REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.7° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Purtătorul de cuvânt al BOR îl pune la punct pe ÎPS Teodosie pe tema postului: 'Demonul trufiei este cumplit!'

Purtătorul de cuvânt al BOR îl pune la punct pe ÎPS Teodosie pe tema postului: 'Demonul trufiei este cumplit!'

A.F. 26 februarie 2024 | 00:00 6295

Arhiepiscopia Tomisului a emis un ordin prin care instituie perioadă de post între 26 – 28 februarie şi a precizat că în această perioadă clericii vor oficia în biserici şi mănăstiri Acatistul Bunei Vestiri şi Acatistul Sfântului Apostol Andrei, măsuri luate pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului.

Purtatorul de cuvant al BOR il pune la punct pe iPS Teodosie pe tema postului: 'Demonul trufiei este cumplit!'

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, susține că postul e eficient atunci când e folosit în „armelor și munițiilor pocăinței” – precizări făcute de Bănescu, chiar dacă numele lui ÎPS Teodosie nu este menționat explicit în mesajul acestuia. ÎPS Teodosie și Vasile Bănescu sunt deja într-un conflict deschis de mai mult timp

 

Purtatorul de cuvant al BOR il pune la punct pe iPS Teodosie pe tema postului: 'Demonul trufiei este cumplit!'

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a anunţat că săptămâna viitoare credincioşii vor avea post şi rugăciune cât mai intensă pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului şi a adăugat că acest lucru nu este un drept al său, ci o evidenţă a istoriei.

Purtatorul de cuvant al BOR il pune la punct pe iPS Teodosie pe tema postului: 'Demonul trufiei este cumplit!'ÎPS Teodosie

ÎPS Teodosie a fost întrebat, la Radio Dobrogea, dacă poate institui o zi de rugăciune în toată Arhiepiscopia Tomisului pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului.

„Sigur, să ne rugăm, iată, săptămâna viitoare va fi pecetluirea, dacă va fi, dacă nu, când vrea bunul Dumnezeu. Noi am făcut demersurile care se cuveneau că nu puteam să nu le facem, având un adevăr atât de evident şi atât de necesar de pus în realitate, sigur că să ne rugăm cu toţii. Şi iată, miercurea şi vinerea viitoare, chiar şi joi să ţinem post, miercuri, joi şi vineri, săptămâna viitoare, să avem post şi rugăciune cât mai intensă pentru această dorinţă a dumneavoastră, atât de justificată”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.

Acesta consideră că înfiinţarea Mitropoliei Tomisului este o evidenţă a istoriei.

„Sigur că eu nu pot să strig atât de tare ca şi cum e un drept al meu. Nu e un drept al meu. E o evidenţă a istoriei, un drept al frăţiilor voastre care locuiţi aici şi această necesitate o evidenţiază românii din toată ţara şi din diaspora. Eu sunt mereu atenţionat să fac ceva să fie pusă istoria Dobrogei şi Biserica Tomitană în evidenţă. Sigur, Dumnezeu dacă ne rugăm, El ne va ajuta şi în El am nădejdea”, a mai afirmat ÎPS Teodosie.

Precizările Arhiepiscopiei Tomisului

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Mircea Cristian Pricop, a explicat că un ierarh poate institui o perioadă specială de post şi de rugăciune la solicitarea credincioşilor. „În exercitarea misiunii sale un ierarh ortodox poate institui o perioadă specială de post şi rugăciune la solicitarea clerului şi a credincioşilor. Au mai fost instituite în decursul timpului multe astfel de măsuri extraordinare. Pentru Arhiepiscopia Tomisului ultimul post special cu rugăciune instituit de către ierarh a avut loc în anul 2020, în contextul de atunci”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, susține că postul e eficient atunci când e folosit în „armelor și munițiilor pocăinței” – precizări făcute de Bănescu, chiar dacă numele lui ÎPS Teodosie nu este menționat explicit în mesajul acestuia. ÎPS Teodosie și Vasile Bănescu sunt deja într-un conflict deschis de mai mult timp. „'Acest neam de demoni nu iese (din unii) decât cu rugăciune şi post' – Evanghelia după Matei, cap. 17

