Protest la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza”. ”Stop abuzurilor!” Video
Protest la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza”. ”Stop abuzurilor!” Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestUn nou eveniment zguduie sistemul de învățământ din municipiu. La Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza”, părinții sunt îngrijorați de faptul că ai lor copii, elevi de clasă pregătitoare, vor fi mutați la o altă unitate de învățământ, la Școala nr. 6 mai exact, pentru că acolo s-a găsit o sală adecvată pentru desfășurarea activității celor 25 de elevi. Elevii au învățat, încă de la începutul acestui an școlar, într-o sală de clasă transformată dintr-o bibliotecă, care arăta „deplorabil”, așa cum chiar părinții afirmă; ulterior, sala a fost renovată, însă spațiul nu este suficient pentru 25 de elevi, ci doar pentru 18. Directorul școlii, Iuliana Ionescu, a oferit lămuriri, spunând că mutarea elevilor la Școala 6 este temporară.
Părinții sunt îngrijorați
La Școala Gimnazială nr. 39, din zona Inel 2, 25 de elevi dintr-o clasă pregătitoare vor fi mutați la Școala 6, pe durata anului școlar 2022-2023, deoarece nu s-a găsit o sală de clasă destul de încăpătoare și pentru ei.


Din acest motiv, părinții au făcut mai multe demersuri la ISU, DSP, ISJ pentru găsirea unei soluții care să împiedice mutarea elevilor în altă unitate de învățământ. Dat fiind faptul că nicio soluție nu a fost găsită, părinții au protestat în fața Școlii nr. 39.
DSP a amendat școala
„A convocat (n.red. directoarea) o ședință fulger și a spus că de luni (n.r. 14 noiembrie a.c.) „vă veți duce copiii la Școala 6”. Motivul este acela că a primit o serie de amenzi – amenzi de la DSP – din cauza faptului că actuala sală, încăpere în care copilașii noștri au fost repartizați de către conducerea școlii, nu îndeplinește criteriile normelor de igienă stabilite în Ordin de Ministru; e un cubaj foarte mic, luminozitatea și toate celelalte aspecte. Urmează să primească și amenzi de la ISU dacă nu reglementează această situație.”
Despre starea inițială a sălii în care elevii își desfășoară acum activitatea, un părinte, Virgil Toma, a declarat: „Am avut un șoc, în sensul că acea încăpere e o fostă bibliotecă (...) era dat cu portocaliu pe pereți, erau semne de cuie, cum au fost scoase, nu avea nici tablă, erau niște bănci aruncate acolo pe o mochetă foarte veche, în condițiile în care niciuna dintre acele liniuțe din Ordinul de Ministru nu erau respectate privind igiena în instituțiile de învățământ”;
Părintele altui elev a declarat pentru reporterii Replica faptul că înainte de începerea oficială a anului școlar, părinții au fost anunțați că ai lor copii vor avea o clasă, însă nu arăta ca în pozele verificate de părinți: „Am găsit o clasă insalubră în care am intrat trecând printr-un hol unde se aflau depozitate materiale, scări, o chiuvetă, după care clasa care arăta jalnic”.
Evident, părinții au cerut explicații conducerii școlii, care i-a înștiințat că acea clasă „respectă toate normele în vigoare” deoarece a fost ulterior renovată, doar că nu e suficient de mare: sala poate suporta doar 18 elevi, iar cei care studiază în ea sunt în număr de 25.
ISJ, sesizat
Părinții au dorit să fie schimbată cancelaria în sală de clasă, însă și aici au primit un răspuns negativ. Cea mai mare nemulțumire a părinților nu este neapărat sala, ci ideea de mutare a copiilor la altă unitate de învățământ: „Conducerea a făcut adresă către ISJ să se găsească un spațiu. S-a găsit acest spațiu la Școala 6 în care vom fi mutați noi, fără a ni se spune pe ce criteriu am fost noi aleși să mergem acolo și de ce nu o altă clasă. Nu vrem să plece o altă clasă, dar nu vrem să plecăm nici noi atâta timp cât există spațiu aici”.
Video:
Directorul Școlii 39 are replica
La rândul ei, Iuliana Ionescu, directorul unității de învățământ, a declarat „La începutul anului calendaristic, adică în luna ianuarie, ne-am făcut planul de școlarizare cu 6 clase. Doar că, așa cum știți, copiii se înscriu într-o aplicație, în aplicația SIR, care este deschisă o perioadă lungă de timp. Noi am cerut 132 de copii, atât era spațiul pe care școala îl putea asigura pentru acest an școlar, doar că în aplicație s-au înscris 184 de copii; 176 de copii erau din circumscripție, restul în afara ei. Așa că cei din circumscripție au rămas, din 176 unul a plecat în străinătate. Asta însemna că erau copii pentru 7 clase; în planul de încadrare, repet, noi am cerut 6 clase”.
Directorul a mai adăugat: „Școala nu deținea spațiul suficient. În luna august am purtat discuții la Inspectorat, le-am spus că avem un spațiu pe care noi l-am amenajat, l-am dotat cu bănci, l-am dotat cu table, mobilierul este nou achiziționat de noi, iar în vacanța din luna octombrie a fost și reabilitat întrucât banii de la Primărie au sosit în luna octombrie”.
În plus, directorul a adăugat că mutarea elevilor la școala 6 este temporară, iar „elevii vor reveni la școala 39 într-o sală adecvată în anul școlar 2023-2024, pentru că acum unitatea de învățământ se află în proces de reabilitare”. Totodată, directorul susține că această informație importantă le-a fost comunicată și părinților.
Video:
Vom reveni cu informații și vă vom ține la curent cu privire la soarta elevilor și, mai ales, dacă ISJ a luat vreo măsură în acest caz.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.