PSD, pe cale să își rupă gâtul în scandalul recalculării pensiilor
PSD, pe cale să își rupă gâtul în scandalul recalculării pensiilor
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestAlegerile parlamentare și prezidențiale bat la ușă și PSD-ul... începe să scârțâie. Recalcularea pensiilor de la 1 septembrie, care ar fi trebuit să aducă PSD-ului un important câștig electoral în plină campanie pentru alegerile parlamentare și prezidențiale, s-a transformat peste noapte într-o bombă care a făcut implozie pentru guvernul condus de Marcel Ciolacu. Nu știm dacă cineva și-a băgat coada în implementarea acestei recalculări sau pur și simplu cei din PSD au fost prost sfătuiți, cert este că dintr-o măsură menită să aducă voturile pensionarilor, aceasta s-a transformat într-un bumerang care poate face ca PSD să-și rupă gâtul în alegeri.
Încă înainte de a prelua guvernarea, PSD promitea creșterea pensiilor cu 40%, iar în 2023 a elaborat proiectul noii legi a pensiilor, prin care promitea că va elimina inechitățile din sistem. Trecută prin Parlament, chiar cu opoziția inițială a partenerilor de guvernare, legea a început să se aplice de la 1 ianuarie 2024, când punctul de pensie a fost majorat cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei.
Următorul pas a fost mult trâmbițata recalculare prin care majoritatea pensionarilor ar fi trebuit să aibă pensia mărită. În noiembrie 2023, Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu declara: „În 2024, pensiile românilor vor crește de două ori. Prima dată de la 1 ianuarie, cu 13,8%. Valoarea punctului de pensie va crește de la 1782 de lei, la 2032 de lei de la 1 ianuarie. Este o formă de echitate pentru fiecare român. A doua parte va fi recalcularea pensiilor și aplicarea acesteia începând cu 1 septembrie. Atunci se vor primi noile taloane de pensie, cu pensiile recalculate. Atunci vorbim despre o creștere de 40% în medie. E important să se știe că niciun român nu va avea pensia mai mică și aproximativ 3 milioane de români vor avea pensiile crescute.”
Toate bune și frumoase, pensionarii sperau, viața era frumoasă, PSD creștea în sondaje... însă undeva... a existat o fractură.
Pensiile nu vor scădea
După ce pe parcursul întregului an, atât premierul, cât și ministrul Muncii au vorbit permanent despre „creșterea” pensiilor și au dat asigurări că „nicio pensie nu va scădea”, în momentul venirii plicurilor cu recalculările, unii dintre pensionari au simțit că... și-au cam luat țeapă, veniturile fiindu-le diminuate. Astfel, peste 700.000 de pensionari au aflat că merită o pensie mai mică, uneori semnificativ redusă, inclusiv la categorii întregi, precum foștii mineri sau persoanele nevăzătoare. Prin urmare, mulți pensionari au asaltat casele de pensii, cerând socoteală, iar nemulțumirea acestora probabil că se va vedea la vot.
Simona Bucura-Oprescu și Marcel Ciolacu
Păcăleală pentru unii pensionari
Într-adevăr, nominal, nicio pensie nu va scădea. Există o decizie a Curții Constituționale care nu permite scăderea pensiilor. Însă pentru cei peste 700.000 de pensionari pensiile vor fi înghețate, adică nu vor mai beneficia de indexările și majorările viitoare, pentru perioade diferite, unii chiar pentru câțiva ani de zile, în funcție de diferența în minus constatată la recalculare. Acest lucru nu a fost explicat cum trebuie, PSD-ul mergând doar pe varianta „nici o pensie nu va scădea.“
PSD trebuie să gestioneze în plină campanie pentru alegerile prezidențiale și parlamentare un val de indignare tocmai în bazinul său electoral tradițional și anume pensionarii. Acest lucru s-a întâmplat pentru că PSD a evitat să explice din timp că pe lângă majorările de care beneficiază marea majoritate a pensionarilor (de la câteva zeci de lei la sume importante, chiar de 1.000 de lei sau mai mult), un număr semnificativ de pensionari vor fi afectați de această reformă. Rămâne de văzut dacă din cauza unei măsuri bune implementate prost... PSD-ul va pierde încă o dată alegerile.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News