REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Psoriazis: 5 simptome la care să fii atent

Psoriazis: 5 simptome la care să fii atent

Victor ROTARU 20 martie 2023 | 14:14 2837

Psoriazisul este o boală cronică autoimună, care afectează pielea și poate fi ușor de recunoscut prin manifestările sale. Afecțiunea poate fi ținută sub control, însă este necesară monitorizarea atentă a simptomelor pentru a putea determina tratamentul adecvat.

Psoriazis: 5 simptome la care sa fii atent

Zone inflamate și roșii

Unul dintre cele mai cunoscute lucruri despre psoriazis este faptul că acesta duce la apariția unor zone inflamate și roșii. Acestea apar sub forma unor pete plate sau zone de piele inflamate și roșii care pot avea orice dimensiune, de la mici pete până la leziuni extinse. Aceste zone de piele afectate pot apărea pe orice parte a corpului.

Deoarece aceste zone inflamate și roșii pot fi destul de deranjante, provocând disconfort, există o serie de tratamente disponibile pentru ameliorarea simptomelor asociate. Se pot folosi tratamente cum ar fi creme cu corticosteroizi și creme hidratante, care pot calma iritațiile și mâncărimile. De asemenea, unele medicamente pot ajuta la controlul simptomelor și la prevenirea reapariției zonelor inflamate și roșii.

Exista anumite modalități prin care poți gestiona sau preveni apariția unor noi zone inflamate și roșii cauzate de psoriazis. Acestea includ evitarea stresului excesiv, limitarea expunerii la soare, folosirea produselor hidratante adecvate, evitarea produselor chimice puternice sau a detergenților pe bază de sulf și limitarea consumului de alcool.

Pete plate

Petele plate pot fi localizate în principal pe genunchi, coate, scalp, spate și fese. Aceste pete sunt acoperite de scuame albe și solzoase. Culoarea variază în funcție de ten, fiind roșii sau roz pe tenul deschis și violet sau mov pe tenul închis la culoare. Pot fi foarte ușor de recunoscut ca urmare a consistenței solzoase și aspectului lor.

Uneori, aceste pete plate se pot întinde pe suprafețe mari și pot fi asociate unor erupții cutanate mai profunde. Aceste leziuni pot provoca o senzație puternică de mâncărime, care se agravează pe măsură ce simptomele psoriazisului avansează. În unele cazuri, apariția petelor plate poate semnala dezvoltarea unei forme mai severe a bolii.

Oricât de mici ar putea părea aceste pete plate, ele trebuie monitorizate cu atenție, deoarece ele sunt un semn important al afectării pielii cauzate de psoriazis. Unele persoane care suferă de psoriazis observă ca leziunile platei s-au răspândit într-un ritm mai rapid decât zonele roșii. Daca această tendință se menține pe parcursul tratamentului sau apar noi pete plate, se recomandă să contactezi un medic pentru evaluare suplimentară și terapie adecvată.

Aspect uscat si solzos

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale psoriazisului este pielea uscată și solzoasă. Aceste zone pot fi foarte uscate, aproape exfoliate, astfel ducând la formarea de solzi mari și foarte deși. Pielea uscată este, de obicei, mai groasă decât este normal, ceea ce o face să se simtă mai rigidă și dură la atingere. Pielea uscata poate sângera ușor dacă sunt îndepărtați acești solzi, dar și disconfort și prurit. Aceste zone uscate pot fi dureroase, în special atunci când sunt iritate sau zgâriate. De asemenea, pielea din acele zone poate fi foarte sensibilă la substanțele chimice sau produsele cosmetice.

Senzație de mâncărime sau usturime

Un alt element al simptomatologiei asociate cu psoriazisul este senzația de mâncărime sau usturime. Exista modalități de a gestiona aceste senzații. Primul pas ar fi evitarea produselor care pot contribui la simptomatologia bolii, precum anumite săpunuri și produse cosmetice. De asemenea, se recomandă folosirea unor creme hidratante speciale și emoliente care să reducă uscarea pielii și inflamațiile. Aceste tratamente trebuie făcute sub îndrumarea unui medic.

De asemenea, există tratamente specifice pentru reducerea simptomelor de prurit și usturime. Acestea includ creme cu hormoni steroizi sau medicamente orale pentru reducerea inflamațiilor cutanate. În anumite cazuri, injecțiile cu corticosteroizi sunt recomandate pentru a reduce inflamația și pruritul.

Schimbări ale unghiilor și scalpului

Unul dintre simptomele psoriazisului care necesită monitorizare atentă sunt schimbările la nivelul unghiilor și scalpului. Persoanele cu psoriazis pot observa o dezvoltare a unor pete plate, roșii sau mov pe unghii și scalp. Aceste pete pot fi mai mari sau mai mici, iar în timp se pot extinde. De asemenea, unghiile pot deveni groase, deteriorate și crăpate, iar la suprafața lor pot apărea porțiuni albe sau mov. Aceste schimbări pot fi dureroase, iar persoana poate simți disconfort dacă le atinge sau le curăță.

Din păcate, schimbările la nivelul unghiilor și scalpului din cauza psoriazisului sunt foarte rezistente la tratament, chiar și după folosirea medicamentelor sistemice sau terapia biologică. Din acest motiv, este recomandat ca persoanele diagnosticate cu psoriazis să monitorizeze cu atenție schimbările de la nivelul unghiilor și scalpului pentru a găsi cea mai bună strategie de tratament.

Mai mult decât atât, din cauza faptului că schimbările la nivelul unghiilor sunt permanente, este important ca persoanele diagnosticate cu această boală să învețe cum să îngrijească unghiile. Utilizarea produselor special create pentru îngrijirea acestora va ajuta la prevenirea simptomelor care ar putea duce la durere și disconfort suplimentar.
 

Acest articol are rol informativ. Dacă prezinți simptome precum cele descrise în acest articol, se recomandă să te prezinți la un consult medical.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614