REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Educația sexuală în școli, un subiect tabu pentru mulți oameni

Educația sexuală în școli, un subiect tabu pentru mulți oameni

Replica API 23 iunie 2022 | 00:00 1334

Educația sexuală în școli este un subiect tabu pentru mulți oameni, dar mai ales pentru părinții care au copiii în gimnaziu. Majoritatea părinților cred că este o idee proastă, la fel ca parlamentarii AUR care susțin că nu trebuie să învățăm copiii să se masturbeze în școli, deși suntem campioni la mame minore în Europa.

Dacă am arunca o privire în spațiul public și ne-am uita și puțin la televizor, observăm că mai toți oamenii consideră această “educație sexuală” un subiect tabu, fără să știe de fapt ce implică. Cu toții ne-am dori copii cuminți, care să-și îndrepte toată atenția spre școală și eventual sport, dar uităm că în școli și în sălile de sport se influențează unul pe altul mai ceva ca o materie care e introdusă pentru binele lor.

“Introducerea orelor de educație sexuală în școli este necesară pentru că elevii au nevoie de informații corecte. Sigur, informațiile prezentate trebuie să fie adaptate pentru elevi. Aceste activități au rolul de a informa corect copiii, într-un mod obiectiv și le pun la dispoziție nu doar informații privind activitatea sexuală, dar mai ales aspecte legate de sănătatea sexuală și toate acestea vor fi furnizate de specialiști. Puțini părinți discută astfel de subiecte, iar copiilor le este rușine să abordeze teme de genul acesta și își caută singuri informații din surse diverse, neverificate. Elevii au nevoie de informații filtrate pentru a-și cunoaște corpul, schimbările care se produc și mai ales, pentru a se proteja. Sigur că astfel de ore sunt benefice pentru elevi și, cel mai probabil, ar reduce numărul de mame minore. Foarte mulți elevi, mai ales cei din zone defavorizate sau din medii dezavantajate nu au informații în acest sens. Nu știu ce implică un act sexual, nu cunosc urmările, atât fizice cât și emoționale, nu știu bolile cu transmitere sexuală și cum să se protejeze. Educația sexuală înseamnă un proces de autocunoaștere și o modalitate de prevenție a unor consecințe negative. Scopul acestor activități nu este încurajarea actului sexual la o vârstă fragedă, ci de a face elevii să fie conștienți că orice decizie pe care o iau va afecta pozitiv sau negativ viitorul lor și că la vârste fragede corpul lor nu este pregătit pentru un act sexual sau pentru o sarcină.”, a declarat Psiholog, Elena Stambuli

Ce spun parlamentarii

Majoritatea parlamentarilor au votat că sunt de accord cu legea, dar cei de la AUR susțin sus și tare că nu ar trebui să învețe copiii așa ceva. Alin Coleșa deputat AUR spune că nu trebuie să sexualizăm copiii.

Pe de altă parte, deputata Simina Tulbure de la USR spune că într-o țară în care suntem numărul unu la mame minore, trebuie să existe discuții despre sex. Ea spune că sexul se invață de pe internet, din filmele porno.

Părerile sunt împărțite în rândul parlamentarilor, dar asta doar din cauza nepregătiri unora. Și deputatul PNL Miroslav Merka a susținut că România este o țară democratică, dar și o țară creștină.

Așadar, trebuie să existe un mediu controlat unde copiii să învețe despre toate aceste lucruri. Un mediu în care să li se răspundă deschis la întrebări, un mediu în care ei să se simtă în siguranță, iar cel mai controlat mediu pe care îl știm cu toții este școala.

Ce spun cetățenii Constanței despre educația sexuală

“Acest subiect este delicat, existând riscul extragerii din context și interpretat diferit decât se dorește. Consider că educația sexuală făcută de persoane specializate în școli este necesară la adolescenți atât cât ținta este înlăturarea comportamentului deviant, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală şi evitarea avorturilor . Adolescenții sunt prinși în furtuna hormonală specifică etapei de dezvoltare și instinctele ii pot duce la comportamente regretate ulterior. Dacă aceasta lege despre care se vorbește are ca scop educația curată ce nu încalcă valorile morale, atunci adolescenții pot învăța să aducă în echilibru instinctele şi emoțiile.”, a declarat mama unui elev de liceu din Constanța.

“Mie nu mi se pare normal. Mi se pare că educația sexuală trebuie făcută acasă, de părinți. Eu mi-am învățat copiii ce au de făcut și nu mi-a venit fata gravidă acasă și nici băiatul nu a lăsat vreo fată însărcinată. Dacă știi cum să vorbești cu copilul tău, va fi mereu bine.” Spune o altă mama din comunitatea constănțeană, care e totodată cadru didactic.

Observăm că părerile sunt împărțite în cazul acestei probleme. Oamenii sunt destul de reținuți în cazul educației sexuale, semn că perioada comunistă și cenzura de atunci și-a pus amprenta asupra lor, iar sexul și sexualitatea încă este un subiect tabu printre români.

A.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si cei 2 neuroni ramasi vor sa te paraseasca
0
0
tu cand inghiti copii cruzi folosesti prezerv
0
0
La cat de needucati sunt o foarte mare parte din parinti,ore de educatie sexuala sunt chiar in regula sa existe la scoala. Multi din needucati au impresia ca acele ore sunt indreptare pentru cum se face sex,ce pozitii sa alegi si eventual daca nu ai partener de sex opus,cu sa o faci in stil LGBT. Fals. Adevarat,e foarte greu pentru multi sa-si foloseasca creierul,sa gandeasca cu el ,din lipsa minimelor cunostinte .
0
0
Toti care au scris comentariile au capetele goale. Educatia sexuala in scoli nu este pentru a invata cum sa faca partide de sex ci pentru a stii la ce foloseste corect un prezervativ, care sunt bolile cu transmitere sexuala, ce este un sterilet, despre igiena intima etc.
1
0
Oricum astea mici
0
0
Cine stie poate educatia sexulala ii va incuraja pe copiii rusinosi"baieti sau fete are si-ar dori o partida de sex dar ii este jena unuia sa ii propuna altuia,rusine care vine din buna crestere si bun simtz,dar daca invata in scoala se dezinhiba copilul nu ii va mai fi rusine sa atace tema asta pentru ca au invatat la scoala despre sex.Oricum orice mama responsabila ii spune fiicei sale despre ce si cum pentru ca mamicile nu sau nascut mame au fost si ele copiii.Oricum tema asta este cu dus--intors;ce parere avetzi doamna psiholog ?.
1
0
Educatia sexuala este necesara bai handicapatilor! Credeti ca copiii vostri nu si-o freaca si fara sa le explice cineva asta? Au atatea posibilitati sa afle informatii in ziua de azi!
0
0
Ii ajuta pe copii nostri cei sapte ani de acasa nicidecum orele de sex la scoala!
0
0
Orice copil roman primeste la nastere de la stat 12 ani cu executare. In acest timp, caraliii isi bat joc de ei. Educatia sexuala va fi tot o bataie de joc.
1
0
Ha ha ha ce Amuzant
0
0
s-o f......ta pe mata
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614