Post și rugăciune. Dar nu doar trei zile. Demonul trufiei, al iubirii de stăpânire și al grăirii mincinoase în deșert este cumplit. El se poate manifesta inclusiv prin încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața acesteia și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică. Postul și rugăciunea sunt arme redutabile și foarte eficace împotriva demonilor care ne chinuie. Cu minima condiție de a le folosi exclusiv în registrul corect al armelor și munițiilor pocăinței, nu în cel greșit al asaltului asupra rațiunii, adevărului și bunului-simt", a spus purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, pe pagina sa de Facebook.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Multa MUWYE CU KkKKAT SHPAGOVEANULUI SPURLAT!!!
0
0
Nu există o procedură în BOR în sensul ăsta? Se face mitropolit care cum vrea?
4
1
Să se facă mitropolie și să se deie concurs.. Minim bacalaureat
6
0
Teodisie, un escroc si turnător dovedit, nesimțit și profitor ordinar. Ar trebui sa infunde pușcaria, golanul ăsta.
17
2
p*****a pola a fost la dosul ma-tii! Din cauza unora ca voi, astia in rochii negre o ard golaneste .
9
3
Baganeampulanma-ta de pom9haci ce esti. Sa ai parte de spitalele lui teoDositul cand ai nevoie. Sper sa il vezi pe el ultima data si apoi sa crapi, fututimortiima-ti.
8
4
Deși ar fi justificată înființarea Mitropoliei Dobrogei datorită argumentelor istorice pertinente, într-adevăr Teodosie are motive personale să susțină asta. De fapt, el e motivul pentru care nu se poate face deocamdată.
9
5
De ce vrei ma spitale esti bolnav? Primul spital si prima scoala din Romania a aparut in biserica ortodoxa idiotule. informeaza te
7
13
Tinte este Patriarhia ?
11
3
Pana la urma de ce se opune BOR sa aprobe infiintarea Mitropoliei Tomisului ? Daca asa spune Istoria ca a fost Mitropolie la Tomis, de ce se opune ? Si aici o exista spaga oare ?...cat de mare o fi pentru a da aprobarea ?....La Guvern nu exista o comisie de specialitate pe religie ?..De ce nu se implica Guvernul ?...pentru ca I******s stim de ce nu se implica, el nu are treaba cu Ortodoxia Romaniei....
4
12
Banescule , dai la B.O.A.S.E S.atanei !
12
4
Nu biserica genereaza credinta! Nu o gasca de talhari pitici in rochie stabilesc pe cine pot impartasi , cine primeste lumina si cine nu, cand mai trebuie o Inviere… Biserica Domnului este pretutindeni, nu gradele bisericesti ne sunt necesare ci propovaduitorii cuvantului sfant! Iar daca acest diavol cu sutana agita spiritele, o face doar pentru preamarire si pentru orgolii nefiresti unui preot! Ajutat bineînțeles de cei ce vor profita ulterior. Adica o multime de diavoli
21
4
se poate organiza un meci intre teodosie si banescu! arbitru copilul minune! aruncati cu lovele daca va place! sau un festival international de mascari, arbitrat de o chivuta!
10
10
Bai Teodosie cum conduci tu din cutia milei Mercedes S classe de 150000 euro, bai nesimtitule tie nu tie rusine sa cuordesti. Pai tu canti in biserica si din cantat iti iei masina ultra scumpa, numai schimbul de ulei e vreo 1000 euro, basca motorina etc. Alo Biserica i-a incepe si plateste-to taxele ca nu credem toti in cantarile voastre
25
5
