REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Psiholog criminalist: Tulburările mintale pornesc din traumele copilăriei!

Psiholog criminalist: Tulburările mintale pornesc din traumele copilăriei!

Replica API 16 mai 2022 | 00:04 1727

Tot mai multe tulburări mintale ”ies la suprafață” în urma recurgerii la gesturi anormale și inexplicabile. Problema aceasta există de mult timp ”printre noi”, însă este descoperită abia după ce au loc evenimente șocante, care ”zguduie” țara și îngrozește omenirea. Din păcate, persoanele de acest gen acționează involuntar de multe ori, fără a realiza că reprezintă un pericol social, trăiesc și respiră același aer ca și restul lumii, dar nu se pot adapta normelor de conduită socială.

În ultima perioadă, tot mai mulți oameni care au diferite probleme comportamentale ajung să aibă afecțiuni psihice, din cauza faptului că, cel mai probabil, în copilărie au fost traumatizați, și li se pare imposibil să trăiască normal într-o lume atât de schimbătoare și bulversantă.

Tulburările mintale reprezintă un adevărat pericol pentru societate, iar persoanele care trec prin deficit de control al emoțiilor și impulsurilor, impulsivitate, adaptare inadecvată la normele morale sau sociale, tendința de a acționa repetat într-un mod anormal și comportamente antisociale, au nevoie urgentă de un tratament medicamentos după o consultație psihiatrică, potrivit psihologului criminalist Liviu Chesnoiu.

”Nu trebuie să mergem spre cauză, cauza este foarte clară, sunt oameni cu probleme ce trebuie tratați cu ajutorul unui tratament la psihiatru” , a declarat acesta pentru ziarul Replica.

Individul care suferă de o tulburare de personalitate asociată cu un stil de viață social deviant are tendința deseori de a ignora normele sociale pentru a-și satisface propriul deficit de stimulare, și, astfel, devine o persoană antisocială, care nu se poate adapta cerințelor ”vieții”.Totodată, există și persoane care par normale în mare parte, însă în momentul în care se declanșează impulsurile, nu mai pot fi controlate și ajung la gesturi anormale, unii dintre ei, ajung chiar și la acțiuni extreme.

Este și cazul din 4 aprilie 2022, ce s-a desfășurat în localitatea Mircea Vodă, unde un bărbat și-a ucis soția cu un briceag pe care l-a înfipt în zona inimii din cauza geloziei declanșate în urma ”schimbului” de iubită cu fratele lui.

”Acest individ, violent, consumator de alcool, când își pierde mințile își poate schimba partenera, o ia înapoi și gelos că s-a întâmplat așa ceva, din cauza nebuniei lui, fiind într-o stare avansată de ebrietate a executat victima. Femeia nu a avut nici o șansă, era paralizată de frică, așa se întâmplă cu victimele acestea. Este un om bolnav din punct de vedere psihic, pentru că alcoolismul este o boală psihică, în acele momente el nu știe ce face. Crede că se poate manifesta în fel și chip, fără să răspundă în fața legii. Oamenii care nu au nici un Dumnezeu, nu ascultă de nimeni, nimeni nu reușește să-i îndrume pe calea cea bună, cum să poată să fie ei vindecați? Niște oameni care beau în fiecare zi nu au nici o șansă să se vindece de această problemă psihică, nu au nici o șansă să trăiască normal și se ajunge la nenorociri” , a declarat Liviu Chesnoiu pentru Replica.

De asemenea, o femeie a recurs la un gest extrem în orașul Năvodari după ce o locatară a dorit să le facă un bine pisicilor din zonă, ducându-le la sterilizat. Însă gestul ei nu a fost catalogat ca fiind unul de ajutor, astfel că o vecină s-a aplecat pe balconul apartamentului unde locuia și a aruncat spre femeie cu apă dintr-o sticlă în care pusese clor, gest inexplicabil dat fiind faptul că putea avea consecințe această acțiune necugetată asupra sănătății femeii. Așa cum a precizat ea, femeia este catalogată ca fiind o persoană cu probleme psihice de către toți vecinii.

