unor comenturi cel putin rautacioase referitoare la acest subiect care a aparut si pe pagina de Facebook a Dobrogea Tv. Poate ne puteti argumenta cum este posibil ca un cadru didacticti cu pregatirea si prestanta dvs sa poata avea un astfel de comportament. Stiu....o sa spuneti ca este contul fake....dar internetul nu uita si nu dispare
6
2
Bine punctat comentul din partea "Parinte". Calitatile de manager ale acestei doamne lasa mult de dorit asa cum bine i s-a atras atentia de catre un parinte din prima zi de scoala. Nu am cuvinte sa-mi exprim starea de suparare cand vad astfel de specimene ajunse acolo unde nu le este locul. Din prima zi a avut o atitudine sfidatoare la adresa parintilor si am fost tratati ca si cum ni s-ar fi facut un favor ca am fost acceptati in aceasta scoala. NU ESTE VINA NOASTRA CA LOCUIM IN ACEST CARTIER , doamna directoare, ESTE VINA DVS CA NU STITI SA VA FACETI TREABA!!! Din prima zi de scoala ne-ti spus ca aceasta incapere este conforma si ca aveti toate aprobarile si documentatia in ordine....chiar daca aceasta sala arata jalnic si geamurile aveau vedere intr-o "ghena" unde copiii nostrii aveau o splendida priveliste cu niste lenjerii intinse la uscat si tot felul de ustensile depozitate. Poate ca daca erau un picut mai mari le puteati oferii, in pauza mare, cate o cafea si un sandwich din bucataria improvizata de doamna de la curatenie pe holul de acces in clasa
6
2
In fiecare instituție de învățământ regulile se fac după cum vor ei. Părinții nu au fost anuntați înainte de începerea anului școlar ca pot fi in situația de a duce copii la alta școala, nu au fost informați in ce clasa vor învață copii. Dacă restul claselor știau, clasa pregătitoare A nu avea nici o informație doar pt ca Dna învățătoare titular la aceasta școala a decis sa între mai repede in concediu medical, așa sau trezit ca învață in fosta biblioteca. Dacă Dna director nu s-ar fi opus atât se vehement la soluțiile găsite de părinți sigur nu s-ar fi ajuns in aceasta situație. Cum poți ca director de unitate sa afirmi ca acea clasa este in regula iar in urma controalelor sa se constate ca nu este așa și sa mai fie și sancționată școala( sa nu va gânditi ca plătește din buzunarul dumneaei). Sa apari in fata părinților și sa spui ca peste o sapt va duceți copii la Sc nr 6, ca aceasta este soluția găsită de inspectorat când inspectoratul spune ca spațiul trebuie amenajat in cadrul școlii, sa renunțe la actuala cancelarie provizoriu pana la începutul anului școlar urmator. Când a fost întrebata Dna director de ce copii nu beneficiază de aceleași drepturi ca și restul copiilor, răspunsul a fost pt ca plătește amenzi…..
4
1
Prea mare palaria cucoana, prea mare pentru capul tau mic. Ne-ai spus la sedinta ca nu trebuie deranjati colegii matale, ca au dreptul la cancelarie. Fa cancelarie in sala aia sau la tine in birou sau la aia de sport in cabinet si lasa copiii sa faca scoala cum trebuie. Stau langa scoala. Trebuie sa strabat orasul ca sa duc si sa aduc copilul? Esti normala? Nu , esti ignoranta si aroganta.
9
6
Cata pasta de pix o fi inghitit blonduta cretulie in blanita sa fie director
6
5
Pt ca la Isj e un prostovan politic ...PNL te duci dupa PNT ca asta e scopul de fapt....Ce partidele ce au contribuit in istoria României? Punem niște terminati in functie sa la ingroape....( stiti tineau cu identitatea nationala) Hai Sorinel Pustiu...
9
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218