E ca in politica. La inceput lapte si tovarasie, pana cand bossul nu mai respecta intelegerea cu rotatia cadrelor. Atunci, ceilalti isi fac cate un partid. Si uite asa ne trezim cu fel si fel de specimene. Oricum, lumea nu mai e asa naiva, in curand nu o sa mai aveti pupatorideoase! Bor, e a doua putere in stat. Ati vazut cum ameninta voalat teoDositul cand s-a vrut demolarea baravii de la Macul Rosu. Ei sunt mai presus de lege. Cum sa ai incredere in trimisi domnului cand ei se imbraca de la Prada?
25
3
Fotu-va-n gura de pomohaci, de ce nu va rugati pentru un spital nou, pentru bunastarea credinciosilor, nu numai a voastra, pentru bolnavi si alte cazuri sociale?
28
6
A decis Teodosie de la sine putere sa fie doua Invierii ale Domnului acum cativa ani! E suficient ca sa-ti formezi o parere.
26
4
Din spitalele construite la 1900 nu cred ca ii intereseaza daca e episcopie sau mitropolie sau alte ineptii sustinute de niste neica nimeni cu mercedesuri si soferi.
25
6
Diavolul iese din om cu parul. Aplicati tratamentul lui Spagoveanu,urgent !
18
8
Nu mai merge cardeala cu biserica , v-a mirosit prostimea ca sunteti doar niste sifoane , niste interlopi escroci si acum faceti scandaluri sa va creasca notorietatea. Sunteti patetici.
19
7
Pentru comentatorul UN OM ,Dumnezeu Drept ,exista , probabil ca esti prea mic ,pana in 30 de ani si te dai Zmeu în lumea ta de vorbesti asa ,Daca ai inima curată si sufletul curat perioada vietii iti vei da seama de prezența lui dar acum esti prea mic si p***t să întelegi .De exemplu oameni care fara motiv au râs de problemele mele personale care ma interesau doar pe mine ,fără motiv ,fără să ofere ajutor ,ba mai mult făcandu-ți rău eu având sufletul curat dar aproape de Dumnezeu ,pe perioada vietii mele am vazut cum Dumnezeul drept i-a răsplatit.
6
12
Purtatorul de cuvânt ar trebui sa poarte haină bisericească ca să se exprime coerent
9
20
Banescule lasaneeeee,nici la unghia degetului mic a lui Teodosie nu ești ,nu numai tu ci toții ceilalți retractori vocali ai Bisericii.
10
36
Ce tupeu ordinar are IPS ul. Un cretin patentat, cu lehamite dusa la extrem fata de oameni. Stai în banca ta, hadule, ai o fata de omul naibii, de zci ca cere doar pumni, nu emani liniște și înțelepciune, dimpotrivă, doar lăcomie, trufie și scârbă! Găsi te ar nemții!!!
30
10
Pt ce aceste palate, acollo este o concurenta bolnava, acele case trebuie intretinute,stau in elle o luna 2 in ele si atat, puteau face alceva cu banii
15
4
Evul mediu, întunecimea mintii și prostimea semenilor, în numele credinței, cui? Sa ne ferească Dumnezeu de culorile necurate ale celor care nu iubesc!
31
4
Mda...despre religie in on line...astea sunt timpurile maica :))macar faca am citii fiecare din Biblie si istorie acelasi timp pe care il alocam comentariilor pe internet. Zi cu spor Zi bună
5
8
Cat tupeu golanesc are jigodia de Balanel... Cand un ierarh instituie o perioada de post si rugaciune, asa cum prevad canoanele BOR, el improasca venin si injurii la adresa acelui ierarh si, implicit, asupra crediniciosilor care vor posti si se vor ruga. Totusi, Balanel e cel mai in masura sa vorbeasca despre "demonul trufiei si al grairii micinoase", pentru ca se pare ca e stapanit de ambele... Probabil ca are si sustinerea lui Daniel, de indrazneste sa improaste cu venin un ierarh care cere credinciosilor din eparhia sa sa tina post si sa se roage. Doamne, iarta-ne si tine-ne uniti in dreapata credinta!
12
35
