REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

PSD încearcă să anuleze obligațiile fiscale legate de tichetele cadou

PSD încearcă să anuleze obligațiile fiscale legate de tichetele cadou

Replica API 22 martie 2022 | 20:10 554

Cei 47 de senatori ai PSD au depus în Parlament un proiect de lege care prevede anularea obligațiilor fiscale stabilite de ANAF ca urmare a reîncadrării din categoria veniturilor din alte surse, în categoria veniturilor din salarii și asimilate salariilor, a veniturilor din tichetele cadou obținute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii acestora.

Potrivit social-democraților, legislația fiscală prevedea că tichetele cadou acordate angajaților altor companii nu sunt venituri de natură salarială, ci se încadrează în categoria altor venituri supuse doar impozitului pe venit, nu și contribuțiilor sociale.

Cu toate acestea, începând cu anul 2019 au fost demarate numeroase controale ale ANAF (atât ale Direcției Antifraudă cât și ale Inspecției fiscale) având că obiect modalitatea de impozitare a acestor tichete cadou acordate angajaților altor companii, iar concluzia acestora a fost că tichetele cadou acordate angajaților terților ar trebui să fie tratate drept venituri salariale.

Firmele au acuzat în 2021 că organele fiscale au interpretat diferit legislația referitoare la impozitarea veniturilor din tichetele cadou obținute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii acestora, opinii care au dus la impozitarea diferită a aceluiași tip de venit obținut de aceeași categoric de contribuabili în condiții similare.

„Având în vedere că majoritatea contribuabililor supuși unor astfel de controale ale organelor fiscale sunt deja în faza de contestare administrativă sau de atacare în instanța a acestor acte de control, este imperios necesară intervenția legiuitorului pentru a opri blocarea activității multor agenți comerciali, dar a instanțelor de judecată sesizate cu astfel de cauze. Astfel, se propune anularea obligațiilor fiscale stabilite de organul fiscal, că urmare a reîncadrării din categoria veniturilor din alte surse, în categoria veniturilor din salarii și asimilate salariilor, a veniturilor din tichetele cadou obținute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii acestora”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul de lege prevede că:

„Se anulează diferențele de obligații fiscale principale, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, că urmare a reincadrarii din categoria veniturilor din alte surse în categoria veniturilor din salarii și asimilate salariilor a veniturilor din tichete cadou obținute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii, pentru perioadele fiscale de până la 31 decembrie 2020 inclusiv, și neachitate până la dată intrării în vigoare a prezenței legi. Anularea se aplică inclusiv în situația în care tichetele cadou au fost acordate de către plătitorul de venit către angajatorul persoanelor fizice pentru a le distribui angajaților acestora în numele plătitorului de venit”, prevede propunerea legislativă.

De asemenea, „organul fiscal nu reîncadrează în venituri din salarii și asimilate salariilor veniturile din tichete cadou obținute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii acestora și încadrate în categoria veniturilor din alte surse și nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reîncadrare, pentru perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2020 inclusiv”, potrivit proiectului de lege.

„Diferențele de obligații fiscale principale și/sau obligațiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, că urmare a reincadrarii sumelor prevăzute la alin. (1), aferente perioadelor fiscale de până la 31 decembrie 2020 inclusiv, stinse prin orice modalitate prevăzută de art. 22 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscală, cu modificările și completările ulterioare, se restituie contribuabililor. Restituirea se face la cererea contribuabililor.

Termenul de prescripție a dreptului de a cere restituirea sumelor menționate mai sus începe să curgă de la dată intrării în vigoare a prezenței legi.

Anularea obligațiilor fiscale se efectuează din oficiu, de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligațiilor fiscale care se comunica contribuabilului.

În cazul în care, anterior intrării în vigoare a prezenței legi, organul fiscal competent a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligațiile fiscale menționate, acesta nu mai comunica decizia de impunere, iar obligațiile fiscale se scad din evidență analitică pe plătitor, pe baza de borderou de scădere.

Procedura de aplicare, precum și modalitățile de restituire a sumelor se aprobă prin ordin al președintelui ANAF, care se emite în termen de 30 de zile de la dată intrării în vigoare a legii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
e pe capul sec al pesedeilor
1
0
cind n.am primit tichete cadoufiind in coam primit mai multi bani decit cu tichetele.care cadou?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272