REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Mar., 14 Mai 2024
Anul XX Nr. 6729
6.5° Constanța Marți, 14 Mai 2024 Anul XX Nr. 6729
 

PUZ-ul PORTULUI Constanța a fost CÂȘTIGAT și NU PREA!

PUZ-ul PORTULUI Constanța a fost CÂȘTIGAT și NU PREA!

Replica API 8 decembrie 2020 | 00:08 3481

Lupta pentru elaborarea PUZ-ului Portului Constanța este, în continuare, acerbă. Licitația a fost anulată, în primă fază, după ce Synergetics Corporation a cerut reevaluarea punctajului acordat, considerând că a fost depunctată pe nedrept. Licitația s-a reluat, între timp a fost schimbat și caietul se sarcini, iar Project Resolv Consulting, cea de-a două firmă participantă, a pierdut. Aceasta din urmă a contestat procedura la Consiliul Contestațiilor, plângerea ajungând la Completul 10. Numai că, i-a fost respinsă contestația. Ultimul cuvânt în scandal îl va avea instanța. Project Resolv Consulting a contestat soluția CNSC la Curtea de Apel, pe 4 decembrie.

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a atribuit contractul privind elaborarea PUZ-ului pentru Portul Constanța – Zona Midia și actualizarea PUZ-ului pentru Portul Constanța – Zona Constanța firmei Synergetics Corporation. Aceeași care a câștigat și contractul privind realizarea Registrului Spațiilor Verzi din Constanța și care ar fi trebuit finalizat în urmă cu câteva luni. Tot Synergetics Corporation a bifat și contractul privind actualizarea PUG-ului , document semnat de Decebal Făgădău după ce a pierdut alegerile.

Valoare estimată a contractului pentru elaborarea PUZ-ului Portului Constanța, este de peste 5,1 milioane de lei (aproximativ 1,06 milioane de euro).

Licitație cu repetiție

Procedura de atribuire a fost împărțită de către autoritatea contractantă, respectiv Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, în două loturi: unul pentru elaborarea PUZ Port Constanța – Zona Midia, cu o valoare estimată de 885.000 de lei, iar celălalt pentru actualizarea PUZ Portul Constanța – Zona Constanța, cu o valoare estimată de 4.225.693 de lei. În cadrul licitației pentru PUZ Port Constanța, pentru ambele loturi au fost depuse oferte de către Synergetics Corporation SRL, respectiv de către o asociere de companii condusă de Project Resolv Consulting SRL. Procedura de atribuire a celor două contracte – câte unul pentru fiecare lot – s-a blocat imediat după ce comisia de evaluare din cadrul autorității contractante a emis cele două rapoarte de atribuire.

În luna mai a.c., Synergetics Corporation s-a adresat Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, solicitând, pentru ambele loturi, anularea atât a rapoartelor, cât și a actelor prin care s-a comunicat rezultatul licitației. În decizia sa din 25 iunie, CNSC a dat câștig de cauză societății contestatoare, obligând CN Administrația Porturilor Maritime să anuleze actele emise, începând chiar cu procesele-verbale de evaluare a ofertelor. De asemenea, CNSC a obligat autoritatea contractantă să reevalueze oferta depusă de Synergetics Corporation, prin recalcularea punctajelor aferente fiecărui lot în parte. Licitația s-a reluat, între timp a fost schimbat și caietul se sarcini, iar Project Resolv Consulting, cea de-a două firmă participantă, a pierdut. Aceasta din urmă a contestat procedura la Consiliul Contestațiilor, plângerea ajungând la Completul 10. Numai că, i-a fost respinsă contestația. Ultimul cuvânt în scandal îl va avea instanța. Project Resolv Consulting a contestat soluția CNSC la Curtea de Apel, pe 4 decembrie.

Dar cine este Synergetics Corporation!

Synergetics este una dintre companiile care a râzvnit la contractele cu statul privind realizarea proiectelor de urbanism. S- lăudat cu elaborarea PUG-urilor pentru Brașov, Craiova, Planul de Amenajare Teritorială Ilfov și parte din consorțiul responsabil pentru PUG București, chiar și Eforie, dar nici până astăzi nu sunt gata. Așa Cum arătam și mai sus, Synergetics, în asociere cu alte firme, a pus mâna în 2018, pe contractul privind elaborarea Registrului Spațiilor Verzi, pentru suma de 1.716.828 de lei fără TVA. Nici acesta nu este gata, deși ar fi trebuit finalizat în luna mai a acestui an. iar două firme s-au arătat interesate de proiect. Aceeași firmă abonată la banii statului a câștigat și PUG-ul Constanței, după ce s-a luptat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, în asociere cu Project Resolv Consulting SRL- S.C. Cornel & Cornel Topoexim S.R.L.- S.C. Masstudio S.R.L. Precizăm că Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” a fost scoasă din joc deși are o vastă experiență în domeniu.

Synergetics Corporation, blat cu CNSC?

Atunci când era eliminată de la licitații, pentru că nu îndeplinea criteriile cerute de autoritățile contractante, Synergetics Corporation formula contestații la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, instituție deloc străină societății Synergetics Corporation. Ori de câte ori plângerile erau repartizate Completului 10, câștiga. Suspect este faptul cum reușește să câștige toate contestațiile. Oare există un blat între firmă și CNSC? Din statistici rezultă că la repartizarea „aleatorie” a contestațiilor la C.N.S.C., care vizează firma bucureșteană, fie din calitatea de contestator ori cea de contestat, jumătate din contestațiile judecate au fost repartizate către completul C10, care întotdeauna au fost în favoarea acesteia. Probabil că Adrian Ilie, asociatul și administratorul, filozof de meserie, și fost angajat al A.N.R.M.A.P. (actual ANAP – Agenția Națională de Achiziții Publice) are o înțelegere foarte bună a procedurilor interne ale CNSC-ului. Mai precis, pe surse, Adrian Ilie a fost coleg cu multe persoane din structurile actuale ale C.N.S.C. pe când lucra la A.N.R.M.A.P..

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Hai sa i omoram pe straini. CA strainii ne omoara copiii
0
0
Pe malai mare Daniel Georgescu de la canale navigabile inca nu l-au scuipat afara?!
3
1
La ce departament juridic are la ora actuala CNAPMC, sa nu va mire si daca o barza chiara castiga vreo licitatie. In birourile alea mai bine s-ar filma Chefi la cutite.
6
1
Re plica milbei milsugi milscurgi ? Ziar de hazna
3
7
Toate matrapazlacurile sunt model patentat de Fagadau and Co ....Rusineee ! Arestati acest pervers de Fagadau !
8
3

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407