Cititul nu doare, si argumentul/ prezentarea iredentista si tendentioasa e falsa istoric.Ardealul nu a fost la unguri niciodata istoric vorbind
8
6
cu respectarea istoriei nu e un argument serios de fapt de ce ar trebui sa repetam si respectam istoria ? asa spun si ungurii ardealul a fost la noi foarte multe secole ceea ce e adevarat hai sa respectam istoria evident o prostie de aia nici nu-i baga nimeni in seama si nu au facut decat sa se umple de ridicol escrocul vrea sa profite si sa obtina asta ptr ca regulile inapoiate ale bor spun ca patriarhul e ales din cea mai veche mitropolie si asa ar fi tomisul visuri de marire de-a dreptul gretoase nu au curajul sa-l dea afara ptr ca le e frica de circ si scandal bor are reguli invechite si fixe la care nu vrea sa renunte ptr care platesc acum
14
7
In ce il priveste pe Dl Banescu...zicea unul ca e usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune...
9
29
Nu știu , nu ma pricep si nici nu sunt un mare crestin ortodox practicant( spre rusinea mea) da intreb. sintetizand profan discutia..Cum e cu Sfantul Andrei? Unde a venit? IN DOBROGEA ce a facut? Are peșteră si zi nationala ( avem liber sa il cautam pe Dumneze si zi nationala? Asa fara scandal si tam tam ...pe unde a venit crestinismul ?
13
8
IPS Teodosie are dreptate privind istoria.Trebuia demult infiintata Mitropolia Tomisului.
11
33
pt el.auzi la el ce ineptie.conform canoanelor cea mai veche mitropolie da si patriarhul.avand in vedere scrieriile vechi cea mai veche mitropolie este a tomisului deci urmatorul patriarh ar trebui sa il dea mitropolia tomisului.totodata conform canoanelor ca sa devina mitropolie sunt niste criterii pe care nu le indeplinest arhiepiscopia. acum judecati voi dragi citittori daca vrea sau nu ceva T*o.eu zic ca acolo tinteste dar ce sa vezi,ghinion.oricum incerca sa distraga atentia de la ancheta din bor si plus dosarele penale pe care le are.nu stiu o fata bicericeasca mai problematica decat T*o.poate doar in africa.nu stiu pe cine reprezinta si cuvantul cui il provaduste dar cu siguranta nu al Lui Dumneze.T*o, sezi culcat ma
26
4
forta T*o DOSUL
16
5
Vrea si omu' o mica "jucarie" , care sa-i aduca fala si niscai arginti! Nu inteleg de ce face aceste lucruri, pentru ca el nu este un om necajit! Are tot ce vrea... Chiar nu ii este frica de Dumnezeu!?
29
5
iinfractorul daniel ce sa faca ? Sa salveze iinfractorul spagoveanu ???
22
6
Presa noastră cea vitează! Are-n viaţă mare rost. Este câinele de pază. Care latră.... Contra Cost!!!!
16
9
Dragul mamei Canilic/bine-ti mai sede mitropolit
7
2
Arestat satana asta ca ne spurca si nu-l mai suportan,Daniel chiar nu se poate face nimic cu spurcatul
27
7
Mai poponarule ce tupeu poți avea câte zeci de mii de euro și mașini sati cari marfa la Dorna și tu vrei sa fii mitropolit ordinar m*******n ce esti
36
7
tot la Poarta Alba ajunge!
28
7
Sa citească lucrarile istorice adecvate (scrise chiar și de straini) și sa se trateze de isterie (în pensi-hotelurile familiei sale din "Moldovenia")!!!!
30
5
E tare fraza,, Eu nu vreau pentru mine ci pentru acest popor al acestor meleaguri,, Și clasa politica tot același lucru face lupta pentru popor, dor că e o mare problema nu prea se cunoaște în traiul de zi cu zi doar în buzunarele lor
46
3
vrea neaparat sa ne manance kkktul.
34
9

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436