REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
7.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

PSD a rămas fără majoritate și UDMR FORȚEAZĂ: au depus lege pentru autonomie, fix de Centenar

PSD a rămas fără majoritate și UDMR FORȚEAZĂ: au depus lege pentru autonomie, fix de Centenar

Replica API 4 decembrie 2018 | 00:20 408

UDMR a depus, luni, la Parlament, un proiect pentru ”transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”. Acesta prevede, între altele, posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine ”un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă”, conform stiripesurse.ro.

Coincidență sau nu, luni, PSD a pierdut majoritatea în Camera Deputaților, după ce 4 parlamentari au trecut la Pro România. În aceste condiții, PSD și ALDE vor fi nevoiți să negocieze cu UDMR la proiecte importante.

Subpunctul 1. al punctului III, din Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 prevede: ”Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”, precizează UDMR.

Prin urmare, UDMR solicită adoptarea în procedură de urgenţă a prevederii legislative care să asigure minorităţilor naţionale:

- Reprezentare proporţională în instituţiile administrative la nivel local, judeţean, naţional şi european;

- Reprezentare proporţională a minorităţilor naţionale în instanţe şi tribunale;

- La nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local;

- Modul de administrare autonomă a vieţii culturale, învăţământului şi culturii minorităţilor naţionale istorice se reglementează prin Legea privind statutul minorităţilor naţionale din România;

- Posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă şi care, împreună, corespund cerinţelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003.

”UDMR consideră că, în Anul Centenar, a sosit momentul ca principiile care vizează convieţuirea interetnică să fie transpuse în lege, astfel cum au fost formulate în Rezoluţia adoptată la Adunarea Naţională de la Alba Iulia. Democraţia se bazează pe statul de drept, iar democraţia românească poate fi împlinită numai dacă prevederile Rezoluţiei de la Alba Iulia se implementează în legislaţia română”, subliniază UDMR.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
'Reati ai drak-ului de psd-ei penali! Ati nenorocit tara si pe noi toti si, acum va faceti si LEGI SPECIALE pentru TOTI HOTII stransi ciorchine in jurul lui DRACnea! Nu ne-ar fi mai bine in uniunea Ruso-belaruso, fara stat de drept, doar dai dreptul dupa ce furi din banul public. Ce lupta impotriva coruptei, libertate sa furi cat vrei . da todorel, tontonel, slugarel o lege croita pe masura lu dracnea si-a hotilor din jurul lui si, gata! Spalati, parfumati si cu bani luati! Prostii platesc furaciunile lor ca datorie publica! Ce zici tontonele, e bine asa?
3
0
ia muie ! PSD , ALDE , UDMR merg impreuna , vom respecta proiectele udmr ca sa moara rezistentii si soros de oftica !
2
3
Doresc psd-istilor si bozgorilor sa crape in chinuri!!!!!!! Muie psd, muie bozgorilor!!!!
4
0
Daca a ajuns PSD, ditamai partidul sa fie condus de asa karikaturi ca acest pupincurist cu chip de falus in erectie, codrin stefanescu sau radulescu mitraliera, alt machiaveli si loaza asta, inseamna ca ne meritam soarta, pentru ca...chiar suntem prostii prostilor sa-i lasam pe HOTI in fruntea bucatelor tarii. Praf si pulbere in urma lor!
7
0
tradare, dar sa vedem ...cine!!!!!!
5
0
cacat imbalsamat , nu vrei amnistie ? suge autonomie ! bravo udmr , impreuna cu psd si alde invingeti sasul si raufacatorii , profitorii din vest . Ungurii s-au pisat pe SUA !
1
8
Dragnea si Tariceanu sunt niste tradatori de tara.Isi vind si sufletul numai sa scape de puscarie
7
1
cand esti cu propaganda antipesede mananci cacat cu toptanul Bun sa acceptam ca PSD este de vina ,vin ceilalti la guvernare adica USR,PMP , PNL si fara unguri ? UDMR va renunta la autonomie ? De unde majoritate in parlament ?PSD are aproape de 50 % n parlament O majoritate fragila nu poate conduce l .Asa ca terminati cu prostiile cu Dragnea infractorul ,ciuma rosie ca oricum nu va crede nimeni, lumea tot pe voi astia antipesede va judeca ca duceti tara spre prapastie prin motiuni ,declaratiii politice tampite ,live internet ,demonstratii neautorizate ,samd .
6
5
Daca PSDul aproba o astfel de lege s-a distrus ca partid pe veci. Daca nu au majoritate sa trateze de fiecare data cu alti parlamentari ca sa treaca legile sau sa se retraga de la guvernare si sa-l lase pe Iohanis cu guvernul lui sa faca tara praf.
8
2
in Harghita si Covasna si nu numai cu pasaportul.Vivat natiune!
10
0
Ni la ei cum or sa sooga poola la bozgori sa nu intre piticul atomic la bulau... Ce este mai rau ca noi stam si ne uitam la ei... Huooo psd...
11
3
votanti ciuma rosie, sustinatori ciuma rosii, va rog deschideti urechiile, urmariti toate manevrele ungurilor si toate manevrele pe care puscariasul dragnea, care a pus stapanire pe tara si prin amenintari si dari de pensii speciale tuturor, punandu-si slugile in toate institutiile tarii , modificand legile justitiei, - ungurii au depus proiect de lege ptr autonomie-puscariasul draknea va vinde tara ptr aceste voturi care il vor salva pe el de puscarie. Sa nu fie prea tarziu cand va veti dezmeticii
12
4
SA VA TRAG MUIE CU AUTONOMIA VOASTRA CU TOT
17
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212