Un alt caz șocant a avut loc în urmă cu ceva timp în localitatea Dobromir care, a șocat constănțenii. Laurențiu Ciorogaru, un profesor de limba română, ce preda la Liceul Tehnologic din Dobromir, a fost acuzat de corupere sexuală a minorilor, victimele fiind doi elevi. Acesta, pe lângă ocupație de profesor de limba română, a fost și directorul Liceului Concord din Constanța, și cocheta cu lumea cântecului popular.

Laurențiu Ciorogaru

De altfel, nici cazul femeii care s-a aruncat de la etaj cu cei doi copii nu a putut fi înțeles și a șocat întreaga lume. Mama și-a pus capăt zilelor luând copilașii după ea, decedând ulterior cu toții, în urma recurgerii la această acțiune ireversibilă. În ceea ce privește motivul pentru care a făcut acest gest este, potrivit lui Chesnoiu, o răzbunare asupra soțului și, în urma problemelor psihice pe care le avea, ar fi avut nevoie de tratament psihiatric. ”A făcut rău copilașilor nevinovați din răzbunare și pentru că avea probleme grave. Trebuia tratată psihiatric, nu psihologic”, a spus Chesnoiu pentru Replica Constanța.

Mama care s-a aruncat de la etaj împreună cu ai săi copii

Psihologul criminalist este de părere că legile nu sunt destul de aspre și ar trebui puse rapid în aplicare, astfel de acțiuni nefiind normale și nici de acceptat, rezolvarea fiind mult prea departe. ”Chestia aceasta, să pui mâna în zone intime, pe minori, este un lucru impardonabil, nu există nici o scuză. Acești copii nu au pătimit doar o dată, de mai multe ori au pățit ei chestia aceasta, dar de rușine, poate, că nu spun pe moment, poate doar după o perioadă când se umple paharul sau văd colegii și le spun părinților și așa se află. Au fost niște reclamații în sensul acesta, până la urmă s-au mobilizat autoritățile și omul acesta a fost reținut. Până la finalizarea cazului este cale lungă… în țările civilizate când un pedofil acționează, în secunda doi, se declanșează un mecanism bine pus la punct și, în cel mai scurt timp, respectivul plătește cu vârf și îndesat” .

Potrivit specialistului, 20% din populaţia României are astfel de probleme, iar câteva dintre motivele pentru care se întâmplă aceste nenorociri sunt legate de starea de singurătate și de anxietate prin care au trecut cei implicați în aceste fapte.

Violența domestică, comportament anormal

Violența domestică este de asemenea un comportament agresiv și anormal, deoarece agresorul fie nu recunoaște cât de grav este comportamentul lui, fie promite că se va schimba dacă este iertat și sprijinit de familie.

În cazul violenței în familie, de cele mai multe ori, se recurge la șantaj emoțional și agresorul învinovățește pe alții pentru situația în care a ajuns familia lui.

Potrivit psihologului criminalist, violența este un ”sport național” în România. ”În ceea ce privește violența domestică, aceasta este sport național la noi. Nimeni nu se bagă, ordinul de restricție nu este luat în serios și respectat.”

Grija parentală, un motiv de îngrijorare pentru viitorul copiilor

Nu se știe exact care sunt cauzele acestor afecțiuni psihice, dar există o combinație genetică specifică împreună cu factori ce influențează apariția lor, cărora li se alătură factorii personali. Spre exemplu, copiii celor care au afecțiuni psihice au șanse să recurgă și ei la rândul lor la aceste acțiuni din cauza geneticii.

Lipsa de grijă parentală, și educația focusată pe pedeapsă în locul celei bazate pe apreciere se pare că influențează apariția bolii. De asemenea, ignoranța părinților în problemele comportamentale ale copiilor afectează dezvoltarea normală a acestora. ”Copiii aceștia nu au fost monitorizați, consiliați psihologic, și ne trezim ca peste ani de zile victima nu se căsătorește, fata fuge de băieți, de tineri, poate are tendințe spre lesbianism…” , a declarat Liviu Chesnoiu pentru Replica Constanța.

Andrada SCRIPCARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu pricep de ce tot insistati cu dobitocul a**a
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367