Purtătorul de cuvânt al BOR îl pune la punct pe ÎPS Teodosie pe tema postului: 'Demonul trufiei este cumplit!'
Purtătorul de cuvânt al BOR îl pune la punct pe ÎPS Teodosie pe tema postului: 'Demonul trufiei este cumplit!'
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestArhiepiscopia Tomisului a emis un ordin prin care instituie perioadă de post între 26 – 28 februarie şi a precizat că în această perioadă clericii vor oficia în biserici şi mănăstiri Acatistul Bunei Vestiri şi Acatistul Sfântului Apostol Andrei, măsuri luate pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, susține că postul e eficient atunci când e folosit în „armelor și munițiilor pocăinței” – precizări făcute de Bănescu, chiar dacă numele lui ÎPS Teodosie nu este menționat explicit în mesajul acestuia. ÎPS Teodosie și Vasile Bănescu sunt deja într-un conflict deschis de mai mult timp
Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a anunţat că săptămâna viitoare credincioşii vor avea post şi rugăciune cât mai intensă pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului şi a adăugat că acest lucru nu este un drept al său, ci o evidenţă a istoriei.
ÎPS Teodosie a fost întrebat, la Radio Dobrogea, dacă poate institui o zi de rugăciune în toată Arhiepiscopia Tomisului pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului.
„Sigur, să ne rugăm, iată, săptămâna viitoare va fi pecetluirea, dacă va fi, dacă nu, când vrea bunul Dumnezeu. Noi am făcut demersurile care se cuveneau că nu puteam să nu le facem, având un adevăr atât de evident şi atât de necesar de pus în realitate, sigur că să ne rugăm cu toţii. Şi iată, miercurea şi vinerea viitoare, chiar şi joi să ţinem post, miercuri, joi şi vineri, săptămâna viitoare, să avem post şi rugăciune cât mai intensă pentru această dorinţă a dumneavoastră, atât de justificată”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.
Acesta consideră că înfiinţarea Mitropoliei Tomisului este o evidenţă a istoriei.
„Sigur că eu nu pot să strig atât de tare ca şi cum e un drept al meu. Nu e un drept al meu. E o evidenţă a istoriei, un drept al frăţiilor voastre care locuiţi aici şi această necesitate o evidenţiază românii din toată ţara şi din diaspora. Eu sunt mereu atenţionat să fac ceva să fie pusă istoria Dobrogei şi Biserica Tomitană în evidenţă. Sigur, Dumnezeu dacă ne rugăm, El ne va ajuta şi în El am nădejdea”, a mai afirmat ÎPS Teodosie.
Precizările Arhiepiscopiei Tomisului
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Mircea Cristian Pricop, a explicat că un ierarh poate institui o perioadă specială de post şi de rugăciune la solicitarea credincioşilor. „În exercitarea misiunii sale un ierarh ortodox poate institui o perioadă specială de post şi rugăciune la solicitarea clerului şi a credincioşilor. Au mai fost instituite în decursul timpului multe astfel de măsuri extraordinare. Pentru Arhiepiscopia Tomisului ultimul post special cu rugăciune instituit de către ierarh a avut loc în anul 2020, în contextul de atunci”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, susține că postul e eficient atunci când e folosit în „armelor și munițiilor pocăinței” – precizări făcute de Bănescu, chiar dacă numele lui ÎPS Teodosie nu este menționat explicit în mesajul acestuia. ÎPS Teodosie și Vasile Bănescu sunt deja într-un conflict deschis de mai mult timp. „'Acest neam de demoni nu iese (din unii) decât cu rugăciune şi post' – Evanghelia după Matei, cap. 17
Post și rugăciune. Dar nu doar trei zile. Demonul trufiei, al iubirii de stăpânire și al grăirii mincinoase în deșert este cumplit. El se poate manifesta inclusiv prin încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața acesteia și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică. Postul și rugăciunea sunt arme redutabile și foarte eficace împotriva demonilor care ne chinuie. Cu minima condiție de a le folosi exclusiv în registrul corect al armelor și munițiilor pocăinței, nu în cel greșit al asaltului asupra rațiunii, adevărului și bunului-simt", a spus purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, pe pagina sa de Facebook.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News