REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Psihoterapeutul Elena HARBUR: PANDEMIA a AFECTAT relaţiile de CUPLU. VIDEO!

Psihoterapeutul Elena HARBUR: PANDEMIA a AFECTAT relaţiile de CUPLU. VIDEO!

Replica API 16 ianuarie 2021 | 00:23 2659

Pandemia de coronavirus cu care se confruntă omenirea a adus cu sine şi o mulţime de probleme. Depresii, anxietăţi, pierderea locurilor de muncă, învăţământ online, cu toate acestea au fost nevoiţi să se lupte atât adulţii, cât şi copiii. Cu o experiență practică în domeniu din 2004 și atestate în psihologie clinică, consiliere psihologică online, psihoterapie, dar şi delfinoterapie, Elena Harbur a vorbit, într-un interviu acordat cotidianului Replica, despre toate aceste schimbări care se tot petrec deja de un an de zile în societate.

“În momentul în care rămâi fără resurse financiare se activează fricile şi problemele”

Problemele cu care se confruntă oamenii în această perioadă dominată de coronavirus sunt multiple. Potrivit psihologului Elena Harbur, impactul apariţiei acestui virus a fost unul puternic asupra populaţiei. “Frica de necunoscut, de îmbolnăvire, teama de moarte, toate acestea au dus la anxietăţi, depresii. Este o problemă mare şi cu pierderea locurilor de muncă. Antreprenorii au fost obligaţi să îşi închidă afacerile. Au fost restricţii fizice, oamenii nu au putut avea contact cu ceilalţi. În momentul în care rămâi fără resurse financiare se activează fricile şi problemele. Este o problemă reală cu care toate societăţile se confruntă”, a explicat psihologul. Elena Harbur a mai precizat, în cadrul interviului, faptul că şi vârstnicii sunt afectaţi.

Comunicarea online, necesară în această perioadă

Toate categoriile de vârstă au fost afectate în ultimul an. Izolarea a făcut ca interacţiunea dintre persoane să se producă mai ales prin intermediul tehnologiei. Astfel, comunicarea în mediul online a devenit necesară. “Şi vârstnicii au fost afectaţi. Fiind în categoria de risc, au fost nevoiţi să se izoleze. Nu şi-au putut vedea copiii, nepoţii. Ce se poate face în această privinţă este să se transforme modalitatea de comunicare, lucru care a şi început. Fiind un domeniu nou, şi abordarea este dificilă. Este necesar să comunicăm măcar în mediul online. Depresiile pot duce la suprimarea vieţii”, a declarat Elena Harbur, psiholog şi psihoterapeut.

S-au dezvoltat atacurile de panică şi delirul paranoic

În acest an dominat de restricţii s-au dezvoltat tot mai multe afecţiuni psihice. Potrivit Elenei Harbur s-au dezvoltat atacurile de panică, depresia, dar şi partea de psihoză. “Este uşor să dezvolţi delir paranoic stând singur. Promovarea în media cu privire la riscul infectării şi la mortalitate, inflaţia de informaţie au dus la isterie în masă”. Potrivit psihologului, toate aceste afecţiuni pot fi evitate prin interacţiunea cu cei apropiaţi. “Măsurile restrictive exact asta au restricţionat. Sociabilitatea. E necesar să rămânem în contact cu ceilalţi indiferent de mijloacele pe care le folosim”, a declarat Elena Harbur pentru Replica.

Învăţământul online îi limitează pe elevi

Elena Harbur a explicat în cadrul interviului de ce învăţământul online este important. Este singura soluţie pentru ca educaţia să poată continua. “Pentru majoritatea dintre copii, învăţământul online este o soluţie bună, pentru cei care abia acum intră în sistemul educaţional, nu este. Ca părinte, trebuie să ai o legătură strânsă cu profesorul, în această perioadă. În plus, părintele este pus în obligativitatea ca, pe lângă sarcinile de serviciu, să fie şi învăţător. Nu toată lumea are aceste abilităţi. Profesorul nu mai are suficient control asupra actului educaţional, nu mai are suficientă autoritate. Totuşi, mutarea educaţiei în mediul online obligă elevul să înveţe pentru el şi nu pentru părinţi, pentru note sau de frică. Îl obligă pe acesta să se implice, ceea ce este un punct pozitiv”, a declarat Elena Harbur. În ceea ce priveşte modul în care învăţământul online afectează dezvoltarea copiilor, psihologul a precizat că aceştia nu mai au posibilitatea să îşi facă relaţii de grup, nu mai pot gestiona conflictele. Universul cunoaşterii le este limitat, iar informaţia oferită de mediul online este superficială.

Relaţiile de cuplu au fost afectate

Potrivit psihologului Elena Harbur, în această perioadă au fost mai multe solicitări din partea cetăţenilor, spre deosebire de perioada dinaintea apariţiei noului coronavirus. “Am mers pe terapie online pentru siguranţa tuturor. Printre cele mai întâlnite probleme s-au numărat cele din relaţiile de cuplu, probleme de familie, în special în legătură cu copiii: că este agitat, nu face temele, că nu ţinem pasul. Este important să ne canalizăm eforturile către ceea ce este constructiv, fiecare provocare ne învaţă să fim mai puternici şi mai buni”, a mai explicat Elena Harbur în cadrul interviului acordat cotidianului Replica.

VIDEO:

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ce MILF!!!!!
0
0
Amanta directorului de la Delfinariu a prins glas
8
0
reclama la tate si buze din plastic. a uitat sa zica unde le-a montat.
8
0
parasutele, cad in gol cu ...frana trasa!
7
0
Pfoai de plua noastra. Asta are mai mult plastic de cat apa in corp. Asta il foote pe balba, nu el pe ea. Oricum, hidoasa fiinta! Nu-mi dau seama de ce unele femei urate vor sa faca imposibilul , adica sa para frumoase, daca Doamne Doamne le-a lasat urate.
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218