REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

PSD va ataca la CCR legea de desființare a SIIJ

PSD va ataca la CCR legea de desființare a SIIJ

Replica API 19 martie 2021 | 00:16 1379

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat joi, într-o conferință de presă, după ce legea de desființare a SIIJ a fost adoptată de Comisia Juridică a Camerei Deputaților, că social-democrații vor ataca proiectul la Curtea Constituțională.

Marcel Ciolacu

„Vom ataca la CCR cu sau fara acest amendament pe care eu il consider neconstitutional”, a afirmat Marcel Ciolacu, cu referire la amendamentul care spune că magistrații vor putea fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM.

Proiectul de Lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a primit, joi, raport favorabil în Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Au fost 17 voturi pentru și 11 voturi împotrivă. Sunt peste 5.000 de dosare în lucru la SIIJ. Trimiterea în judecată a magistraților se va realiza doar cu avizul CSM, potrivit unui amendament adoptat de comisie.

„Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”, prevede amendamentul admis.

Desființarea SIIJ este un proiect asumat de coaliția de guvernare. Potrivit Guvernului, este nevoie de desființarea SIIJ pentru ridicarea MCV.

Potrivit proiectului de lege de desființare a SIIJ, dosarele în lucru nu se clasează, ci se transmit în termen de 5 zile la parchetele competente. În ceea ce privește actele de procedură întocmite de SIIJ, ele vor rămâne valabile după desființarea Secției. Cei 7 procurori SIIJ vor reveni la parchetele de unde provin.

Referitor la urmărirea penală în dosarele cu procurori și judecători, toate infracțiunile din legea 78/2000 săvârșite de magistrați vor fi de competența DNA, indiferent de valoarea prejudiciului. DIICOT va efectua urmărirea penală în dosarele cu magistrați care vizează infracțiuni din OUG 78/2016.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A vorbit de constitutionalitate...auzi, ce cuvant greu a invatat, el gainarul sef, seful bandei rosii !? reprezentatul celor care schimbau legile NOAPTEA, cand le publicau in M.O.?! marsh, gainar analfabet!
5
1
Corect,este ceva bun pentru justitie.Judecatorii supusi mafiei sa fie executati profesional, O formula prin care orice om este supus legii ,este benefica. Nu poti face caste privilegiate de la care sa te astepti la ceva bun pentru tine. Democratia in Romania va intra greu,insa fara asa ceva nu va fi posibila o evolutie economico-politico-sociala.
0
3
Ciolanule freci p..a si nu faci nici tu nici ceilalti alesi gen Stroe, Tutuianu si Lungoci nimic care macar sa semene a opozitie. Daca se fac maine alegeri AUR si Sosoaca va vor lua toti alegatorii.
3
1
mult succes in initiativa voastra dar sunteti inconjurati de hiene
3
4
Poate de data asta ai cohones, ca in rest..doar pres pentru paracopitat.
4
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272